Gönüllülerin 20. Yılı – Nesibe Müsevitoğlu

Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, kuruluşlarının 20’inci yılını kutluyor. Yerel yönetimin en büyük destekçisi, mahalleli ile belediye arasında bir köprü olan Kadıköy’ün gönüllülerine, geçen 20 senede neler yaşadıklarını sorduk. Bundan böyle her hafta bir gönüllü, bu sayfalardan seslenecek sizlere. Bu haftaki gönüllümüz, Gönüllü Merkezi’nin ilk yıllarından beri çalışmalarında yer alan Nesibe Müsevitoğlu.

11 Haziran 2015 - 15:48
Gönüllü olmaya nasıl karar verdiniz?

50 yıldır Kadıköy’de yaşıyorum. Kadıköy Belediyesi Gönüllülerini duymuştum. İlk olarak 1997 yılında, bir sivil toplum kuruluşunun başkanı iken belediye başkanımızın tüm sivil toplum kuruluşlarına yapmış olduğu davet sonrasında katıldım. Sivil toplum kuruluşları sekretaryası oldum. Bu görevi aldıktan sonra Kadıköy Belediyesi Gönüllüleriyle tanışma ve bu güne uzanan uzun gönüllülük yolculuğum başladı.

İlk olarak neler yaptınız?

Biz sivil toplum kuruluşları sekretaryasını kurduğumuzda Şehremaneti Binası’nda bir oda verildi bize. İlk iş olarak bütün sivil toplum kuruluşlarının Kadıköy’deki kaymakamlık aracılığıyla listesini yaptık ve kendileriyle sık sık toplanarak aktiviteler düzenledik. Sivil toplum kuruluşlarının hangi amaçla çalıştıklarını anlatan bir broşür hazırladık. Bu kuruluşları ziyaretlerde bulundum; kimi zaman farklı amaçlı derneklerle de karşılaştım. Tabi ki bu büyük bir cesaretti; herhalde gönüllülük inanılmaz bir cesareti de beraberinde getiriyor.

2000 yılında Caddebostan Gönüllüleri kurma görevi bana verildi. 70 arkadaşımla Caddebostan Kültür Merkezi’nin eski binasında altıncı birim olarak kurulduk.


Caddebostan Gönüllüleri’nin ilk işi ne oldu?

Kurar kurmaz eğitimlere başladık. Bu eğitimlerden sonra komitelerimizi kurduk. Tabi ki önceki deneyimimden dolayı ilk kentlilik ve yurttaşlık bilinci için bir komite kurduk. Bunun dışında kültür, sanat, spor ve çeşitli ikinci bahar komitelerimizi kurduktan sonra faaliyetlerimize başladık. İnanılmaz bir hızla bin 500’e ulaşan üye sayımızla çalışmalara hız verdik. Spor dernekleri, müzik dernekleri ve hemşeri dernekleri bizim en çok işbirliği içinde olduğumuz derneklerdi. “Kadıköy’de yaşıyoruz Kadıköy’ü seviyoruz” sloganıyla hemşeri şenliklerini başlattık. 68 derneğimiz bu şenlikte yer aldı.  

Sonrasında neler yaptınız?

Özellikle derneklerimizin ihtiyacı olan dernekler kanunu ve kadın kollarıyla ilgili eğitim seminerlerini belediyemizin desteğiyle kendilerine götürdük. Dernekler arası futbol turnuvası düzenledik, piknikler yaptık. 30 gün 30 gece ramazan eğlenceleri düzenledik. Hemşeri derneklerinin yanı sıra Kadıköy’de musiki dernekleri de çok fazlaydı. Onlarla da bir araya geldik. İlk olarak Türk Sanat Müziği beste, güfte, saz eserleri ve ses yarışması düzenledik. Bugün Türkiye genelinde büyük ses getiren bu yarışmaların 15.si yapıldı. Bunun yanı sıra çeşitli bestekârlarımızı anma programı, konserleri sırasıyla yaptığımız işlerdi. İkinci bahar komitemiz yaşlılara yönelik çok önemli bir iş yapıyordu. Onları evlerinde ya da huzur evlerinde ziyaret ediyordu.

Yine Caddebostan Gönüllüleri olarak Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkıyorduk. Özellikle Cumhuriyet Bayramı öncesinde Bağdat Caddesi’nde Cumhuriyet Vitrini yarışması düzenledik,  cumhuriyet konseptine uygun vitrini düzenleyen mağazalara özel ödüller veriyorduk, bu gelenek daha sonrada gönüllüler tarafından devam ettirildi. Benim her zaman mutlu olduğum şey o günlerde başlattığımız projelerin halen devam ediyor, gönüllülerin buna sahip çıkıyor olması…
Müzik Gönüllüleri olarak neler yapıyorsunuz?

2006 yılına kadar burada görev yaparken aynı zamanda KASDAV bünyesindeki müzik gönüllüleri başkanlığını da devam ettirdim. Müzik gönüllülerimiz içinde Kadıköy ve Türkiye’nin tanınmış isimleri görevli oldular. Kadıköy Belediyesi’nin tahsis ettiği kültür merkezlerinde korolar çalışmalarını yürüttüler. Türk müziği Kadıköy’de önemli bir ivme kazandı. Hatta bunun için geçtiğimiz günlerde Kültür Bakanlığı’ndan Belediye Başkanımıza bir ödül verildi.

Uluslararası arenada da gönüllülerin sesi duyuldu değil mi?

Tabii ki. Birçok çalışmamızı uluslar arası boyuta taşıdık. Örneğin Uluslararası Veteran Masa Tenisi Turnuvasının bu sene 16.sını gerçekleştireceğiz. Yanı sıra uluslararası bir çok müzik ve dans festivaline Kadıköy gönüllülerini götürdük. Onlarla büyük festivallere Kadıköy olarak imza attık. Okullar arası halkoyunları festivalleri, spor festivalleri yaptık.

Gönüllülük hakkında ne düşünüyorsunuz?

Halen Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi Yönetim Kurulu üyesiyim. İyi ki gönüllü olmuşum diyorum. Kadıköy Belediyesi’nden çok şey öğrendim. Bir liderlilik okuluydu benim için… İnanın ilk günlerde iki kelimeyi bir araya getiremeyen ben, her hangi bir diksiyon kursu ya da herhangi bir eğitim almadan, sadece gönlümü vererek burada bir liderlik okulunda yetiştim.


ARŞİV