Gönüllülerin 20. yılı - Ümit Ağan

Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, kuruluşlarının 20. Yılını kutluyor

20 Ağustos 2015 - 16:00
Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, kuruluşlarının 20. Yılını kutluyor. Yerel yönetimin en büyük destekçisi, mahalleli ile belediye arasında köprü görevi üstlenen Kadıköy Gönüllüleri 20 yılda neler yaptıklarını anlatmaya devam ediyor. Gazete Kadıköy’ün bu haftaki gönüllüsü 2006 yılından beri Suadiye Gönüllüsü olan ve Suadiye Gönüllüleri’nin düzenlemiş olduğu Yaz Okulu’nun Proje Koordinatörü Ümit Ağan.
 

Burcu YEŞİLBAŞ / İpek ÇAVUŞ
Gönüllü olmaya karar verdikten sonra bu projeyi nasıl geliştirdiniz?
2006 senesinde Suadiye Gönüllü Evine kayıt oldum. Arkadaşlarımızla konuşurken hepimizden proje üretmemizi istiyorlardı. Bende çocuklara özel ilgim olduğu için ve de dünya çocuklarının Türk çocuklarından daha ileri olmadığını bildiğim için bir proje üreteyim dedim; yaz okulları projesini üretmeye çalıştım. Ama emin olabilirsiniz ki, bu benim uykularımı da kaçırdı. Sonunda iyi bir netice almaya çalıştık ve gayret ettik. İlk önce 25 çocukla başladık. Bu çocuklar 10-12 yaş grubuydu. Zamanla sayıları 50’ye sonrasında ise 100’e yükseldi. Şimdi 100 çocukla bu yaz okulunu devam ettiriyoruz.
Şu an ikinci okulda da yaz okulu devam ediyor değil mi?
Evet. İkinci okulumuzda yaz okuluna bu sene başladık. Sabah 8.00 akşam 18.00 arası çeşitli aktiviteler yapan çocuklarımıza sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği veriyoruz. İlk başta sekiz daldı ama ilerlettik ve şimdi 10 dalda  150 çocukla spor yapıyoruz. Aynı zamanda İstanbul’u gezdiriyoruz. Bütün idealimiz onlara Atatürk ideallerini öğretmek ve ileriki nesillere de bu idealleri taşımalarını sağlamak. Ve de sevgiyi öğretmek istiyoruz.
Yaz okulundaki en önemli amacınız nedir?
Altı sene önce başladığımızda öğrencilerimiz küçüktüler şimdi onlar büyüdüler. O zamanki öğrenciler bize yardım ediyorlar, öğretmen oldular. Güler yüzleriyle, bilgileriyle, bütün çabalarıyla onlar da bizim gibi eğitmekteler. İlerisi için çok ümitliyiz, çünkü onlar bu bayrak yarışını bizden alacaklar, onlar devam edecekler.
Yaz okullarında çocuklara ne tür eğitimler veriyorsunuz?
Buradaki amaç çocukların vicdan, görgü, bilgi ve de becerilerini pekiştirmektir. İleriye doğru sağlam adımlarla basmalarını ve hayata atılmalarını sağlamaktır. Başka amaçlarımız da var tabii; çocuklar birbirleri ile iyi geçinmeliler, bu zaman zarfında görüyoruz ki ne kadar mahalle arkadaşları olsalar da anneleri onları ne kadar iyi eğitse de değişik kesimlerden geldikleri için farklı yapılara ve alışkanlıklara sahipler. Bazı çocuklarımız maalesef içine kapanık bazı çocuklarımız da fazla yaramaz. Onları birbirleriyle kaynaştırmak da amaçlarımızdan biri.
Gönüllü olmaya başladığınız günden bugüne sizi en çok etkileyen olay ne oldu?
Eskiden bilmezdim mahalleli ne yapar, çocuklarla ilgilenir mi? Ama şunu gördüm ki Türkiye’nin çok güzel insanları var, onlar da kucaklarını açıyorlar. Mahalleli de bizlerle beraber yardıma geliyor. Çok genç talebeler de bize yardım etmeye başladılar, ama bunu tabii ki altı sene sonra kazandık. Sabırlıyız, bu okulları daha ileriye götüreceğiz inşallah ve de yardımlarınızı bekliyoruz. Bunlar maddi ve manevi olabilir ama maddi yardımlar çok önemli. Başka bir şey daha öğrendim almadan vermeyi denemek lazım. Çocuklara başladığımızdan beri muhtelif hediyeler veriyoruz. Ayakkabılar, toplar, bisikletler, patenler ne aklınıza gelirse. Fakat bunlardan öte biz onlara sevgimizi veriyoruz. Sevgiyle kucaklamaya devam edeceğiz.

ARŞİV