“Genç Fidanlar Bahçesi” büyüyor

Erenköy Kız Liseliler Derneği tarafından okulun 100’üncü yaşı için yürütülen “100 Yüze” projesi kapsamında “Genç Fidanlar Bahçesi” adlı bir kitap yayınlanacak

13 Ocak 2017 - 12:53

1911’de açılan Erenköy Kız Lisesi, 1914’te Erenköy İnas Numune Mektebi, 1916’ da ise Erenköy İnas Sultanisi olmuştu.

Lise olarak eğitime başlamasının 100.yılını geçtiğimiz yıl kutlayan Erenköy Kız Lisesi, 2.Meşrutiyetten itibaren toplumda öne çıkan kadınların eğitim alarak sosyal hayata katılabilmesi amacıyla kuruldu.

1945’e kadar meşhur Rıdvan Paşa Köşkü’nde eğitim sürerken, bina 22 Şubat 1945’te yanarak kül oldu. Okulun 1944 mezunlarından Dr. Mutlu Urcun Atagün, bu olaydan etkilenerek yirmi üç EKL mezununu bir araya getirdi ve Erenköy Kız Lisesiler Derneği’ni kurdu. Okulun ihtiyaçlarını karşılamak ve öğrencilere destek olmak amacıyla kurulan dernek, 72 yıldır hizmetlerini sürdürüyor. Yıllar boyunca iyi bir kız okulu olarak hizmet vermeyi sürdüren lisenin 100.yılı kutlamalarını Erenköy Kız Liseliler  Derneği yürütüyor.

“100 YÜZE” PROJESİ

Erenköy Kız Liseliler 2015 yılından bu yana 100.yıl kutlamaları için “100 Yüze”  adlı bir proje yürütüyor. Ağırlıklı olarak mezunlara ait kişisel arşiv ve hatıraların ortaya çıkartılması amaçlanan bu çalışmada, yolu EKL’den geçmiş kadınların kendi yazdıkları tarih, kadın dilinden,  sıcak, samimi, merak edilen yönleriyle ortaya çıkarılacak. En eski mezunlarla sözlü tarih yöntemi kullanılarak yapılan araştırma çalışması yanında, mezunlar tarafından kaleme alınan otobiyografik eserler, EKL mezunları üzerine yapılan araştırma ve yayınlar taranıyor. Çalışmalar; Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden ve aynı zamanda dernek yönetim kurulu üyelerinden Öğretim Görevlisi Elif Sungur başkanlığında yürütülüyor.

Erenköy Kız Liseliler Derneği öncülüğünde 100. Yıl için 23 Nisan’da Marmara Yelken Kulübünde bir balo ile yapılmış, “100 Yüze”  projesinin ilk meyvesi olan etkileşimli sergi de 24 Nisan 2016’da Erenköy Kız Lisesi bahçesinde binlerce mezunun katılımı ile açılmıştı.

“100 Yüze” projesi çalışmalarının bir ayağı da, yolu EKL den geçmiş kadınların kendi yazdıkları tarihi kuru, sıkıcı, ezbere olmayan, insan, kadın sıcaklığı içeren, günlük yaşama ilişkin detaylar veren, okunur, merak edilir, bakılır, başka çalışmalara kapı açar biçimde ortaya koyacak olan kitap çalışması oluşturuyor. Kitabı 2017 Nisan ayına yetiştirmeye çalışan Erenköy Kız Liseliler, kitabın adını koymuş bile “Genç Fidanlar Bahçesi” .

Genç Fidanlar Bahçesi, Erenköy Kız Lisesi okul marşından esinlenilerek kitaba isim olmuş.

YAZARLAR KÜTÜPANESİ KURULUYOR

100.yıl çalışmaları kapsamında Bostancı’daki Dernek merkezinde EKL mezunlarının eserlerinden oluşan bir kütüphane kurma çalışması da sürüyor. Öncelikli olarak alanlarında öncü olmuş ilk mezunlarının kitapları olmak üzere, tüm EKL’lilerin kitaplarına ulaşmak amacındalar. Dilekleri, bu kütüpanede  hem EKL camiasının hem de araştırmacıların yaralanabileceği zengin bir başvuru kaynağı yaratmak. Dernek üyeleri, yaşamını yitirmiş mezunların kitaplarını sahaflardan satın alıyor, yaşayan EKL’li yazarlardan ise dernekteki bu kütüpane için eserlerinin imzalı kopyalarını alıyorlar.

KOPMAYAN ARKADAŞLIKLAR

Bir başka ilginç ayrıntı da ilkleri başarmış iki örnek Cumhuriyet kadını, 1928 EKL mezunu Prof. Dr. Melahat Özgü'nün, liseyi aynı yıl bitirdiği arkadaşı Prof. Dr. Seniha Tunakan için imzaladığı kitabın derneğe kazandırılması olmuş. “Erenköy Kız Liseli Yazarlar Kütüphanesi” olarak hayata geçirilecek olan kütüphane projesi kapsamında, lisenin 1985 yılı mezunlarından Mısır bilimci ve sanat tarihi alanında çalışmaları ile bilinen ressam Perihan Sadıkoğlu da, kütüphaneye imzalı bir kitabını armağan etmiş.

BURS PROGRAMI BAŞLATILIYOR

Erenköy Kız Liseliler Derneği ana faaliyet alanı olan kızların eğitimine 72 yıldır katkıda bulunuyor. 100. Yılı şerefine ise, EKL’den yetişen insanların adını yaşatmak, onları rol modeller olarak gençlerle tanıştırmak üzere  bir burs programı başlatıldı. “Ölümsüz EKL’liler” adıyla yürütülen burs programında, burs verilecek kız öğrencilerin ölümsüz EKL’liler ile aynı alanda öğrenim görmesi şartı aranıyor.

Çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgiye www.eklder.com adresinden ulaşılabilir


ARŞİV