Fotoğraf öğrencileri sunar: ‘Size de çıkabilir!'

İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi’nin burslu öğrencileri, yaptıkları projeyle ‘umut kapısı’ Nimet Abla Milli Piyango Gişesi’ni fotoğrafladı.

05 Ocak 2012 - 11:42

İstanbullular için Bahçekapı Nimet Abla Piyango Bileti gişesi, Noel Baba kadar ünlü bir yılbaşı simgesidir. Her yılbaşında verilen dudak uçuklatan yılbaşı çekilişi ikramiyesi birçok insanının aklını çeler. Binlerce bilet arasından kazanacak numarayı çekmek ise tam bir talih meselesidir. Talih kuşunun sizi seçmesi gerekir. İşte tam bu aşamada yardımınıza şansla ilgili inançlar yetişir. Bu inançlardan biri de Nimet Abla gişesidir. Birçok piyango bileti müşterisi Nimet Abla gişesini uğurlu sayar ki her yılsonu önünde uzun uzun kuyruklar oluşur.

1928 yılında eşinin dükkânında bilet satmaya başlayan Nimet Abla, 1931 yılında satmış olduğu biletlerden birine 100 bin lira büyük ikramiye vurunca, o yıla damgasını vurur. Zamanın büyük gazetelerinin ilk sayfalarında yayınlanan röportajlarının ardından, “Nimet Abla uğurludur” inancı yayılmaya başlar. Her yılbaşında çok fazla bilet sattığı için de ödül kazanan bileti satma ihtimali her zaman yüksek olur. Böylece uğurlu inancı çığ gibi kendi kendini büyütür.
Yılbaşlarına yakın tarihlerde Nimet Abla gişesinin etrafında kendine yer açan birçok piyango bileti satıcısı, Nimet Abla’nın uzun kuyruklarına girenlere bilet satmaya çalışır.“Kısmetinizde varsa buradan da çıkabilir” cümlesini tüm bilet satıcılarının ağzından duyabilirsiniz.
İşte bir “fenomen” haline gelen Nimet Abla Gişesi’ni ve etrafındakileri, Moda’da iki yıldır faaliyette olan İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi’nin burslu öğrencileri fotoğrafladı. Sayfalarımızda gördüğünüz fotoğraflar Serkan Ali Çiftçi, Melis Uzun ve Irina Rabinovich tarafından 3 gün gibi kısa bir süre de hazırlandı. Bir ödev olarak çıkan bu proje, bir belgesel çalışma veya fotoröportaj değil. Nimet Abla gişesi ve etrafındaki piyango bileti satışını anlatmaya çalışan fotoğraflar “bir ödevin sınırlarını zorladığı” için gazetemizde…

ARŞİV