"Enerji güneşten, tatlı su denizden"

Kadıköy’de bulunan Marmara Yelken Kulübü, kurduğu sistemle ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneşten temiz suyu da denizden temin ediyor. Temizlik, teknelerin yıkanması ve duş için gerekli olan tatlı suyu arıtma sisteminden temin ettiklerini söyleyen Kulübün Başkanı Soybay güneş panellerinden de ihtiyaçlarının 5 katı enerji ürettiklerini söyledi

08 Temmuz 2022 - 12:25

Türkiye’nin köklü yelken kulüplerinden olan Marmara Yelken Kulübü, yenilenebilir enerji ve çevre duyarlılığı konusunda önemli bir adım attı. Marmara Yelken Kulübü, tesislerinde kullandığı elektriği, kurduğu enerji santrali ile karşılayacak. Tatlı su ihtiyacını ise, devreye soktuğu deniz suyu arıtma sistemi ile elde edecek.

Marmara Yelken Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sedat Soybay, üyeleri ve sporcuları arasında yüksek çevre bilincinin oluşması ve yayılmasını istediklerini belirterek, kulübün enerjisini doğal kaynaklardan sağladıklarını söyledi.

“TÜKETİMİMİZİN 5 KATI GÜÇ ELDE ETTİK”

Kendisini çevreci ve yelkenli tutkunu olarak tanımlayan Soybay, “Enerji Güneşten, Tatlı Su Denizden” sloganı ile çalışmalarını başlattıklarını belirterek, “Bu sloganın çatısı altında, 11 Haziran günü açılışımızı yaptık. Sahil tesislerimizin çatılarına güneş panellerimizi yerleştirdik. Toplam 20 KW kurulu güç elde ettik. Bu, mevcut tüketimimizin 5 katı. Üretimi en kısa zamanda 10 katına çıkartacağız. Elde ettiğimiz bu enerjiyi, kurduğumuz deniz suyu arıtma sistemimiz için de kullanıyoruz. Ters ozmoz tekniği ve son sistem arıtma tesisimiz ile günde 20 ton civarındaki deniz suyunu, tuzlu sudan tatlı suya çeviriyoruz ve tesislerimizdeki tüm spor faaliyetlerimizde, yelkenlerimizin, teknelerimizin yıkanmasında ve duş gibi kullanım alanlarımızda bu suyu kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

Bu girişimin çevre açısından önemine dikkat çeken Soybay, “Hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve doğal kaynakların hesapsız kullanımı su, hava ve toprağın hızla kirlenmesine neden olmuştur. İçinde yaşadığımız zaman sürecinde bu olumsuzluklar iklim değişikliği, sıcaklık değerlerindeki kalıcı artış, bunun doğal sonucu kuraklık, yıkıcı meteorolojik felaketler, su kaynaklarının azalması, denizlerdeki kalıcı yükselme gibi tehlikeli sonuçlar doğurmuştur. Böylesi bir ortamda geleceğe bırakacağımız değerler bir bir tükenmekte, çocuklarımızın temiz bir çevrede yaşama şansları ellerinden alınmaktadır. Marmara Yelken Kulübü olarak bu konuyu vizyon edindik. Üyelerimiz ve sporcularımız arasında yüksek bir çevre bilinci oluşturmak, bu bilincin topluma yayılmasına vesile olmak istiyoruz” dedi. 

CİDDİ TASARRUFLAR SAĞLAMAYA BAŞLADIK”

Soybay, “Araştırmaların sonucunda şunu söyleyebilirim ki dünyada başka bir yerde böyle bir sistem görmedim. Türkiye’de de benzeri yok. Böylece bir spor kulübünde sporculara çevre bilincini aşılayan, ekonomik ve vatandaşlık değerlerini önemseten bir sistemi kısa zamanda gerçekleştirmiş olduk. Öncelikli hedefimiz örnek olmak, çocuklarımıza çevre bilincini aşılamak. Tabii ki ekonomik açıdan ciddi tasarruflar sağlamaya başladık. Bu tasarrufu yelken sporu için kullanabiliyoruz” şeklinde konuştu.


ARŞİV