Emekliler sokağa çıktı

Tüm Emeklilerin Sendikası İstanbul şubeleri, “İnsanca yaşam hakkımızdan da örgütlenme hakkımızdan da vazgeçmiyoruz.” diyerek 19 Mart Salı günü Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya geldi

20 Mart 2024 - 13:48

Tüm Emeklilerin Sendikası,  19 Mart Salı günü “Bu maaşla yaşanmaz açlığa, sefalete hayır” diyerek yurt genelinde meydanlara indi, basın açıklaması yaptı. Tüm Emeklilerin Sendikası İstanbul şubelerinin buluşma adresi de Kadıköy İskele Meydanı’ydı. “İnsanca yaşam hakkımızdan da örgütlenme hakkımızdan da vazgeçmiyoruz, kazanacağız” diyen emekliler, alanlardan taleplerini haykırdı. 

Kadıköy’de bir araya gelen Tüm Emeklilerin Sendikası İstanbul şubeleri üyeleri adına yapılan basın açıklamasında şu ifadelere  yer verildi: “Bugün Tüm Emeklilerin Sendikası olarak Ardanuç'tan Edirne'ye, Giresun'dan Mersin'e kadar onlarca il ve ilçede alanlardayız. Sefalete, yoksulluğa, açlığa mahkum edilmeye itirazımızı en güçlü şekilde duyurmak için alanlardayız. AKP ve paydaşları artık ülkeyi yönetemiyor. 22 yıldır vahşi kapitalizmin neoliberal politikalarını acımasızca uyguluyorlar, ülkeyi ortaçağ karanlığına ve orta doğu bataklığına sürüklüyorlar. Böylece yarattıkları siyasi ve ekonomik kaostan, siyasal islamcı tek adam yönetimini yukarıdan aşağıya yapılandırdılar. Bu yönetim anlayışı emeklilere derin yoksulluk, açlık, daha doğrusu ölüm sınırında bir yaşam olarak geri dönmüştür. Yaşam koşullarımız çok kötüleşti.

“EMEKLİLER YATAĞA AÇ GİRİYOR”

Emeklilerimiz beslenemiyor. Bırakalım beslenmeyi, yatağa aç giriyor, Karnını doyuramıyor. Emekliler pazar yerine gittiğinde sadece fiyatları inceliyor. Alışveriş yapamıyor. Markete gitmek karabasandan beter oldu. Kasabın yolundan vaz geçtik, ekmek alamıyor. Sözün özü emekliler adeta sürüm sürüm sürünüyor. Dost sohbeti yapacağı, bir fincan kahve içebileceği bir mekan hayal oldu. Emekliler, 40 yıl hatırı kalan bir fincan kahveyi, bir kafede 40 yılda içemez duruma düşürüldü. Derin yoksulluk nedeniyle geleneklerimizi ve göreneklerimizi terk ettik. Emeklilerin tek gidebildiği yer, parklardaki belediye bankları oldu.”

 “Bütün emeklilere haksızlık yapılıyor. Bedelini peşin peşin ödediğimiz emeğimizin değerlendirilmediği ortadadır.” denilen açıklama şöyle devam etti: “Prim güncelleme katsayı hesabında hile yapılıyor. Buna sessiz mi kalacağız? Buradan bütün emekli vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Sizin umutla beslenme zamanınız yoktur. Boş vaatlere kulak asmayın, haklarınızın çalınmasına sessiz kalmayın. Barışçıl ve demokratik tepkilerinizi gösterin. Demokratik haklarımızı fiili ve meşru yollarla kullanıp, en geniş şekilde örgütlenin. Kurtuluş kendi ellerinizdedir. Onun da yolu örgütlenmekten geçer.”  

EMEKLİLERİN TALEPLERİ

Her 6 ayda bir yapılan maaş ayarlamasının, emeklileri derin yoksulluğa ittiğinin vurgulandığı açıklamada emeklilerin talepleri şöyle dile getirildi: “2008’de uygulamaya konulan “Sosyal Güvenlik Reformu” derhal iptal edilmeli. Memurlara verilen seyyanen ödenek, bütün emeklilerin maaşına hemen eklenmeli ve en düşük emekli maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Prim günü, çalışma koşulları, eğitim gibi diğer kriterler göz önüne alınarak maaş ayarlamaları yapılmalıdır. İntibak yasası tez zamanda çıkarılmalıdır. Bayram ikramiyesi diye ödenen ve ayıplı bir hale dönmüş ödeme kaldırılmalı, yerine yılda 4 kere ve asgari ücret düzeyinde ödeme, ikramiye olarak her emekliye ödenmelidir. Sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve istisnasız sağlık katkı payları kaldırılmalıdır. Özel veya devlet hastanesi demeden bütün hastanelerde her türlü muayene, tetkik ve tedavi ücretsiz olmalıdır. Emekliler için “Toplu Sözleşmeli Sendika” yasası çıkarılmalıdır. Sendikalarımıza dokunulmamalıdır. Sendikalara açılan kapatma davaları geri çekilmeli ve her türlü keyfe keder uygulamalara son verilmelidir.”


ARŞİV