Düşük emisyon hedefi Caferağa'da başladı

İBB’nin hazırladığı ulaşım planında düşük emisyon bölgesi olarak seçilen Caferağa Mahallesi için yeni bir proje başlatıldı. WRİ Türkiye’nin İBB ve Kadıköy Belediyesi ile birlikte yürüttüğü bu projeyle otomobil kullanımının azaltılması, yaya ve bisikletlilerin daha rahat hareket etmesi planlanıyor

28 Şubat 2024 - 13:06

WRI Türkiye, (Sürdürülebilir Şehirler Ağı) İstanbul Derinlemesine Çalışma Programı kapsamında "Mahalle Odaklı Aktif Ulaşım Planlaması: Kadıköy Caferağa Mahallesi” projesini başlattı. İBB’nin hazırladığı “İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planında” düşük emisyon bölgesi olarak ilan edilen Caferağa Mahallesi için sürdürülebilir ulaşım yaklaşımına uygun bir plan geliştirilmesi hedefleniyor. WRİ Türkiye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi ile birlikte yürüttüğü bu proje için anket çalışması başlattı. Anket çalışmasıyla Caferağa Mahalle sakinlerinin yolculuk amaçlarının belirlenmesi, en çok tercih edilen güzergahların açığa çıkarılması ve mahalle sakinlerinin ulaşım taleplerinin belirlenmesi hedefleniyor. Bununla birlikte bölgedeki mevcut yeşil altyapının varlığı ve yeterliliği de anket katılımcılarına soruluyor.

ÜÇ EYLEM PLANLANDI

Peki bu projede neler var?  Çalışma kapsamında “Kapasite Geliştirme”, “Yaşanabilir Mahalle Yaklaşımı ile Konsept Plan Üretme” ve “Kılavuz Hazırlama” olmak üzere üç esas eylem planlandı.   Kapasite Geliştirme başlığı altında iklim değişikliği ve hava kalitesi; sürdürülebilir ulaşım projelerinde ve iletişim konularında çevrim içi teknik eğitimler verilecek, bu eğitimler WRI genelinde çalışan uzmanlar tarafından sağlanacak. “⁠Yaşanabilir Mahalle Yaklaşımı ile Konsept Plan Üretme” ile tam trafik sayımları, yolculuk anketi ve sokak kullanım analizi yapılacak. “Kılavuz Hazırlama” kapsamında ise elde edilen bulgular ile planlama ve tasarım çalışmaları bir kılavuz haline getirilecek. Bu çalışmanın ve kılavuzun uluslararası mecralarda yaygınlaştırılması için TheCityFix’te makaleler yayınlanacak.

SKUP İLE BAŞLADI

Caferağa Mahallesi, İBB’nin hazırladığı “İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planında”(SKUP) düşük emisyon bölgesi olarak ilan edilmişti. Bu projeyle birlikte ilk olarak Kadıköy, Beyoğlu ve Tarihi Yarımada çalışma alanı olarak belirlense de İstanbul’un farklı ilçelerinde de uygulanması hedefleniyor. Peki SKUP nedir? Bu çalışmayla ne tür faaliyetler yürütülecek? Yaya trafiğinin yoğun olduğu alanlarda, otomobil kullanımını ve trafik hızını azaltıcı uygulamaların geliştirilmesi planlanıyor. Toplu taşımada deniz ulaşımının payını artırmaya yönelik uygulamalar geliştirilecek. Kıyı ilçelerde iskelelere erişime yönelik pilot çalışmalar başlatılacak. Yürüme ve bisiklet gibi aktif ulaşım türlerini teşvik etmek üzere, yolların yeniden düzenlenmesi için küçük ölçekli uygulamalar yapılacak. Toplu taşımayı teşvik etmek üzere, dünyada yaygın olarak uygulanan ‘otobüs öncelikli şeritler’ ve sürdürülebilir ulaşım ve insan odaklı bir yaklaşım olan, ‘Sağlıklı Sokaklar’ oluşturmaya yönelik araştırmalar yürütülecek. 

20’DEN FAZLA ŞEHİR DESTEKLENİYOR

WRI Ross Sürdürülebilir Şehirler Merkezi, “Derinlemesine Çalışma Programı”nı ülke ofislerinin aktif olarak çalıştığı şehirlerde başlatmıştı. Program, 2026'ya kadar stratejik ve uzun vadeli iş birlikleriyle 20'den fazla şehri desteklemeyi, temel hizmetlere erişimi, araştırma ve bilgi, kapasite geliştirme ve kent verileri gibi temel stratejileri dahil ederek işbirliğini güçlendirmeyi teşvik etmeyi amaçlıyor.  “Derinlemesine Çalışma Programı”nın bir kenti olan İstanbul’da 2021 – 2023 seneleri arasında “İstanbul Derinlemesine Bisiklet Programı” başlatıldı. İkinci etabın çalışma konusu “Mahalle Odaklı Aktif Ulaşım Planlaması” olarak belirlendi, bu doğrultuda Caferağa Mahallesi pilot mahalle olarak seçildi. Mahalle seçimi, toplu taşıma verileri, yaya hareketlilik verileri ve bir önceki etapta uygulanan anket çalışmasından elde edilen bisikletli verilerinin sentezlenmesi sonucunda gerçekleştirildi. Projenin Ekim 2024’te tamamlanması hedefleniyor.

Sadece Caferağa Mahallesi sakinlerinin değil, Moda'da çalışan ya da Moda'da vakit geçirenleri de görüşlerini ve taleplerini ileteceği anket formuna WRİ Türkiye’nin resmi internet sitesinden ulaşmak mümkün. Ankete ulaşmak için buraya tıklayınız. 

 


ARŞİV