Dünya mirası gezginleri

Kadıköy’de bulunan Dünya Mirası Gezginleri Derneği, Türkiye’deki dünya mirası sayısını arttırmak ve yeni adaylar göstermek için faaliyetlerine devam ediyor

06 Ekim 2021 - 14:09

2010 yılının Haziran ayında Kadıköy’de kurulan Dünya Mirası Gezginleri Derneği, alanında ülkemizdeki ilk ve tek sivil toplum kuruluşu olma özelliğini taşıyor. Seyahat etmeyi seven ve bunu bir yaşam biçimi olarak benimsemiş üyelerden oluşan dernek, ülkemizde ve yurt dışında birçok noktayı ziyaret ediyor. Bunlara ek olarak çeşitli eğitimler ve etkinlikler de düzenleniyor. Seyahat tutkunu Nevin Salman, dernekle ilgili olarak Gazete Kadıköy’e konuştu.

Aslen mimar olan ve uzun yıllardır seyahat etmeyi çok seven Nevin Salman, emekli olduktan sonra tam bir gezgin olduğunu dile getirdi. Kadıköy’de bulunan Dünya Mirası Gezginleri Derneği hakkında da bilgiler paylaşan Salman, “Öncelikli hedefimiz elbette Türkiye’deki dünya mirası sayısını arttırmak, yeni adaylar göstermek ve aday listede olan yörelerimizin belediyelerine her konuda destek vermek. Eğiticinin eğitimini ve yöre okullarda farkındalık eğitimlerini sanal da olsa devam ettirmek de önceliklerimiz arasında” dedi.

“AMACIMIZ DOĞAL MİRASLARIN KORUNMASI”

Derneğin amaçlarına değinen Salman, “Unesco’nun ilan ettiği kültürel ve doğal dünya miraslarının tanıtımını yaparak ülkemizde bulunan dünya miraslarının tanınması ve korunmaları, toplumun bilinçlendirilmesi, ülkemizdeki benzer yerlerin de Unesco Dünya Mirası (UDM) listesine alınması için çalışmalar yürütüyoruz. Genç kuşakların dünya mirası farkındalıklarının arttırılması, korunma bilincine varması, dünya miraslarının korunmasının sağlanması amaçlı eğitim programları, dünya mirası alanında lisans üstü eğitim olanaklarının sağlanması, konferans ve sempozyumlar düzenleyerek sivil toplum örgütleri, yerel yöneticiler ve eğitim kurumlarıyla çalışmalar yapmak da misyonlarımız arasında” dedi ve şöyle devam etti: “Somut, somut olmayan kültür ve doğal miraslarımızın korunması için farkındalıklarının arttırılması yolunda çocukların ve gençlerin eğitimi öncelikli hedefimiz. Bu amaçla derneğimiz bünyesinde oluşturduğumuz eğitim komitemiz, UNESCO’nun “Dünya Mirası Genç Ellerde” eğitim programına uygun olarak ülkemiz çocuk ve gençlerinin dünya miraslarının korunması konusunda bilgilendirilmesi için çalışmaktayız.”

2010 yılında kurulan derneğin şu an yaklaşık 150 civarında üyesi olduğunu dile getiren Salman, “Seyahat etmeyi seven, bunu bir yaşam biçimi olarak benimsemiş ancak ilgi alanları yurtiçi ve yurt dışında özellikle UNESCO Dünya Mirasları kavramını bilen, gezen, ülkemiz için öneminin bilincinde, kültüre ve doğaya önem veren, derneğimizin ve yönetim kurulumuzun etkinliklerinden memnuniyetlerini dile getiren dostlarımız var. Derneğimize herkes üye olabilir. Web sitemizden ya da doğrudan bizi arayarak daha detaylı bilgi edinebilirler” dedi.

“DÜNYANIN HER YERİNE GİDİYORUZ”

Dernek olarak yaptıkları etkinliklere de değinen Salman, “Bizler dünyanın hemen her yerine gidiyoruz. Güney Amerika Patagonyasından, Kuzey Amerika’da Alaska’ya… Uzak Doğuda Japonya ve Afrika’daki birçok ülkeye geziler düzenledik. Birkaç senedir devam ettiğimiz ancak pandemi nedeniyle ara verdiğimiz ilk / orta dereceli okullarda ve liselerde ’farkındalık eğitimleri’ eğitim komitemiz tarafından gerçekleştiriliyor. Bu yıl şüpheli ancak umuyorum ilerleyen yıllarda devam edecek” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Edirne Selimiye Camii ve Bursa Tatihi alanları, Cumalıkızık’ın dünya mirası listesine alınmasına, Harran Kaymakamlığı ve belediyesine destek verdik. 2019 yılında Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlediği ‘Kaleiçi Festivali’nde açılış sunumu yaptık ve 2 günde 500 civarı öğrencimize eğitim desteği verdik. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ilkokul öğrencilerimiz için yaptığımız ’23 Nisan 100.Yıl Özel Antonina Çocuk Şenliği’nde ‘Dünya Mirası Genç Ellerde’ eğitim sunumu büyük ilgi gördü ve beğeni aldı. Katılan tüm çocuklarımıza da okullarda eğitim almış gibi birer sertifika da verdik. Bunlara ek olarak paydaşı olduğumuz, Kadir Has Üniversitesi UNESCO Kürsüsü dünyadaki dördüncü, ülkemizdeki birinci Dünya Mirası Kürsüsü olma özelliğini taşıyor.”

Nevin Salman son olarak şunları dile getirdi: “Derneğimiz içinde üyelerimizle belli zamanlarda buluşarak hem dostlukları pekiştirmek hem fikir alışverişinde bulunmak ve yaptığımız faaliyetler hakkında bilgi paylaşmak amacıyla buluşuyoruz. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde çok sayıda online geziler yapılıyor, yapan seyahat acentalarını ya da yetkilileri kutluyorum. Bizler de destek isteyen okullar, belediyeler için sanal eğitimler gerçekleştirmeye hazırız.


ARŞİV