"Direnmezsek yaşam alanlarımıza müdahale artacak"

Türkiye'nin en geniş katılımlı analog müzik buluşması Kadıköy Plak Günleri, 16-17 Eylül’de Kadıköy Belediyesi’nin bahçesinde plak severlerle buluştu. Kadıköy Belediyesi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen etkinlikte plaklar Barış Manço anısına döndü. Kapanış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, sahiller için gündeme getirilen içki yasağı ve yasaklanan festivalleri hatırlatarak, "Yaşam alanlarımıza gelen müdahalelere Kadıköy'de direndiğimizi hatırlatıyoruz. Eğer direnmezsek müdahaleler artacak" dedi.

18 Eylül 2023 - 13:15

Türkiye'nin en geniş katılımlı analog müzik buluşması Kadıköy Plak Günleri, 16-17 Eylül’de Kadıköy Belediyesi’nin Hasanpaşa’daki merkez binasının bahçesinde yedinci kez plak severlerle buluştu. İstanbul’un en önemli plak 44 dükkânını, plak koleksiyonerleri ve müdavimleriyle buluşturan Kadıköy Belediyesi, iki gün boyunca konserler, söyleşiler, imza günleri ve DJ performanslarına da ev sahipliği yaptı. Plak Günleri’nin ilk gününde stantları ziyaret edenlerin arasında Kadıköy Belediyesi Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ünlü şef Somer Sivrioğlu, Baba Zula’nın kurucu üyelerinden Murat Ertel, müzik yazarı ve tarihçisi Murat Meriç, Moğallar grubunun efsanelerinden Taner Öngür gibi birçok isim de vardı.

“GEÇMİŞİ GELECEKLE BULUŞTURUYORUZ”

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, hem ilk gün hem de ikinci gün Kadıköy Plak Günleri’ni ziyaret etti. Odabaşı, “Her gün yeni bir etkinlikle Kadıköylünün, İstanbullunun karşısına çıkıyoruz. Bu sene temamız, 80’inci yaş yılı olduğu için Barış Manço. 7'sini düzenliyoruz. Her yıl bir sanatçımızın anısına ve onun temasıyla plak günlerini düzenliyoruz. İstanbul'un neredeyse tüm plakçıları burada. Onlarla birlikte plağı hem yeni nesillere tanıtıyoruz hem de geçmişi gelecekle buluşturuyoruz” dedi.

ÇOCUKLAR “BARIŞ ABİ” İÇİN SÖYLEDİ

Etkinliğin ilk gününde, Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından “Çocuklar Barış Abi için Söylüyor” konserinde Barış Manço adına şarkılar söylendi. Ayrıca etkinlik alanında Aytaç Öztürk, Burak Beceren, Burak Tozkoparan, Cosmicnutz, Eda Çağıl Çağlarırmak, Elif Deneç, Murat Kalkavan, Nura Aliosman, Ozan Atalay ve Yiğit Yerlikaya’nın Barış Manço’nun şarkılarından ilham alarak yaptıkları çizimlerden oluşan “Nasıl Anlatsam Bilemiyorum” adlı Barış Manço Sergisi yer aldı. 

ÜNLÜ İSİMLER DE PLAK GÜNLERİNDEYDİ 

Plak günlerine katılan Ünlü Şef Somer Sivrioğlu da “Kadıköy'de oturuyorum. Plaklara merakım var. O yüzden duyunca geldik. Ben caz plakları toplamaya çalışıyorum. Mahallelimiz olan Barış Manço'nun anısına yapıldı. Vatandaşlar muhakkak gelsinler. Hava çok güzel ortam çok güzel.”diye konuştu.

Plakçıların ve plak severlerin bir araya gelmesinin önemini anlatan müzik yazarı ve eleştirmen Murat Meriç ise “Barış Manço’nun anısına olması çok önemli. Bir şekilde onun anısına bugün burada olmak gerçekten çok güzel, yoksa her buluşma yılda bir kere de olsa Türkiye’nin her yanından gelen plak toplayan ya da plak satan arkadaşlarımıza buluşma vesilesi oluyor” dedi.

Zen ve Babazula gruplarının kurucularından Murat Ertel de “Zen Bakırköy Akıl Hastanesinde” konserinin plaklarını Türkiye’de ilk defa 7. Kadıköy Plak Günleri’nde imzaladı. Barış Manço anısına düzenlenen Plak Günleri için Kadıköy Belediyesi’ne de teşekkür eden Ertel, “Bence Barış Manço ve onun arkadaşları 1960’larda Anadolu pop yada rock müziğini yaratan insanlar hiçbir şekilde unutulmadılar. Yaşatılması ve anılması çok önemli. Belediyeye çok teşekkür ederim. Kültür çok uzun vadeli bu yüzden bunu uzun vadeli olarak her sene tekrarlanmalı” diye konuştu.

BARIŞ MANÇO İLE NASIL TANIŞTINIZ?

Plak Günleri’nin ikinci gününde moderatörlüğü Artemis Günebakanlı tarafından yapılan "Barış Manço'nun 2023'ünden, 2023'e Zaman Yolculuğu" adlı söyleşiye Moğollar’ın kurucularından Cahit Berkay ile ‘Karakan’ ve ‘Cartel’ gruplarının kurucularından ‘Kâbus Kerim’ olarak tanınan Kerim Yüzer konuşmacı olarak katıldı. 

Cahit Berkay, Barış Manço ile tanışmasını şu şekilde anlattı: “Sevgili Barış’ı tanımam ‘Dağlar Dağlar’ ile oldu. Türkiye’de ilk defa müzisyenlerin sömürüye karşı bir sendikalaşma girişimi oldu, biz de başı çekiyorduk; Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray. Barış ile ilk orada tanıştım. Bizim Moğollar’ın bir hayali vardı, yurt dışına çıkıp meşhur olmak, çok para kazanmak. 20 yaşındaki gençlik hayalimiz, biz Almanya’ya gitmeyi düşünürken yolumuz Fransa’ya düştü. Paris’te ilk enstrümantal albümü yaptık, meşhur olma hayalimizi gerçekleştirmek için de soliste ihtiyacımız vardı. Aklımıza Barış geldi, o zaman Belçika’da Liege’de. Paris’ten trenle yanına gittim, abisi Savaş ile kalıyordu, onun da bir gruba ihtiyacı varmış, anlaştık. Türkiye’ye turne yapmaya gittik.” 

“BARIŞ’IN PASAPORTUNA 200 DOLAR…”

Araba ile Liege’den İstanbul’a gelirken yolda birçok sıkıntı yaşadıklarını aktaran Berkay, Sofya’da başlarına gelen bir olayı şöyle aktardı: “Barış ile pazar günü sabah 9-10 gibi Sofya’da Türk Elçiliği’ne gittik, kapıyı çaldık çaldık açılmıyor, sonunda kapı açıldı ve açılmasıyla ‘eyvah teröristler’ diyerek kapıyı suratımıza kapattılar. Biz de ‘terörist değiliz, biz Barış Manço ve Moğollar yolda kaldık, açın kapıyı’ dedik. Bizi içeri aldılar, sonra Barış’ın pasaportuna 200 Dolar borç almıştır diye yazıldı, biz sonra tekrar yola çıktık.” dedi.  

“TANIŞTIĞIMDA KORKUDAN TİTRİYORDUM”

‘Kabus Kerim’ olarak tanınan Kerim Yüzer ailesi ile sekiz yaşındayken Almanya’ya gittiğini, orada yaşadığı zorlukları Barış Manço’nun müziği sayesinde aştığını söyledi. Yüzer, Barış Manço ile tanışmasını şu şekilde anlattı: “Barış Manço ile birlikte sahne almamız Berlin’de oldu. Barış Manço ile Kurtulan Ekspres’in Japonya turnesinden sonra, Berlin’de hipodromda bir çadırın içinde konser verdik. Orada inanılmaz keyifli bir konser geçti, hem sahne arkası hem de sahnede ve bizi sahneye aldılar. Barış Manço ile tanıştığımızda ben çok korkuyordum, çünkü Sample’lerden ben sorumluydum her yerden topluyordum bunları. Barış abiyi ilk gördüğümde titredim, dedim ki kendime ‘sen bir şey çalmışsın, biliyorsun bunu, karşıdakinin de bilme olanağı çok yüksek’. Barış Manço bize ‘Ya çocuklar siz o kadar güzel kullanmışsınız ki ben böyle ağlamaklı bir şey oldum, sevineyim mi üzüleyim mi? Üzülmeme gerek yok ama ağlamaklı oldum, çok güzel yapmışsınız. Sonra bunu sahnede yapsak mı’ dedi. Böyle bir şeyle karşılaşınca nasıl gururlandım, gençlik idolüm o, 22 yaşındayım. Daha sonra 2000 senesinde ‘Evdeki Ses’ Almanya müzik tarihine girmiş tek Türk parçadır, onun o güzel enerjisi oraya kadar gitti.” 

“KADIKÖY TESLİM OLMAYACAK”

7’nci Kadıköy Plak Günleri’nin kapanış programında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Kadıköy; özgürlüğün, eşitliğin, dayanışmanın, aydınlık insanların başkenti. Kadıköy’de yaşam alanlarımıza gelen müdahalelere direniyoruz. Buradan tüm Türkiye’ye sesleniyorum. Kadıköy teslim olmayacak” dedi.

Kadıköy’ün parklarını festivallere açtıklarını ifade eden Odabaşı, “Bizim için parklar, kamusal alanlar, her türlü yaşam kültürünün ve yaşam biçiminin açık ve özgür bir şekilde ifade edilebildiği yerler. Aslında toplumun gerçek anlamda toplum olabildiği yerler bu alanlar. Festivallerimizi kamusal alanlarda yaparken aslında sanatın, müziğin dört duvar arasına sıkışmamasını hedefliyoruz” diye konuştu.

“DİRENMEZSEK YAŞAM ALANLARIMIZA MÜDAHALE ARTACAK”

Odabaşı, İstanbul Valiliği’nin geçtiğimiz günlerde sahil kenarlarında ve halka açık parklarda alkollü içecek tüketilmesinin yasaklanmasına dair kararına da tepki gösterdi. Söz konusu karara atıfta bulunarak yasaklama girişimlerini eleştiren Odabaşı, “Yaşam alanlarımıza gelen müdahalelere Kadıköy’de direndiğimizi hatırlatıyoruz. Eğer Kadıköy’de de direnmezsek, Kadıköy’den bu sesi coşkulu bir şekilde tüm Türkiye’ye ulaştırmazsak büyük bir ihtimalle tüm festivaller yasaklanacak. Festivallerdeki yaşam alanlarına müdahaleler artacak” dedi. Kadıköy’ü “özgürlüğün ve eşitliğin başkenti” olarak tanımlayan Odabaşı, “Kadıköy; kimsenin kimseye karışmadığı, kimseyi ötekileştirmediği bir kent. Buradan tüm Türkiye’ye sesleniyorum. Kadıköy teslim olmayacak” diye konuştu.

Kadıköy Belediyesi’nin her yaştan Kadıköylü için tiyatrodan sinemaya, spordan müziğe kadar birçok alanda gerçekleştirdiği açık hava etkinliklerini de hatırlatan Odabaşı, “Kadıköy Belediyesi olarak festival takvimimize haziran ayında Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirdiğimiz Çocuk Tiyatroları Festivali ile başladık. Daha sonra çocuk tiyatroları, Kadıköy’ün farklı mahallelerinde sürdü. Temmuz ve Ağustos aylarına on binlerce komşumuzun katılımıyla Kalamış Yaz Festivali ile devam ettik. Önümüzdeki hafta ise Çizgi Festivali ile bu seneki açık hava festivallerimizin sonuncusunu gerçekleştireceğiz” dedi.

“BARIŞ MANÇO ANMA KONSERİ 2023”

Kadıköy Plak Günleri, Line Up, Emrah Karaca, Batu Akdeniz, Cahit Berkay, Deniz Tekin, Paptircem, Evrencan Gündüz, Melis Karaduman, Badi Gardi, Seda Erciyes, Selin Sümbültepe ve Kabus Kerim’in yer aldığı "Barış Manço Anma Konseri 2023" ile sona erdi. 

 

ARŞİV