Devrimci Gençlik Köprüsü'nün çevresi güzelleşecek

Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından 1969 yılında inşa edilen, 1999’da bombalanarak yıkıldıktan sonra geçtiğimiz yıl bir grup aydın yazar ve sanatçının girişimiyle yeniden yaptırılan Devrimci Gençlik Köprüsü’nün çevresi, CHP Kadıköy İlçe Örgütü’nün başlattığı kampanyayla güzelleştirilecek.

23 Ağustos 2011 - 11:01

Deniz Gezmiş Köprüsü olarak da bilinen Devrimci Gençlik Köprüsü, eski çehresine yeniden kavuşuyor. Hakkâri’ye 20 kilometre uzaklıkta Zap Suyu üzerine 1969 yılında kurulan bu köprü, dönemin devrimci gençlerinin anısını yaşatmak ve Doğu’dan Batı’ya dostluk ve dayanışmayı sağlamak amacıyla, 1 Ekim 2010’da yeniden inşa edildi. Çünkü bölgede yaşanan savaş nedeniyle 1999 yılında bombalanarak yıkılmıştı. Türkiye ‘68 hareketinin önemli simgelerinden biri olan Devrimci Gençlik Köprüsü’nün yıkımı, sol-sosyalist çevrelerde ve bölge halkında büyük üzüntü yaratmıştı.

CEZMİ ERSÖZ ÖNCÜLÜK ETTİ

Geçtiğimiz yıl, yazar Cezmi Ersöz’ün öncülüğünde başlatılan bir kampanyayla, köprünün yeniden inşası için gerekli olan para toplandı. Sağlam olan beton ayaklar arasında asma köprünün yapımı 1,5 ay sürdü ve köprü “Devrimci Gençlik Köprüsü” tabelası asılarak 1 Ekim 2010’da yeniden açıldı. Yaklaşık 70 metre uzunluğunda 2.5 metre genişliğindeki köprünün açılışına siyasetçiler, sanatçılar, aydınlar, Türkiye’nin çeşitli illerindeki üniversitelerden gelen öğrenciler ve Hakkari halkı katıldı. Sanatçıların verdiği konserlerle şenliğe dönüşen açılış iki gün iki gece sürdü.

ÇEVRESİ AYDINLATILACAK

Ancak toplanan paralar sadece köprünün yapımına yetti, çevre düzenlemesi yapılamadı. Köprü etrafında peyzaj düzenlemesi olmadığı gibi aydınlatma da yok. Cumhuriyet Halk Partisi Hakkâri İl Örgütü, çevre düzenlemesinin yapılması için bir kampanya başlatmak istedi ancak orada yaşayan halkın imkânları sınırlı olduğu için Kadıköy İlçe Örgütü’nden yardım istedi. Gençlik Örgütü’nün de girişimiyle bir kampanya başlatıldı. CHP Kadıköy İlçe Başkanı Türer Ercan, büyük zorluklarla yeniden ayağa kaldırılan köprünün yaşatılmasının çok önemli olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Halkın, Deniz Gezmiş Köprüsü olarak bildiği Devrimci Gençlik Köprüsü yeniden ayağa kaldırıldı, ancak sonrasında ne aydınlatılabildi ne de çevre düzenlemesi yapıldı. Oradaki partili arkadaşlarımız bunun yapımı için bizden ricada bulundular. Biz de Kadıköy İlçe Örgütü olarak çevre düzenlemesini yüklendik. Bunun için gerekli olan parayı toplayabilmek için bir kampanya başlattık ve tüm üyelerimize duyurduk.”
Ağustos başında başlayan kampanya hala devam ediyor. Yeterli para toplandığında Devrimci Gençlik Köprüsü çevre düzenlemesiyle daha güzel daha aydınlık görünecek.


Semra ÇELEBİ


 


ARŞİV