Değişim Dedektifleri

Kadıköylü öğrenciler uluslararası bir projede geleceğin Kadıköy’ünü yaratmak için çalışıyor

30 Mart 2021 - 23:43

Gelişen teknoloji ile birlikte gelecekte bizleri nelerin beklediğini araştıran çocuklar, uluslararası bir platform olan eTwinning projesinde buluşuyor.

Kuruculuğunu Kadıköy’den Mustafa Aykın İlkokulu ve Göztepe İlkokulu’nun yaptığı projede Semiha Şakir İlkokulu, Gaziantep Ömer ve Sabriye Ersoy Ortaokulu, Mardin Yaylı İmam Hatip Ortaokulu, Makedonya Josip Broz Tito İlkokulu, Bosna-Hersek Bijelo Polje ilkokulu, Almanya Grundscule ilkokulu, Azerbaycan Baku Turkish Ortaokulu da yer alıyor.

50 yıl öncesinin şehirlerine bakarak bugünün şehirlerini değerlendiren öğrenciler, 50 yıl sonrasının şehirlerini hayal edecekler ve bugün yaşanan sorunlara akılcıl yaratıcı çözümler üretecekler.

Toplamda 13 öğretmen ve 172 öğrencinin bulunduğu proje haziran ayında sona erecek. Eğer pandemi süreci biterse, proje erasmur projesine çevrilecek ve etkileşimli şekilde çalışmalar yapılması planlanacak.

ÖĞRENCİLER ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Farklı noktalardan ortak bir proje yürüten çocuklar, yaşadıkları bölgeye ait eski fotoğraflardan yola çıkarak geçmiş ile günümüzü görsel okuma yöntemiyle karşılaştırıyorlar. 21. yüzyıl becerilerini kazanabilmek için uluslararası gruplarla ortak çalışmalar yürüten öğrenciler, web 2.0 araçlarını kullanıp birbirlerine çeşitli sunumlar yapıyorlar ve ortak ürünler oluşturuyorlar. Analojik düşünme, soru sorma, ilişki kurma gibi çalışmalarla etkinliklerini zenginleştiren öğrenciler, projelerini aynı zamanda bir STEM projesine de dönüştürüyorlar. Sadece eleştirmekle yetinmeyip yok edemeyecekleri binalar, tıkalı yollar ve tükenme tehlikesindeki kaynaklar için çözüm üretmeye çalışıyorlar. Öğrenciler tüm bunlar için mühendislik tasarım ilkelerinden yararlanıyor.

eTwinning Nedir?

eTwinning, Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluk. İletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek ve paylaşmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler vb.) yönelik bir platform sunuyor. eTwinning, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıyla gerekli destek, araçlar ve hizmetleri sağlayarak okulların herhangi bir konuda kısa ve uzun vadeli ortaklıklar kurmasını kolaylaştırarak Avrupa'da okul işbirliğini teşvik ediyor. Yirmi sekiz dilde mevcut olan eTwinning Portalının bugün yaklaşık olarak 573.000'den fazla öğretmen üyesi bulunuyor. Portal, öğretmenlerin ortak bulması, proje oluşturma, fikirlerini paylaşması için çevrimiçi araçlar sağlıyor.                    


ARŞİV