ÇYDD'den 100.yıl buluşması

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kadıköy Şubesi, Cumhuriyet'in 100. yıl coşkusunu üyeler, gönüllüler ile birlikte yaşamak için kahvaltı düzenledi.

30 Ekim 2023 - 10:38

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Kadıköy Şubesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak, öğrencilerin eğitimine destek olmak amacıyla geleneksel hale getirdiği Cumhuriyet Bayramı kahvaltısını İstanbul Yelken Kulübü'nde düzenledi. Kahvaltıya üyeler, derneğe destek veren gönüllü kişiler ile yazar Ayşe Kulin katıldı.

“Cumhuriyet'in 100. yıl kutlaması için buluştuk.” diyerek konuşmasına başlayan yazar Ayşe Kulin, konuşması boyunca Cumhuriyet'e olan sevgisini dile getirdi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin önemine değindi.

“CUMHURİYET COŞKUSUYLA BÜYÜDÜM”

Ayşe Kulin, “1923 ile 1933 yılları arasında doğmayı çok arzu ederdim. Kısmet 41'e nasip oldu. Neden diye sorarsanız. O coşkuyu yaşamak, o duygularla büyümek isterdim.Çünkü bizim kurduğumuz cumhuriyet herhangi bir cumhuriyet değil. Biz yanmış yıkılmış, üstünde duman tüten, hastalıktan kırılan bir halkı ile düşmanı çıplak ellerimizle kovmuşuz. Bir vatanı kurtarmış Atatürk. Üstüne yepyeni bir idella bir devlet kuruyor. O coşku insanların kalbinde kurucuları hayattayken 10-15 yıl sürdü. Benim  tek tesellim o ateşi yüreğinde taşıyan bir babayla büyümüş olmam. Babam Atatürk'ün 'kıvılcımlar gidin bana meşaleler gibi dönün, vatanı aydınlatın' diyerek yurt dışına yüksel tahsile gönderdiği gençlerden biriydi. O yüzden hem Atatürk'e hem de Cumhuriyet'e çok bağlıydı. Ben de onun tek evladıydım. O coşkuyu bana geçirdi. ” diye konuştu.

“ÇOK ÖZEL BİR ÜLKENİN ÇOCUĞUYUM”

“Cumhuriyet kutlamalarında babam ile birlikte Kızılay'dan meclise yürürdük.” diyen Kulin şöyle devam ediyor: “Bugünkü meclis değil. Ulus'ta çok mütevazi bir meclis vardı. Bütün binalar küçük ampullerle süslenirdi. Her taraf ışıklı olurdu. En önce bando giderdi. Arkasında Kurtuluş Savaşı'na katılmış gaziler madalyalarını takmış yürürlerdi. Bunlar akşam olurdu. Gündüz kutlamaları da olurdu. İlkokul birinci ya da ikinci sınıftaydım. Cumhuriyet Bayramı'nda sınıfı süslüyoruz. Balonlar şişiriyoruz, bayraklar asıyoruz. Baş öğretmen sınıfa girdi. Ne yapıyorsunuz dedi. Bayram diye süslüyoruz dedik. ‘Neden, bayram olduğunu  biliyor musunuz?’ dedi. O yaştaki çocukların anlayabileceği dille bize anlattı. Nasıl düşman işgali altında kaldığımızı,  kız-erkek eşit haklara sahip olduğumuzu söyledi. O gün eve gittiğimde bambaşka bir Ayşe’ydim. Ben çok özel bir ülkenin çocuğuydum. Bir bilincim vardı.”

Ayşe Kulin, Türkan Saylan ile tanışma hikayesini anlattı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin eğitime verdiği desteğin altını çizdi, “İyi yürekli insanlar sayesinde bugün binlerce kız hayatını kurtarmış, iyi mevkilerde çalışıyor. Ülkeyi kurtaracaksa hakikaten kadınlar kurtaracak. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi aynı amaca hizmet eden derneklere güç ve kuvvet diliyorum. Atatürk bizi erkeklerden hiç ayırmadı. Nurlar içinde yatsın. Atatürk'ün emanetini taşımak zorundayız.” diyerek konıuşmasını bitirdi.


ARŞİV