Çiçek gibi bir gün...

​Bir günlüğüne florist olmak ister misiniz?

10 Ekim 2023 - 14:53

Özel günlerin eşlikçisi, sıradan günleri de özel kılan canlı çiçekler, ölümde de doğumda da yanımızdalar. Kimi zaman lohusanın başucunda, kimi zaman da meftanın ayak ucunda. Çiçeklerin yetiştirildikleri kırlardan, bahçelerden, seralardan şehirlere nakliye olup, üreticisinden ve ithalatçısından son tüketicisine ulaşma zincirinin en önemli halkalarından biri de çiçekçiler (florist).

Onlardan biri de Esra Şavkıner. Çiçek tasarımcısı ve çiçekçilik eğitmeni olan Şavkıner, aslında Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. 2007’de Ankara’dan İstanbul’a yerleşince bir finans kurumunda çalışmış. 2011 senesinde doğum nedeniyle mesleğine ara verdiği dönemde, canlı çiçekler ve tasarımlarıyla ilgilenmeye başlamış. Bu hobisini yeni mesleğine dönüştüren Şavkıner, 2014’te Türkiye'nin ilk çiçekçilik okulu girişimi olan Florart'ı kurmuş. Çiçekçilik sektörünün evrensel akreditasyonu olan Judith Blacklock Flower School "Professional Business Floristry Course" diplomasına sahip olan Şavkıner,  Erenköy’de bulunan bu çiçek merkezinde, hem satış ve pazarlama faaliyetlerinde bulunuyor hem de profesyonel çiçekçilik eğitimleri veriyor. 

TEK GÜNLÜK FLORİST

Ben de bir çiçeksever olarak, geçtiğimiz günlerde o eğitimlerden birine katıldım. Çiçek gibi cumartesi sabahımız erkenden başladı. Ben ve çoğunluğu kadınlardan oluşan minik bir grup çiçeksever, Esra hanımın rehberliğinde Kadıköy’den yola çıkıyoruz. Hedefimiz Kartal’daki S.S.Flora Çiçekçilik Kooperatifi. Burası İstanbul’un en aktif çiçek mezatı olarak biliniyor. Üreticilerden direkt buraya nakliye edilen tazecik türlü türlü çiçekler, deyim yerindeyse görücüye çıkıyor. Kapıdan girer girmez arı kovanı gibi bir mekan karşılıyor bizi, elbette ki çiçek kokuları eşliğinde. ‘Satıyorum, sattım!’ anonsları, satın alınan çiçekleri banttan alarak raflara yükleyen görevliler, satın aldığı çiçekleri kontrol ederek aracına yükleyen çiçekçiler… Biz de, hareketli yeşil bir bantın üzerinde sunulan çiçekleri görmek için, anfi tiyatroya benzer salondaki yerimizi alıyoruz.

Esra hanım bize satın alma sistemini nasıl kullanacağımızı anlatıyor. Burada İstanbul’un çeşitli dükkanlarından ve sokaklarında çiçek satan onlarca çiçekçi ve peştekar (mezatlar satıcıya-dükkan sahiplerine çiçek alan kişi) var. Bu topluluğun ağırlığı erkeklerden ve Roman vatandaşlardan oluşuyor. O esnada çiçekçilerden biri ‘O Esra hocam hoş geldiniz. Sizin öğrencileriniz de genelde kadın. Ne iyi ettiniz de geldiniz, burası çiçek gibi açtı’ minvalinde sözlerle selamlıyor Şavkıner’i. Daha sonra türlü türlü çiçekleri seçerek satın alıyoruz. Çiçeklerimizi bize ayrılan raflardan alıp, özenle aracımıza yerleştirdikten sonra, bir sonraki durağımız olan Yenidoğan mevkiine doğru yola çıkıyoruz. 

İTHAL ÇİÇEK MARKETİ

Anadolu yakasının en büyük çiçek marketlerinden biri olan Nema Bahçe’ye varıyoruz. İthal edilen binlerce çiçeğin, bitkinin, çiçekçilik ekipmanlarının yer aldığı devasa serada, çiçek rahiyaları arasında gezdikten sonra, mekanın soğuk hava deposuna geçiyoruz. Çiçeklerin bozulmaması için oldukça soğuk çekilde muhafaza edildiği bu bölümden de çiçek alışverişimizi yaptıktan sonra, Erenköy’e dönüşe geçiyoruz.

BUKET DEYİP GEÇMEYİN…

Tipik bir Kadıköy apartmanının, bahçeli giriş katında konuşlanan Florart’ta, önlüklerimizi giyip işe koyuluyoruz. Öncelikle Esra hocanın yönlendirmesiyle çiçeklerin saplarını kesip, fazla yapraklarını temizliyoruz. Ardından da buket yapmayı öğreniyoruz. Buket deyip geçmeyin, birkaç çiçeği aynı andan elinizde toplayıp kurdeleyle bağlamaktan ibaret değilmiş meğer. Bu işin resmen bir matematiği varmış.

Esra hocanın tahtaya çizdiği şemaya baka baka hazırlıyoruz buketlerimizi. Son aşama ise fiyatlandırma. Bu nokta mühim. Ben de pek çok kişi gibi çiçeklerin pahalı olmasından yakınırdım. Ancak Esra hoca, görünen ve görünmeyen  pek çok gider kalemini anlatınca, elimde tuttuğum buketin, maliyetinin kaç katına satılması gerektiğini öğreniyorum. Ve gün sonunda ellerimizde bizzat kendi ellerimizle yaptığımız buketlerle ayrılıyoruz çiçeklerin okulundan... Siz de bir günlüğüne çiçekçiliği deneyimlemek, bir çiçekçinin gün boyu yaşamına tanıklık etmek ve kendi ellerinizle sevdiklerinize hediye buket hazırlamak isterseniz bu eğitimlere katılabilirsiniz.

www.florart.com.tr

 

ARŞİV