Böyle olur çapulcunun festivali!

''Biberi bal eyledik, özgürlüğümüzü ve geleceğimizi fethetmek için meydanları iktidara dar eyledik'' diyen onbinlerce çapulcu, makarna değil özgürlük için, kendi iradeleriyle Kadıköy'ü doldurdu.

10 Temmuz 2013 - 12:08
Yazı ve fotoğraflar: Gökçe UYGUN  
Kadıköy, 7 Temmuz Pazar günü tarihi günlerinden birini yaşadı... İnsanları, mahşeri bir kalabalığa evsahipliği yapan Kadıköy'e toplayan etkinlik ise 1. Geleneksel Gazdan Adam Festivali idi... Gezi direnişı sırasında polisin bol keseden kullandığı ve hala kullanmakta olduğu biber gazı'nın ilham verdiği festival onbinlerce insanı Kadıköy isyanında buluştu.
Festivalin başlama saati aslında 17.30 olarak belirlenmişti. Ancak bu saatten çok önceki saatlerden itibaren Kadıköy sokakları çapulcularla dolmaya başlamıştı. 17.00 sularında İskele Meydanı'na doğru inmeye başlayanlar, polis aramasından geçerek bariyerlerle çevrili alana girdiler. Ancak zamanla kalabalığın muazzam biçimde artması, katılımcıların Boğa'ya kadar varması ve festival düzenleyicilerinin de sahneden polise çağrıda bulunması üzerine, polis bariyerleri çekti.
Gerçek Gündem, soL Gazetesi, Ulusal Kanal, Cem TV, Halk TV, Odatv, Cem Radyo, Yön Radyo, Yurt, Aydınlık ve Cumhuriyet gazeteleri öncülüğünde organize edilen festival, şarkı, ağıt ve şiirlerle başladı. Çapulcular Korosu hem Sivas katliamında yakılanlar hem de Gezi direnişinde kaybedilenler için ağıt yaktılar. Oyuncu Tilbe Saran, Can Yücel şiiri okudu. Fötr Blues Band, festival için bestelediği ''Gazdam Adam'' şarkısını seslendirdi. Sahneye çıkarak halkı selamlayan
Tarık Akan, Ataol Behramoğlu, Orhan Aydın, Levent Kırca adına bir konuşma yapan oyuncu Cihat Tamer, ''Hiçbir korku halkını vatanını satanın korkusu kadar büyük olamaz. Atatürk halkının arasında korumasız gezerdi. Ama bir başkası polislerle, koruma ordularıyla dolaşıyor'' dedi.
Tamer, yıllarca ''Atam İzindeyiz'' sözünün söylendiğini anımsatarak, şöyle devam etti;
''Artık izinler kaldırıldı! Herkes görev başına... Bu izni kaldıran da Gezi çocuklarıdır. Onlar biz 68 kuşağını da uyandırdı.'' 
 
''ARTIK BİZ DEĞİL BAŞBAKAN DİRENİYOR''
Zülfü Livaneli ve Beatles'tan şarkılar söyleyen Ladies & Gentlemen Müzikal Gösteri Topluluğu'nun sahne aldığı festivalde, Sattas grubu da sevilen şarkılarla kitleye hitap etti. Bir konuşma yapan sanatçı Sadık Gürbüz, kitleye ''Çapulcular ve gazdan adamlar çok güzelsiniz. Sizin girdiğiniz heryer güzelleşecek. Zafer zekanın olacak aptallık yenilecek'' diye seslendi. Şili kalk türküsü Venceremos'u (Kazanacağız) seslendiren Gürbüz, ''Artık biz değil Başbakan direniyor'' yorumunu yaptı. Gezi direnişi sırasında ölenler için saygı duruşunda bulunulan festivalde, Başbakan'ın hedef gösterdiği oyuncu Mehmet Ali Alabora'ya da destek ve selam mesajları gönderildi. Yazar-şair Ataol Behramoğlu da ''Eğer bir toplumsal mücadele dansla, müzikle, şiirle, duyguyla yürüyorsa zaten o dava kazanılmış demektir. Onlar bu değerleri anlamıyor, biz gerçek insanlığı temsil ediyoruz. AKP'nin palalı ordusu, satırlarını bu ülkenin geleceğine kaldırıyor. Ama biz sizden korkmuyoruz. Zulmünüze boyun eğmiyoruz. '' diye konuştu.
Sahneye davet edilen festivale destek veren medya kuruluşları adına açıklamayı da Odatv davasında tahliyesine karar verilen gazetecilerden Barış Terkoğlu yaptı. Basının bugün AKP'ye hizmet ettiği sürece özgür olabildiğini belirterek, ''Onların medyası hukuksuzluğu yazamıyor, sokağa çıkan halkı gösteremiyor. İktidarı kızdıracak haber yapmaz onlar. Onlar halka saldıranların suç ortağıdır'' yorumunu yaptı. Terkoğlu, ''Taksim'de direnen ağaçlar bile şahit; medyayı baskınlar yapıldı, sansür uygulandı, gazetecileri kovdular, hapse attılar. Hapisteki gazetecilere de buradan selam olsun.
Artık onlar direniyor. Halkın medyası kazandı. Gazdan adamlar, gazdan kadınlar, gazdan gazeteciler kazandı...''
Yaklaşık 7 saat süren festival, Bulutsuzluk Özlemi, Kurtalan Ekspres, Yaşar Kurt, Renan Bilek ve son olarak da Eflatun'un şarkılarıyla sona erdi. En son sahne alan müzisyen Eflatun, ''Bu gecenin son şarkısını söylemek bana nasip oldu ama bu şarkı bitmez...'' sözleriyle büyük alkış aldı.
 
İSTİFA ETMİŞ ONURLU TOMA KADIKÖY'DE!
Hem festiva hem miting havasında geçen 1. Geleneksel Gazdan Adam Festivali'nden bazı detaylar;
·         Festival komitesinin yaptığı maket Toma büyük ilgi gördü. ''İstifa etmiş onurlu Toma, sıcaktan bunalanları serinletmek için Kadıköy'de'' esprileri yapıldı.
·         Gezi direnişine bizzat katılan Terzi Yamağı Barbaros Şansal'ın hazırladığı Çapulcu defilesi büyük ilgi gördü.
·         Sahneye çıkan grevdeki Hava-İş'te örgütlü THY işçilerine destek sloganları attı. 
·         Dansçılar gaz maskeleri ile sahne aldı.
·         Yapılan bir anonsta ''Ayağa kalkan Mısırlı kardeşlerimize selam olsun'' denilince, kitle ''Mısır halkı yalnız değildir'' sloganlarını attı. 
·         Gezi direnişine şarkı yapan ilk gruplardan olan Boğaziçi Caz Korosu, ''Çapulcu Musun Vay Vay'' türküsünü söylerken, sahnede biber gazına atfen sis kullanıldı. 
·         Bedri Baykam, Bora Öztoprak, Ayşe Emel Mesci'nin aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçının bizzat katıldığı festivale, Levent Üzümcü, Edip Akbayram, Leman Sam, Onur Akın, Gülriz Sururi, Genco Erkal gibi isimler de destek mesajı gönderdi.
·         Gezi'nin efsanesi Çarşı'da festivale geldi. Fenerbahçe'nin kalesi Kadıköy meydanının ''Faşizme karşı Beşiktaş çarşı'' sloganıyla inlemesi dikkat çekiciydi..
·         ''Makarnaya değil gaza geldik'', ''Bu Toma iyi güzel hoş da bir fışkiye değil'', ''Gazdan adam olur, sizden olmaz'', ''Fışkıyeyi ben kırdım!'' gibi ilginç pankartların yanısıra, eşitlik, adalet, kardeşlik ve polis terörüne son yazan dövizler taşındı.
·         RedHack Twitter'da şu mesajı yayınladı; ''Şekspir (Shakespeare):'Kötüler kadı oldu yemene ,vazgeçtim' demişti...Kötüler kadı da olsa KADIKÖY vazgeçmemiş bak...Selam Olsun #REDHACK
·         Rıhtım civarındaki binaların çatılaırına, duraklarına çıkanlara, sahnedne anons yapılarak güvenlik gerekçesiyle aşağı inmleir istendi. Bu sırada kitle de ''İn, in, gel, gel'' diye tempo tutttu.
·         Tam bir dayanışma ruhunun hakim olduğu festivalde, rahatsızlananlara hemen doktorlar bulundu, kalabalık içinde koridorlar oluşturularak hastalar sahnenin arkasına taşındı, kayıp cüzdan ve telefonalr sahiplerine ulaştırıldı, festival alanındaki çöpler tertip komitesince toplandı.


ARŞİV