Bozuk eşyaya ücretsiz tamir!

Kadıköy’de her ayın ilk pazar günü yapılan Repair Cafe etkinliğinde, bozuk eşyalar ücretsiz tamir ediliyor…

02 Aralık 2016 - 08:33

Gökçe UYGUN
Diyelim ki tencerenizin kulpu koptu ya da en sevdiğiniz gömleğiniz söküldü. Ve maalesef ki siz de elinizden iş gelen biri değilsiniz. Ne yapacaksınız? İşte tam da bu durumlar için bir etkinlik var; Repair Cafe (Onarım Kafe).
Gönüllüler aracılığıyla, sorunlu her tür eşyanın onarılarak yeniden kullanılabilmesini amaçlayan bir örgütlenme bu. Belirli aralıklarla yapılan etkinliklerde, bu amaçla kullanılan atölyelere getirilen bozuk eşyalar bilgili, deneyimli, uzman gönüllüler tarafından onarılıyor. Arızanın bulunması ve onarımı ücretsiz yapılıyor. Onarım için gereken yedek parça ve özel malzemenin bedeli ise eşya sahibi tarafından karşılanıyor. Örneğin bir elektrikli eşyanın onarımında kullanılan kablo, vida gibi şeyler dışında, bir ütü için rezistans, bir cep telefonu için ekran gibi malzemeler kullanıcı tarafından bedeli ödenerek karşılanıyor. Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da, yerel düzeyde sürdürülebilirliği sağlayacak çalışmalar yapan kadın girişimci Martine Postma’nın fikri olan Repair Cafe ilk olarak 2009’da düzenlendi.  “Toss it? No way!” (Atmak mı? Asla!)  sloganını taşıyan etkinlik zamanla dünyaya yayıldı. Bugün 30 ülkede bini aşkın sayıda Repair Cafe yapılıyor.

ONARICILAR SÖĞÜTLÜÇEŞME’DE
Bu atölye artık Türkiye’de de yapılıyor. Hollanda’da yaşayan gönüllü üyelerinden Faik Özen tarafından bu etkinlikten haberdar edilen Kadıköy merkezli Yeryüzü Derneği, atölyeyi İstanbul’a taşıdı. Zira Yeryüzü Derneği de düzenlediği tüm etkinliklerde ‘gönüllülük ve ücretsiz olma’ kriterlerini ön planda tutan bir oluşum olduğu için, Repair Cafe derneğin ruhuna uydu. “Atma, dönüştür. Onar, yeniden kullan” sloganını taşıyan ilk Repair Cafe, geçtiğimiz ay, derneğin Söğütlüçeşme’deki merkezinde gerçekleştirildi.  10 katılımcı, ses sistemleri, ev telefonları, tansiyon ölçüm aleti, oyuncak tren gibi elektrikli cihazlar ve giysiler gibi 14 parça eşya getirdi onarılması için. Mevcut imkanlar dâhilinde onarımları yapıldı. Repair Cafe düzenli olarak her ayın ilk pazar günü yapılacak. Yani bir sonraki etkinlik, 4 Aralık Pazar günü saat 12.00-15.00 saatleri arasında dernekte gerçekleştirilecek.

TÜKETİM TOPLUMU OLMAYALIM DİYE…
Yeryüzü Derneği koordinatörleri, “Onarım yapılırken, yapılanlar da bir yandan anlatılıyor, böylece etkinliğin bilgi verme yönü de ortaya çıkıyor. Katılımcıların beklerken sohbet etmeleri, ikramların yapılması da sosyalleşmeyi sağlayan Café ortamını oluşturuyor. Böylece insanların teknoloji tarafından ayrıldığı noktada tekrar teknoloji üzerinden sohbet etmeleri sağlanmış oluyor. Yeryüzü Derneği, diğer projelerinde olduğu gibi armağan ekonomisi uygulamasını, dayanışmayı, birlikte sorun çözmeyi, tüketimin azaltılmasını, çevrenin korunmasına duyarlığını bu projeyle bir kez daha ortaya koymuş oluyor. Toplumumuzun tüketim toplumu olmasından uzaklaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Etkinliklerimize katılım için dernek üyesi olmak gerekmiyor, tüm etkinliklerimizde olduğu gibi bu etkinliğimizde de kapımız tüm toplumumuza açık.” diyor.

Yeryüzü Derneği: Hasanpaşa Mah. Söğütlüçeşme Cad. 196/3 Kadıköy (Söğütlüçeşme otoparkı karşısı) Telefon: (0216) 388 11 73 Onarılacak eşyası olanlara gönüllü onarım ustaları yardımıyla ücretsiz hizmet veriliyor.  Aynı zamanda sosyal bir ortamda insanlar tanışıp kaynaşıyor

 

ARŞİV