Bostancıbaşı Derbendi Çeşmesi’ne bakım yapılacak

İBB Miras, Kadıköy’de restore ettiği tarihi çeşmelere bir yenisini daha ekliyor. Bostancı’da bulunan yaklaşık 200 yıllık Bostancıbaşı Derbendi Çeşmesi’ne bakım yapılacağı açıklandı

28 Ekim 2022 - 12:20

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir kullanıcının Bostancıbaşı Derbendi Çeşmesi (II Mahmut Han Çeşmesi) için “Sizce de bakıma ihtiyacı yok mu?” yazarak yaptığı paylaşıma yanıt gecikmedi. İBB Miras, en son 2007 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından onarılan çeşmeye en kısa zamanda bakım yapacağını duyurdu. İBB Miras, daha önce aynı bölgedeki Suadiye Çatalçeşme ve Galip Paşa Cami Çeşmesi’nin restorasyonlarını da yapmıştı.

TARİHÇE

Bostancıbaşı Derbendi Çeşmesi, Sultan II. Mahmut Han tarafından 1831 yılında yaptırılmıştır. Evliya Çelebi, IV. Murad’ın Bağdat seferine çıkan ordusunun, çeşmenin hemen arkasında kalan bu köprüden geçerken sayımının yapıldığını yazmaktadır. Şehrin giriş çıkışı Bostancıbaşı’nın kontrolünde olduğundan burada bir de Bostancı Derbendi (karakol) mevcuttu. Çeşme üzerindeki beyitte bu çeşmenin Bostancı Derbend Köprüsü için özel olarak yapıldığı yazılmıştır. Bu tür çeşmeler, yolcu kervanlarının konakladığı şehirler arası menzil noktalarında ve namazgahların civarında abdest almak, su içmek ve hayvanları sulamak niyetiyle yapılmış çeşmelerdir. Anadolu yakasında Mihrabıyla beraber günümüze ulaşabilen nadide namazgah çeşmelerinden biridir.

 

ARŞİV