Bir tarih kapanıyor!

İstanbullulara ve Kadıköylülere 96 yıldır hizmet veren Brezilya Kurukahvecisi kira artışları nedeniyle kapanıyor

31 Mart 2016 - 16:38
Aysel KILIÇ
Kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltılan semtler, ticari amaçlı açılan eğlence ve alışveriş merkezleriyle değişen çehre ve savaş nedeniyle giderek artan göç İstanbul gibi büyük kentlerin tüm yaşam alanlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu etkilerin en büyük sonuçlarından biri de konut sorunu. İstanbul’da kiralar son zamanlarda fahiş fiyata yükselince, kimileri yıllardır oturdukları semtleri terk etmek zorunda kaldı, kimileri de ekmek kapısı olan dükkânlarına kilit vurdu. Kira mağdurlarından biri de Kadıköy Tarihi Çarşı’da bulunan Brezilya Kurukahvecisi. 96 yıldır İstanbullulara hizmet veren dükkânın kirası 15 bin liradan 30 bin liraya çıktı. Her ne kadar dükkân sahibi fiyata itiraz etse de dava, mal sahibi lehine sonuçlandı.

“BORÇLAR KANUNU KALDIRILSIN”
Gazetemize konuşan dükkân sahibi Necdet Kaplan davanın aleyhlerine sonuçlanmasının nedeninin Borçlar Kanunu olduğunu söylüyor: “Çünkü 2014’te yürürlüğe giren Borçlar Kanunu’nun 347. maddesi, ev ya da işyerinde 10 yılını dolduran kiracıların gerekçesiz çıkarılabilmesine imkân sağlıyor. Kira rantı artışından yararlanmak isteyen mal sahiplerine kolaylık sağlayan kanun yardımıyla, pek çok kiracı yerinden ediliyor. Borçlar Kanunu’nun kaldırılmasını istiyoruz.”

“TARİHİ HAFIZA YOK EDİLİYOR”
Necdet Kaplan, 1958 yılından bu yana Kadıköy’de varlığını sürdüren dükkânı kapatmak zorunda kalacaklarını söylüyor ve ekliyor: “Tarihi kültürel hafızamızın değerlerini bir bir yok ediyorlar. Yılların dükkânları yeni moda yeme içme mekânlarına dönüştürülüyor. Eskiye dair izler siliniyor. Çarşı, çarşı olmaktan çıktı, bir tüketim merkezi haline geldi. Eski dükkânlardan hiç biri kalmadı. Tarihi son dükkân bizdik, şimdi bizi de kapatıyorlar. Rant uğruna Kadıköy feda ediliyor. Yoksa mahalle esnafının kime zararı var? Bırakın mahalleli de esnafı da yerinde kalsın. Bırakın İstanbullulara hizmet vermeye devam edelim.”

BREZİLYA’DAN İLK KAHVE İTHALATI
Necdet Kaplan, Brezilya Kurukahvecisi’nin tarihini de anlatıyor: “Brezilya’dan Türkiye’ye ilk resmi kahve ithalatını dedem Mevlüt Kaplan yapmış. İsmini de bu nedenle Brezilya Kurukahvecisi koymuş. Dedem kahve bakmak için Nijerya’ya da sık sık gidermiş. Türkiye’de Nijerya konsolosluğu olmadığı için, en yakın tanıdıkları dedemi Nijerya’nın fahri konsolosu yapmışlar. Dedem ilk olarak 1920’de Merkez Kurukahveci ismiyle Kasımpaşa’da kahve dükkânını açmış. Daha sonra dükkânın ismini Brezilya Kurukahvecisi olarak değiştirmiş. 1958 yılında Kadıköy’e gelmiş ve şimdiki merkez postanesi civarında dükkânı açmış. Orada yol yapım çalışmaları başlayınca da 1962’de Çarşı’ya taşınmış. O gün bugündür bu dükkândayız. Doğma büyüme Kadıköylüyüm ve 14 yaşından beri bu dükkândayım. Bu dükkanda çıraklık yaparak dedemin, babamın elinde büyüdüm.”

“İNÖNÜ’NÜN DANIŞMANIYMIŞ”
Necdet Kaplan, dükkânın asıl mimarı dedesini anlatmaya devam ediyor: “Dedem aynı zamanda İsmet İnönü’nün danışmanıymış. İsmet İnönü her şeyi ona danışırmış. Mesela, Türkiye’ye şeker mi lazım, çay mı lazım dedeme danışırmış. Ne lazımsa dedem gider araştırır, getirtirmiş.” Kaplan, dedesini 10 yıl önce, babası Nevzat Kaplan’ı ise 4 ay önce kaybetmiş: “Bu dükkân benim için çok şey ifade ediyor. Her yer babamın, dedemin hatıralarıyla dolu.”

YEDİ KİŞİ İŞSİZ KALACAK
Necdet Kaplan, dükkânın kapanmasıyla kendisi de dâhil yedi kişinin işsiz kalacağına da dikkat çekiyor: “Sorun sadece benle de bitmiyor ki. Yanımda çalışan arkadaşlar ne olacak? 40 yılını buraya vermiş çalışanımız var. Burası onların ekmek kapısı. Şimdi nereye gidecekler? Onlara üzülüyorum. O yüzden de buraya kilit vurmak istemiyorum. Ama 30 bini ödemem de imkânsız.”
Kahve, çay, kuruyemiş ve kuru meyveleriyle nam salmış Brezilya Kurukahvecisi Caferağa Mahallesi, Güneşli Bahçe Sokak, 42 numarada.

ARŞİV