Bir köprü daha yıkılıyor

Erenköy İstasyonu yakınında bulunan Ethem Efendi Köprüsü Marmaray projesi kapsamında yenileniyor. Köprü 5 ay boyunca yaya ve araç trafiğine kapalı olacak

08 Aralık 2016 - 14:44

Erhan DEMİRTAŞ

Marmaray projesi ve yenileme çalışmaları nedeniyle Haydarpaşa-Gebze arasındaki eski köprü ve üst geçitlerin yıkılması işlemlerine devam ediliyor. 2013 yılında banliyö tren seferleri durdurulmuş ve banliyö hatları raylarının sökülmesi işlemi tamamlanmıştı. Kazı ve zemin düzeltme çalışmalarının devam ettiği banliyö tren yolunda ise bazı tarihi yapılar taşınıyor.
Erenköy İstasyonu yakınında bulunan ve tarihi taş bir köprü olan Ethem Efendi Caddesi köprüsünün de söküm çalışmalarına başlandı. Marmaray projesini yürüten İspanyol OHL şirketi yetkilileri çalışmalar hakkında Gazete Kadıköy’e bilgi verdi.  Çalışmaların 5 ay sonunda tamamlanacağını söyleyen yetkililer şu açıklamayı yaptı: “Beş ay sürmesinin sebebi köprünün tarihi eser olması. Çok dikkatli bir çalışma yürütmek zorundayız. Taşları tek tek sökeceğiz. Söküm işlemi tamamlandıktan sonra da TCDD’nin uygun gördüğü bir yere köprüyü yeniden inşa edeceğiz.”
Marmaray hattının üç şeride çıkacağı için fiziksel olarak eski köprülerin kullanılamayacağını belirten OHL yetkilileri, Marmaray projesinin tamamının ise 2018 yılının sonunda tamamlanacağını vurguladı. Tren yolu üzerindeki köprü ve üst geçitlerin tamamen yıkılması planlanıyor.
Kadıköy’de Yeldeğirmeni ve Ayrılıkçeşme’yi birbirine bağlayan Uzun Hafız Sokak ve Halitağa köprüleri de Ayrılıkçeşme— Söğütlüçeşme arasındaki demiryolu hattındaki çalışmalar kapsamında sökülmüştü. Çalışmaların üzerinden 6 aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen köprüler henüz ulaşıma açılmadı.

 
ALTERNATİF YOLLAR
Ethem Efendi Caddesi köprüsü beş ay boyunca araç ve yaya trafiğine kapalı olacak. Köprü minibüs yolu ile Bağdat Caddesi’ne geçiş için yoğun olarak kullanılan bir köprü olarak da biliniyor. Ethem Efendi Caddesi üzerinden Bağdat Caddesi’ne geçmek isteyen sürücülerin alternatif yolları kullanması gerekiyor. Sürücülerin Kemal Okvuran ve Çamlı Köşk Sokağı’nı kullanarak Ömer Paşa Köprüsü’den geçmeleri öneriliyor.

ARŞİV