Bendine Sığmayan İstanbul

“Bendine Sığmayan İstanbul” adlı uluslararası konferansta 80’i aşkın akademisyen ve sanatçı kentin çevre, sağlık ve iklim sorunlarını tartışacak

31 Mart 2021 - 09:59

Suna ve İnan Kıraç Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi, İstanbul’u farklı boyutlarıyla ele alan uluslararası bir konferans düzenliyor. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi, Heinrich Böll Stiftung Türkiye iş birliğinde 8-11 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek çevrimiçi konferansa 80’i aşkın akademisyen ve sanatçı katılacak.

Balıklarından köpeklerine, su kaynaklarından kanalizasyon sistemine, metruk yapılarından mega inşaat projelerine, İstanbul’a dair çeşitli konuları ele alacak olan uluslararası etkinlik; salgın hastalıklardan iklim değişikliğine, insan-hayvan ilişkilerinden kentsel ekosistemde suyun önemine İstanbul’un farklı dönemlerine ait çok çeşitli konuları gündeme taşıyacak. Dört gün boyunca sürecek ve 80’i aşkın yerli ve yabancı konuşmacıyı konuk edecek olan konferans, küreselleşme ve insan-çevre ilişkisiyle ilgili önemli çalışmalara imza atan Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz antropoloji profesörü Anna Lowenhaupt Tsing’in açılış konuşmasıyla başlayacak, Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü, Vehbi Koç Türkiye Çalışmaları Kürsüsü Profesörü Cemal Kafadar’ın konuşması ile sona erecek.

BÜTÜN BOYUTLARIYLA TARTIŞILACAK

İklim politikalarının, mega ve kentsel dönüşüm projelerinin ele alınacağı konferansın ikinci gününde İstanbul’un yirminci yüzyıl boyunca yaşadığı değişim konuşulacak. Uluslararası buluşmanın üçüncü gününde “İstanbul’da Hastalık ve Şifa Mekanları” başlıklı geniş bir söyleşi gerçekleştirilecek. Bu oturumda özellikle 1800’lü yılların sonunda meydana gelen ve İstanbul’u derinden etkileyen veba ve yirminci yüzyılın ortasında ortaya çıkan verem salgını, kent ve insan ilişkisi üzerinden tartışılacak.

Konferansın dördüncü gününde “İstanbul’da İnsan-Hayvan İlişkilerinin Tarihleri” ve  “İstanbul’da Kentsel İklim Adaleti Siyaseti: Geçmiş ve Şimdi” başlıklı söyleşiler düzenlenecek. Bu oturumda İstanbul’daki sokak kedilerinin 1930’lu yıllardaki yaşamından atlı tramvaylara ve Marmara Denizi’ndeki balık türlerine kadar birçok konu tartışılacak. İklim adaletini merkeze alan ikinci oturumda ise Validebağ Korusu’nun kamusal alan mücadelesindeki yeri ve İstanbul’un bostanları konuşulacak.

KONFERANSA ÖZEL FİLM 

Konferans kapsamında “birbuçuk” işbirliğiyle sanatçı, akademisyen ve araştırmacıların video üretimlerinden oluşan 29,9 km programı ve Pera Film işbirliğiyle “Natura Urbana: Berlin'in Boş Arazileri” adlı belgesel izleyiciyle buluşacak. Kent tarihinin savaş, jeopolitik bölünme ve mekânsal dönüşüm paralelinde sunulduğu filmde, savaş sonrası Berlin, kentsel peyzaj ve değişen bitki örtüsü üzerinden anlatılıyor. Gösterimin ardından, filmin yönetmenliğini üstlenen Cambridge Üniversitesi coğrafya profesörü Matthew Gandy ile özel bir soru-cevap seansı gerçekleştirilecek.

Etkinlik çevrimiçi ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Konferansa kayıt olmak için tıklayın


ARŞİV