Barajların doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesinde

İSKİ verilerine göre barajlardaki doluluk oranı yüzde 18’e düştü. Bu değer son 10 yılın en düşük değeri olarak kayıtlara geçti

02 Kasım 2023 - 14:45

İstanbul’a su sağlayan barajların doluluk oranları yüzde 20’nin altına geriledi. İSKİ’nin paylaştığı verilere göre bir yıl önce yüzde 40,84 olarak kayıtlara geçen doluluk oranı yüzde 18 olarak ölçüldü. Barajların doluluk oranını son 10 yılın en düşük oranı olarak kayıtlara geçti.

İstanbul’da özellikle Sazlıdere, Pabuçdere, Kazandere, Terkos ve Büyükçekmece barajlarındaki doluluk oranları kritik seviyeye geriledi. Büyükçekmece (doluluk oranı yüzde 3,86)  Pabuçdere (3,73),  Terkos (8,62) Sazlıdere (3,76) ve Kazandere  ise yüzde 7 olarak ölçüldü. İstanbul’da doluluk oranı en yüksek baraj ise yüzde 40,57 Ömerli.

TÜKETİMDE REKOR KIRILDI

Bu yaz hem temmuz hem de ağustos ayında sıcaklık rekorlarının kırılması İstanbul’daki su tüketimini de olumsuz anlamda etkiledi. Yağışların ve barajlardaki suyun azaldığı yaz mevsiminde su tüketiminde de rekorlar kırıldı. İSKİ’nin verilerine göre mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında günlük su tüketimi 3 milyon metreküpün üzerinde gerçekleşti. İSKİ’nin son 10 yıllık verilerine göre de İstanbul’da her yıl su tüketiminin arttığı görülüyor. 2013 yılında günlük su tüketimi 2,43 milyon metreküp olurken bu oran 2022’de 3,02 milyon, 2023’te ise 3,07 milyon metreküpe yükseldi.

Barajlardaki doluluk oranının kritik seviyeye gerilediği bugünlerde İSKİ de sosyal medya hesabından vatandaşlar için pratik su yöntemlerini paylaştı.

BAKANLIK GENELGE YAYINLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bakan Mehmet Özhaseki’nin imzasıyla su kaynaklarının tasarruflu ve verimli kullanılması için yerel yönetimlere bir genelge gönderdi. Genelgede, ülkemizde yıllık ortalama yağış miktarının 643 mm olduğuna dikkat çekilirken, bu miktarın 501 milyar metreküp suya denk geldiği ve kullanılabilir suyun yalnızca yüzde 16'sının içme suyu, yüzde 12'sinin sanayi ve yüzde 72'sinin sulama amacıyla kullanıldığı vurgulandı. Genelgede ayrıca 2030 yılında Türkiye'nin nüfusunun 100 milyona ulaşması halinde su sıkıntısı yaşanabileceği ve kişi başına düşen su miktarının azalacağına dikkat çekildi. Bu nedenle, su tüketiminin minimuma indirilmesi gerektiği vurgulanırken, yeşil alanların sulama işlemlerinin gündüz saatlerinde yapılmaması ve buharlaşmanın en aza indirilmesi amacıyla 19.00- 21.00 ve 05.00- 07.00 saatleri arasında sulama yapılması önerildi.

 

 

 

 

 

Etiketler; baraj iski

ARŞİV