Balık tut efkarı unut

İstanbul’un birbirinden güzel kıyıları, kentin stres ve gürültüsünden kaçan olta balıkçılarının balık tutma mekânı…

27 Şubat 2015 - 14:26
MUSTAFA SÜRMELİ
İstanbul’da siluetin önemli unsurlarındandır olta balıkçıları. Fotoğraflarda tarihi, turistik eserler veya mekânlar kadar yer bulabilmişlerdir kendilerine. Hele Galata Köprüsü denilince köprünün her iki korkuluğundaki balıkçılar canlanır zihinlerde.
İstanbul’un dört bir yanından oltasını alıp gelenlerin buluşma yeri gibidir Galata Köprüsü. Özellikle havaların güneşli olduğu günlerde bir de hafta sonuysa olta balıkçılarıyla dolar köprünün her iki tarafı. Mekânın adeta müdavimi, vazgeçilmez unsuru olan olta balıkçılarına göre olta ile balık tutmak ayrı bir tutku. 
Ustasından amatörüne yüzlerce balıkçının doldurduğu köprüde kurulan güzel dostluklar eşliğinde tadına doyulmaz sohbetler başlar. Zamanın nasıl geçtiği, dertler, sıkıntılar unutulur titreyen denizin çıkardığı ninni gibi dalga seslerinden. Sohbetin konusuna gelince… Ağırlıklı olarak kimin daha usta, kimin daha çok balık tuttuğu üzerinedir. Yılların balık arkadaşlıkları, balıktan sohbetler eşliğinde sürüp gider böylece.


OLTA VARSA TAMAM
İstanbul’un birbirinden güzel kıyıları balık tutma imkânı sunar olta balıkçılarına. Acemisi de ustası da kendine yer bulur bu kıyılarda. Oltaya balık vurur mu? Orası biraz kısmet meselesi. Mevsimine göre kefal, çinekop, mırmır, istavrit, izmarit, mezgit ve daha onlarca tür balık sunar Boğaz’ın suları balıkseverlere.
Galata Köprüsü’nün yanı sıra Unkapanı Köprüsü, Kuleli, Sarayburnu, Üsküdar, Kandilli, Karaköy, Tarabya sahilleri olta balıkçılarının en rağbet ettiği yerlerin başında gelir.

Olta ile balık avlamak istiyorsanız; olta ipi, olta makinesi, olta iğnesi ve olta ipinin takılı olduğu bir kamış gerekli. Balıkçılar; tutacağınız yerin, balık çeşidinin olta seçiminde önemli olduğunu da belirtiyorlar. Olta malzemelerini 50 liradan başlayan fiyatlara almak mümkün.

SIKINTILAR UNUTULUR
Sigara dumanından, stresten uzak, temiz hava eşliğinde hoşsohbet bir ortamda balık tutmanın güzelliğini anlatan Galata Köprüsü’nün olta balıkçıları herkese balık tutmayı tavsiye ediyorlar.
 
Hakkı Kıraç: 35-40 senedir balıkçıyım. Eski köprü vardı o zamanlardan beri tutarım. Emekliyim. Şimdi bir tane yakaladım. Şu anda köprüde rekor bende. Okmeydanı’ndan geliyorum.
Timur Özdinçer: 10 yaşından beri balık tutuyorum. Çocukluğumdan beri alışkanlık olmuş. İstanbulluyum. Boş zamanımı değerlendiriyorum. Balık tutmak isteyen oltacıya gidip iyi bir kamış alacaksın. Takımını alacaksın, yemini alacaksın gelip dikileceksin. Kısmetin varsa tutarsın. Balığın olması da önemli.
Ertan Kum: Doğma büyüme İstanbulluyum. Ayakkabıcıyım, işler olmadığı zaman balığa çıkarım. Genelde Galata Köprüsü, Unkapanı, Karaköy, Beşiktaş sahillerinde balık tutarım. Sarayburnu’nda da önceden tutardım ama şimdi kapalı. Her mevsim buradan balık tutulur. Akşama olta koyacak yer bulamazsınız. Balık kamışın ucuna değdi mi bir başka mutlu oluyorsunuz.
Tufan İnci: 5 yıldır burada balık tutuyorum. Çinekop bittikten sonra Haziranda istavrit başlar. Büyükçekmece’den buraya geliyorum. Çok rahatlıyorum, huzur buluyorum. Hanımdan izin aldım çıktım. 2 aydır çıkmıyordum.
Mehmet Alkaşı: Bekliyoruz işte nasip kısmet diye… 8-10 yıldır olta balıkçılığı yapıyorum. Barajlara da giderdik. Kefal, sazan tutardık. Tayinim İstanbul’a çıkınca Galata’ya gelmeye başladım.
Metin Aybel: 8-10 yıldır burada balık tutuyorum. Zaman geçirmeye, boş vaktimi geçirmeye geliyorum. Temiz hava var. Balık tutmak, stresi tedavi eder, sinirlerini yatıştırır.
Ahmet Çakmak: Balık tutmak demek keyif. Oksijenin en bol olduğu yer deniz seviyesi. Hem sağlık hem omega 3 hem vakit geçirme.


BALIK FİYATLARI ARTTI
Tezgâhlar birbirinden farklı balıklarla süslü. Çinekop, çiftlik somonu, mezgit, sarıkanat ve diğerleri… Ancak şu sıralar balık fiyatlarının yüksekliği dikkat çekiyor. Kadıköy’de Tarihi Çarşı gibi belli başlı balık satışının yapıldığı yerlerde fiyatlar 10 TL’den başlıyor. Balığın çeşidine göre fiyatlar artıyor. Tezgâhlarda şu günlerde hamsi, çiftlik somonu, mezgit, çinekop, sarıkanat gibi balıklar ağırlıklı olarak görülmekte. Balıkçılar fiyatların yükselmesini, balık avcılığı sezonunun yavaş yavaş yaklaşmasına bağlıyorlar. Bir yandan da çiftlik balıkları tezgâhlarda yerlerini almaya başladı. 

ARŞİV