Balık fiyatları yüzleri güldürüyor

Denizlerde yaşanan balık bolluğu, tezgâhlardaki fiyatı düşürdü

24 Eylül 2020 - 09:38

HABER: Görkem DURUSOY/ Simge KANSU

Balık sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçı tezgâhları renkleniyor. Özellikle palamutta yaşanan bolluk, vatandaşların yüzünü güldürüyor. Geçen sene denizlerdeki durum sebebiyle tezgâhlara gelen balık az olurken, bu durum fiyatlara da yansımıştı. Bu sene henüz sezon başı olmasına rağmen pazara gelen balık miktarı fazla, fiyatlar ise daha uygun. Biz de Gazete Kadıköy olarak, balık fiyatlarını yerinde gözlemledik. Kadıköylü balıkçılar, önümüzdeki aylarda bolluğun artacağını söylüyor.

“HAVALARIN SERİNLEMESİ LAZIM”

Cengiz Uğur / Şen Balık: Yaklaşık 40 senedir balıkçılık işiyle uğraşıyorum. Palamutta bolluk yaşanması, bu senenin palamut senesi olacağını gösteriyor. Palamut her geçen gün büyür, bu sebeple ucuzlaması gerekir. Geçen sene palamutun fiyatı 30 TL idi, hatta balık yok denecek kadar azdı. Şimdi en iyi palamut 8-12-15 TL arasında değişiyor. Fakat havaların biraz daha serinlemesi lazım. Hamsi, istavrit, çinekop, barbunya da çıkacaktır fakat biraz daha zamana ihtiyaç var.

“BÜYÜMESİNE İZİN VERMİYORLAR”

Mehmet Erol / Seven Balık: Geçen seneye göre bu sene palamutta bolluk yaşanıyor. Palamut bir sene oluyor, bir sene olmuyor. Denizin durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Fiyatlar da balığın büyüklüğüne göre değişiyor. Eylül-ekim-kasım ayları palamut aylarıdır. Kasım ayında çinekop çıkacak, orada da bir ucuzlama bekliyoruz. Şimdilik satışlar iyi, insanlar ilgi gösteriyor. Gırgır tekneleri Karadeniz’de sürekli ağ attıkları için hamsinin büyümesine izin vermiyorlar. Bu sebeple hamsi az oluyor ve ucuzlamıyor. İnsanlar hamsiyi daha çok seviyor. Hamsi ucuzladığı zaman diğer balıklara olan talep düşecektir. Palamut önümüzde ki ayda havalar soğuyacağı için daha yağlı ve lezzetli olacaktır.

“HER BALIKÇI KURALLARA UYMALI”

Osman Ceyhan / Marmara Balık: Geçen sene palamut hiç yoktu. Bu sene palamut bol görüldü ve fiyatlar ucuzladı. Palamut oranında sürekli değişiklik görülmesini uzmanlar iklime bağlıyor. Biz bu durumu kontrolsüz avlanmaya bağlıyoruz. Çünkü son zamanlarda kaçak avlanma arttı. Her balıkçı kurallara uyarsa balığın yuvası bozulmaz, çoğalır ve büyürler. İnsanlar da taze ve uygun fiyata balık tüketmiş olur. Geçen yıl palamutun az olmasının sebebi buydu. Fiyatların daha da düşmesini bekliyoruz. Salgın döneminde insanlar ekonomik kayıp yaşadıkları için alım gücü düştü. Fakat balığın ucuzlaması, insanları daha çok balığa yöneltecektir.

TEMİZ DENİZ, BOL BALIK

Satu Dereli / Deniz Balıkçılık: Fiyatların ucuzlaması, insanların balığa ilgi göstermesini sağladı. Geçen sene palamutun bir tanesi 30 TL iken şu an 4 tanesi 30 TL oldu. Geçen seneye göre bu sene balığın bol olmasının sebebi, denizin daha temiz ve verimli olmasıdır. Bir palamut bir kişiyi çok rahat bir şekilde doyurur. Geçen sene istavritin kilosu 50 TL iken bu sene 25 TL. Barbunya 70 TL iken bu sene 30 TL’ye düştü. İnsanlar pandemi sebebiyle kalabalığa girmek istemedikleri için genelde evlerine sipariş ediyorlar.


ARŞİV