Bağdat Caddesi dünya liginde!

İstanbul’un cazibe merkezlerinden Bağdat Caddesi, dünyanın en iyi 4. alışveriş caddesi seçildi.

12 Ocak 2012 - 15:00

Türkiye’nin en ünlü prestij caddelerinden Kadıköy'deki Bağdat Caddesi, kalitesini bir kez daha kanıtladı. Bağdat Caddesi Paris'in ünlü Champs Elysees'sini, New York'un ünlü 5th Avenue'sunu, Tokyo'nun Ginza'sını sollayarak dünyanın en ünlü 4. alışveriş caddesi oldu.

CNN'in gezi sitesi CNNGO'da yayınlanan habere göre, Parisli danışmanlık şirketi “Presence Mystery Shopping”, alışveriş cenneti statüsündeki dünyaca ünlü caddeleri belirledi. Şirket, dünyanın 30 ünlü caddesini hizmet anlayışı, temizlik, alışveriş dostu olması ve sunduğu çeşit gibi kategorilere göre sıralandırdı. Şirketin İş Geliştirme Müdürü Leslie Kambourian, “Turistlerin ziyaret etmesi tavsiye edilen caddelerin kalitesini araştırdık” diyor. Buna göre 30 caddede ve aralarında restoranlar ve butiklerin de olduğu 400 mekânda; Görünüm, Atmosfer, Yayalarla temas ve Karşılama gibi kriterlere göre araştırma yapıldı. Buna göre Singapur'daki Orchard Street 89 puanla birinci, Lüksemburg'daki Venue de la Liberte 85 puanla ikinci ve Amsterdam'daki Hooftstraat 83 puanla üçüncü oldu. Bağdat Caddesi 83 puan almasına rağmen 4. sıraya yerleşti. Singapur'daki cadde, üzerinde 22 alışveriş merkezi ve 6 departman mağaza olmasıyla öne çıktı. Araştırmada Bağdat Caddesi için şu ifadeler kullanıldı:
“Alışveriş meraklılarına göre Bağdat Caddesi ‘görünümü'yle kazanıyor. Çiçekli alanları, dolmuşları ve su satılan dükkânlarıyla öne çıkıyor. Lüks caddede bütçeyi zorlamadan bir Türk kahvesi içecekseniz, Bağdat Caddesi'nde Starbucks'a da girebilirsiniz. Amerikan zinciri İstanbul'un kahve kültürüne uyup mönüye iyi bir Türk kahvesi yerleştirmiş.”
 
SADECE KADIKÖY'ÜN DEĞİL İSTANBUL'UN CADDE'Sİ...’
 
Konuyu değerlendiren Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, 100 yıl önceki Bağdat Yolu'nun bugün şimdi alışveriş olanakları ve kafelerle dolu dünyaca ünlü bir caddeye dönüştüğünü anımsatarak, “Burası 1950 yılına dek sayfiye yeri idi, sonra yerleşime geçildi. 1980 sonrası da Avrupa ile yarışmaya başladı. Biz Kadıköy Belediyesi olarak 1994 yılından bu yana caddede cafelerin gelişmesine destek olduk” dedi. Öztürk, Bağdat Caddesi'nin özellikle Caddebostan-Suadiye arasını kaplayan 7 kilometrelik kısmının ünlü markaların mağazaları ve birbirinden şık cafeleriyle öne çıktığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Burası 24 saat yaşayan bir yer, sabahın erken saatlerinden geceyarılarına dek hayat hiç durmuyor. Bağdat Caddesi sadece Kadıköylülerin değil, Anadolu yakasının hatta tüm İstanbullularındır. Burada yarı bir kültür var. Hatta, özellikle gençler arasında Bağdat Caddesi değil kısaca 'Cadde' deniliyor. Bağdat Caddesi, turistler için bir cazibe merkezi. Kadıköy'de tarihi çok yer yok ama turistler ya da kısa süreliğine İstanbul'a gelen yabancılar için önemli bir uğrak noktası. Mesela belediyemize gelen yabancı konuklarımız mutlaka Cadde’ye gitmek istiyor. Hele ki bir de daha önceden gelmiş ve burada bir kahve içmenin keyfini tatmışlarsa...”
 
OSMANLI ASKERLERİNİN YOLUYDU...
 
Anadolu Yakası'nda Kadıköy'den Maltepe'ye kadar 14 kilometre boyunca uzanan, ancak yaklaşık 7 kilometrelik kısmına yayılan butikler, dükkânlar ve restoranlarıyla öne çıkan Bağdat Caddesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde; İstanbul'un fethedilmesinden de önce; Bizans İmparatorluğu'nu Anadolu'ya bağlayan bir yol olarak; ticaret kervanları ve ordular tarafından kullanılırdı.
Ordu, Osmanlı'nın İstanbul'u ele geçirmesinden sonra; Anadolu'ya doğru yapılacak sefer hazırlıkları için Haydarpaşa Çayırı'nda toplanır, Ayrılıkçeşmesi'nden yola çıkarlardı. Bağdat yolu üzerinden yapılan bu yayan yolculukta askerler, yol üzerindeki çeşmelerde (Çatalçeşme, Selamiçeşme...) mola verirlerdi.
Bağdat Caddesi'nin ismi ise IV. Murat dönemine denk gelir. Irak'ın Bağdat'ı geri alabilmek için “Bağdat Seferi” düzenlenir. Osmanlı bu savaştan zaferle döndükten sonra; İstanbul'dan sefere çıkarken gittiği yol da Bağdat ismini almış.
 
BAĞDAT CADDESİ ZENGİNLEŞİYOR
 
Bağdat Caddesi'nin zengin insanların muhiti olması ise II. Abdülhamit dönemine dayanır. Padişah'ın sarayına yakın oturmak isteyen paşalar, devlet görevlileri ve zengin tüccarlar; Kadıköy'de arazi alarak köşkler, konaklar ve evler yaptırmışlardır. Bağdat Caddesi'nin güzergâhı Osmanlı döneminde olmuştur; o dönemin İstanbul Belediyesi 918'de Kurbağalıdere ile Kızıltoprak arasını Bağdat Yolu olarak göstermiş; ancak 1934'de Kızıltoprak'tan başlayarak Pendik'e kadar uzanan cadde Bağdat Caddesi ismini almıştır. I. Dünya Savaşı'ndan önce Bağdat Caddesi Arnavut kaldırımı taşları ile süslüydü. Ancak, araçların daha rahat hareket edebilmesi için bu taşlar kaldırılmış yerine asfalt dökülmüştür. Arnavut kaldırımlarının olduğu dönemde de; Kızıltoprak'dan Bostancı'ya kadar uzanan bir yol mevcuttu. Kadıköy'de Haydarpaşa'dan Bostancı'ya gitmek için; faytonlu arabalarla ulaşım gerçekleşirdi. Daha sonraki dönemlerde Altıyol'dan başlayarak Bostancı'ya kadar uzanan bir tramvay hattı da mevcuttu. Bu tramvay sırasıyla; İskele, Altıyol, Dereağzı, Kızıltoprak, Selamiçeşme, Çiftehavuzlar, Göztepe, Caddebostan, Şaşkınbakkal, Suadiye ve Bostancı güzergâhını kullanırdı. Mustafa Kemal Atatürk de ilk olarak Bostancı'da Cavit Paşa Köşkü'ne, ardından Moda'daki Halk Gazinosu'na ve Dereağzı'ndaki Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Denizcilik Lokali de başta olmak üzere birçok yere uğramış, Bağdat Caddesi'ne pek çok kez gelmiştir.
 
CADDE'NİN BUGÜNÜ...
 
Günümüzde Bağdat Caddesi, dünyaca ünlü markaların mağazaları, birbirinden şık cafeleri, iş merkezleri, ünlü restoran zincirlerinin şubeleri ile İstanbul'un en önemli çekim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Her yıl 29 Ekim'de Kadıköy Belediyesi'nin Cumhuriyet Yürüyüşü'ne ev sahiplği yapan Cadde, Fenerbahçe Spor Kulübü şampiyon olduğu zamanlarda da büyük kutlamalara sahne oluyor.
 
 
‘Cadde’nin kitabı...
 
Yazar Hikmet Temel Akarsu, Heyamola Yayınları’ndan çıkan “Lodoslaraltında Bostancı… Ve…Bağdat Caddesi” adlı kitabında, Cadde'yi özgün bir dille anlatıyor. “İronik, Tatli Bir Bohem Burjuva; Bobo'lar Diyarı Hikâyesi...” alt başlığını taşıyan kitapta yazar Akarsu, Cadde'yi “Modern Türkiye'nin 20. yüzyıl hallerinin en çocuksu düşlerde somutlaştığı bir masal alemidir...” ifadesiyle tanımlıyor. Akarsu, “Cadde dolaylarında yaşamak gerçekten de bir ayrıcalık, bir özelliktir, bir nevi ironik peri masalıdır. Bağdat Caddesi'nin tarihi Türkiye orta burjuvazisinin ironik tarihidir. Ve herşey bir yana harika bir hikayedir. Ve asında hep birlikte yarattığımız bu namlı semt; tüm kusurlarına rağmen hiç de itici gözükmüyor. O yüzden hala herks burada yaşamaya can atıyor. Keşke her yer Cadde kadar güzel olsa. Keşke herkes Cadde'de yaşayanlar kadar mutlu olsa... Keşke dünyada para diye bir şey olmasa... Keşke herkes düşlediklerine kavuşsa... Keşke herkesin hayatı Cadde'de yaşayanlarınki gibi tatlı olsa...” diyor.
 
EN ÜNLÜ CADDELER
 
İşte ikonik alışveriş caddeleri sıralamasının ilk 10'u:
 
1. Orchard Road, Singapur
2. Avenue de la Liberté, Lüksemburg
3. PC Hoofstraat, Amsterdam
4. BAĞDAT CADDESİ İSTANBUL
5. Oscar Freire, Sao Paulo
6. George Street, Sidney
7. Mariahilferstrasse, Viyana
8. Avenue Louise, Brüksel
9. Ginza Line, Tokyo
10. Bond Street, Londra

ARŞİV