Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı, 1988 yılında beri kentlerin sağlığını ve refahını önceleyen, kentler arasındaki eşitsizlikleri azaltan ve kentlerde sürdürülebilir kalkınmayı yerelden inşa eden politikaları hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor. 1900’ü aşkın şehir ve belediyeyi kapsayan ağ, Avrupa’da yerel yönetimlerin sağlık ve sürdürülebilirlik gündemini şekillendirmede güçlü bir rol oynuyor. Kadıköy Belediyesi de Dünya Sağlık Örgütünün “herkes için sağlık” felsefesini yerel düzeyde hayata geçirmek amacıyla 2005 yılında DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’na üye oldu ve o tarihten bu yana ağın çalışmalarına aktif bir şekilde katkı sunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın 2025 yılı İş Toplantısı ve Teknik Konferansı, 17–19 Haziran tarihleri arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.
“Dirençli Sağlıklı Şehirler: Herkes İçin Sürdürülebilir Kentsel Gelecekler Yaratmak” ana temasıyla düzenlenen konferansa yurt içi ve yurt dışından yerel yönetim temsilcileri, politikacılar, sosyologlar, psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları katıldı. Kadıköy Belediyesi’ni ise Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü ile Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri temsil etti.
Kadıköy Belediyesi, DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın 2019-2025 dönemini kapsayan son toplantısı olma özelliğini taşıyan konferansa “Kadın Kaynakçılar Yetişiyor”, “Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Bilgilendirme ve Danışmanlık Merkezi”, “Kadıköy Belediyesi Duyu Bütünleme Merkezi” ve “Torunumu Beklerken” isimli dört iyi uygulama projesiyle katkı sundu. Bu projelerden üçü sözlü sunum için kabul edilirken, biri de Book of Abstracts (Özet Kitabı) içerisinde yayımlanmaya değer bulundu.
Konferans kapsamında sunulan iyi uygulama projeleri
-Kadın Kaynakçılar Yetişiyor: Toplumsal cinsiyet kalıplarını dönüştürmeyi hedefleyen bu istihdam temelli proje, kadınların geleneksel olmayan meslek alanlarında güçlenmesine katkı sunuyor.
-Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Bilgilendirme ve Danışmanlık Merkezi: Kadıköy Belediyesi tarafından sivil toplum işbirliğiyle hayata geçirilen CİSAM, kadınlar ve gençler başta olmak üzere ilçe sakinlerine cinsel ve üreme sağlığı alanında hak temelli, erişilebilir ve bütüncül danışmanlık, eğitim ve yönlendirme hizmetleri sunan önleyici bir halk sağlığı projesidir.
-Kadıköy Belediyesi Duyu Bütünleme Merkezi : Gelişimsel farklılıkları olan çocuklara yönelik kurulan merkez, Türkiye’de bir yerel yönetim tarafından kurulan ilk kamuya açık duyu bütünleme merkezlerinden biridir.
-Torunumu Beklerken Projesi: “Torunumu Beklerken” programı, kuşaklar arası bilgi aktarımını güçlendirerek bebek bakımında bilinçli yaklaşımları yaygınlaştırmayı amaçlayan bütüncül bir eğitim programıdır.