Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği Kadıköy'de

‘Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi’ unvanına sahip İstanbul Oyuncak Müzesi, Avrupalı kardeşleriyle Kadıköy’de biraraya gelerek Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği’nin kuruluşuna imza attı.

05 Ocak 2012 - 11:05

İstanbul Oyuncak Müzesi, 3 ve 4 Ocak günlerinde tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği’ne giden yolun ilk adımı Kadıköy’de atıldı.

Öncülüğünü Kadıköy Belediyesi ile Sunay Akın’ın Oyuncak Müzesi’nin yaptığı Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği projesinin (TOYCO) ilk toplantısı Kadıköy’de gerçekleştirildi. Toplantıya İstanbul Oyuncak Müzesi’nin yönetiminde, Belçika’dan Brüksel Oyuncak Müzesi, İtalya’dan Roma Çocuk Müzesi ve Portekiz Oyuncak Müzesi katıldı. 2 gün süren toplantıya Antalya Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi ve bu yıl açılacak olan Gaziantep Belediyesi Oyuncak Müzesi’nin temsilcileri de katıldı.
İki gün boyunca Göztepe’deki İstanbul Oyuncak Müzesi’nde gerçekleştirilen toplantılarda katılımcılar öncelikle kendi müzeleri hakkında bilgi verip sunum yaptı. Sonrasında ise Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği’ni oluşturmak için atılması gereken adımlar belirlendi.
 
KONFERANS VE SERGİLER OLACAK
 
Buluşma sonrasında Gaziantep, Antalya ve İstanbul’da toplantılar yapılmasına ve İstanbul’da çocuk, oyuncak ve oyun tarihine ışık tutacak geniş katılımlı bir konferans ve sergi organizasyonu gerçekleştirilmesine karar verildi. 2012 yılı içerisinde yapılması planlanan konferans ve sergi organizasyonuna Avrupa’da yer alan diğer oyuncak ve çocuk müzelerinin yanı sıra müze uzmanları, akademisyenler, eğitmenler, psikologlar ve toplum bilimciler davet edilecek.
Tüm dünyada çocuk ve oyuncak müzeleri konusunda bir ilk olan proje için Sunay Akın şunları söylüyor: “Oyuncak ve çocuk müzeleri son elli yılda Avrupa’da birbiri ardına açıldı. Bu müzeler arasında birliktelik kurup deneyimlerini, bilgilerini paylaşmalarını uzun süredir planlıyorduk. İstanbul’un böyle bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor olması ülkemizin çocuğa verdiği değerin öne çıkması açısından da çok önemli. Avrupa’daki çocuk ve oyuncak müzeciliğini İstanbul’da biraraya getirmek ülkemiz adına büyük bir kazançtır. Antalya Oyuncak Müzesi ve kurulacak olan Gaziantep oyuncak müzesinin de bu çalışmalara ev sahipliği yapması, ülkemizin çocuğa ve müzeciliğe verdiği değerin Avrupa tarafından algılanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Projeye destek veren tüm kuruluşlara teşekkür ederiz.”
Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği Projesi(TOYCO)’ne Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Müzecilik Anabilim Dalı da destek veriyor.
 
KADIKÖY, AVRUPA’NIN EN ÜNLÜ ÇOCUK MÜZELERİNİ AĞIRLADI
 
Proje ortaklarından Roma, Brüksel ve Protekiz Oyuncak Müzeleri, Avrupa’nın en çok ziyaret edilen müzeleri arasında bulunuyor.
-“Explora-Museo dei Bambini/ Roma”, 2011 yılında Roma Belediyesi, Çocuk ve Aile Bakanlığı ve Ulusal Araştırma Konseyi Psikoloji Bölümü ortaklığıyla açıldı.
Müze, daha geniş kitlelere hitap etse de özellikle 0-12 yaş arası çocuklar için tasarlandı. Hem okullar hem de aileler düzenli aralıklarla müzeyi ziyaret ediyor. Explora her şeyin gözlemlenip, dokunulup tecrübe edildiği bir oyun şehri olarak düzenlenmiş. Çocuklar gerek kendi başlarına gerekse yönetenlerin yardımıyla “her şeyin nasıl çalıştığını” tecrübe edebiliyor. Çocuklara oynayarak öğrenme fırsatları sunuluyor. Explora, yerel okullarla birlikte çalışmaya, faal öğrenme için olanaklar sağlamaya çalışıyor ve resmi okul eğitimini birçok konudaki doğrudan deneyim ve atölyelerle tamamlamayı hedefliyor. Müze, sergiler, faaliyetler, kitap okuma günleri, eğitim programları, çocuklara, okul ve ailelere adanmış etkinlikler ile 120.000’den fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
 
-“Museu do Brinquedo /Portekiz” 2004 yılında, koşulları yerine getiren tüm kamu ve özel müzeleri denetleyen Portekiz kuruluşu IMC üyesi olmuş bir çocuk müzesi. Şu anda 60 bin oyuncak sergileniyor. Portekiz içerisinde (müzelerde, okullarda, kütüphanelerde, Belediye binalarında, vb) ve ayrıca yurt dışında (İngiltere, Fransa; Brüksel) birçok sergi düzenlediler.
 
-“Musee du Jouet /Belçika”, 20 odalı eski bir konakta faaliyet gösteriyor. Yılın 365 günü açık ve sadece çocuklar için değil aileler için de düzenlenen etkinliklerle Avrupa’nın en çok ziyaret edilen çocuk müzelerinden biri.
 
NİYET KENT MÜZESİ’NEYDİ!
 
Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği, Kadıköy Belediyesi’nin bir projesi olarak doğdu. Avrupa Birliği müzecilikle ilgili bir çağrıda bulununca “Kent Müzesi” için çalışma yürüten Kadıköy Belediyesi bu çağrıya başvurma girişiminde bulundu ancak şartlar arasında başvuranın Sivil Toplum Örgütü olma şartı vardı. Kadıköy Belediyesi buna rağmen vazgeçmedi ve kendi bölgesinde bulunan İstanbul Oyuncak Müzesi’ne öneri götürerek bu projeye başvurmaları için öncülük etti. İstanbul Oyuncak Müzesi ile birlikte İtalya, Belçika ve Portekiz’deki Oyuncak Müzeleri’yle görüşmeler yürüttü, projeye dâhil olmalarını sağladı. Proje Avrupa Birliği’nden olumlu yanıt aldı ve fon sağlanmasına karar verildi ancak bu sefer de İstanbul Oyuncak Müzesi’nin ticari unvanı nedeniyle aksaklıklar yaşandı. Bütün bu engellere rağmen projeden vazgeçilmedi ve yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışılan Avrupa Oyuncak Müzeleri Birliği projesinin ilk adımı, Avrupalı ve Türkiyeli Oyuncak Müzeleri’nin kendi olanakları ve Kadıköy Belediyesi ile İstanbul Üniversitesi Müzecilik Anabilim Dalı’nın desteğiyle atılmış oldu.
 
Semra ÇELEBİ

ARŞİV