Asırlık çarşıda yeni dönem

Asırlık tarih yeniden hayat buldu. Suadiye’de Kadıköy Belediyesi’nin restore ettiği tarihi çarşının açılışı hafta sonu yapılacak

03 Kasım 2016 - 16:44

Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy’ün asırlık tarihi çarşısı açılıyor. Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit dönemi Maliye Bakanı Reşat Paşa tarafından, kızı Suad Hanım adına 1900’lerin başında Suadiye Camii ile birlikte inşa edilen tarihi çarşı, Kadıköy Belediyesi’nin gayretleriyle geçtiğimiz yıl başlatılan çalışmalarla yeniden tarihe kazandırıldı. Suadiye Mahallesi’nde 110 yıl önce inşa edilen ve ikinci derece anıt eser olarak kabul edilen tarihi mekânda 9 adet dükkân Kadıköylülerin kullanımına açıldı. Bu dükkanlarda çalışmalar sürüyor. 5-6 Kasım 2016 tarihlerinde ise resmi açılışı yapılacak olan Tarihi Suadiye Çarşısı’nda sanat atölyeleri çalışmaları ve karma resim sergisi düzenlenecek.
Kadıköy Belediyesi’nden yapılan açıklamada, kentsel mimari ve tarihi kimliğine sadık bir içerikle işlevlendirilen dükkanların, semt sakinleri için nostaljik bir nitelik taşıdığı, 9 dükkandan oluşan Suadiye Sanat Atölyelerinin resim, sanat malzemeleri, ahşap, seramik, cam atölyeleri ve kitap kafe olarak düzenlendiği ifade edildi.

SUADİYE’DE TARİHİ ÇARŞI HEYECANI
Suadiye Tarihi Çarşı’da şu günlerde sanatçılar ve sanata ilgi duyanlar, tarihi mekânın semtin görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu ifade ediyorlar.
Cam sanatçısı olduğunu, yıllarca sanatın içinde bir yaşam sürdüğünü ve çeşitli üniversitelerde sanat alanında dersler verdiğini söyleyen Ertuğrul Kanat, heyecanlı bekleyişin ortaklarından. Yıllardır Göztepe’de yaşadığını ve çarşının eski halini de bildiğini söyleyen Kanat, Kadıköy Belediyesi’nin, sanatçılar için çok güzel atölyeler yaptığını çarşıyı gezdikten sonra gözlemlediğini belirtiyor.
Mehmet Sami Emek ise, mekanın yapılaşmanın yoğun şekilde seyrettiği Kadıköy’de bir vaha, nefes alınacak bir mekan olduğunu ifade ediyor.
Tarihi mekânda sanat galerisi bulunan Mehmet Kına da “Tahmin ediyorum ilk kez böyle bir proje gerçekleşiyor. Yan yana farklı sanat dallarından sanat atölyeleri var. Çok güzel oldu. Belediyenin böyle bir şey yapması gerçekten güzel. Toplumun mimari olarak da geçmişle bağlarını kurabilmesini sağlamak belediyelere düşüyor” dedi.
Çocukluğundan bu yana resim sanatıyla ilgilendiğini söyleyen Ressam Türker Güneşoğlu, çocukken eski halini hatırladığı mekânın günümüzde sanatkârlar için güzel bir şekilde yapıldığını belirtiyor ve çok güzel bir ortamda çalıştıklarına dikkat çekiyor.
Çarşıdaki sanat galerisinde cam füzyon dersi aldıklarını belirten Müge Hancıer ile Emel Terzioğlu da böyle yerlerin daha çok olmasını istediklerini ifade ediyor. Kadıköy Belediyesi'nin Potlaç projesinde yer alan 81 kadın çarşıdaki sanat atölyelerinin çalışmalarından bir defaya mahsus ücretsiz yararlanıyor.
Sanat galerisi sahipleri çarşıya ilginin gün geçtikçe arttığını belirtiyor.

 

ARŞİV