Alzheimer hastaları sosyalleşiyor

Kadıköy Belediyesi Alzheimer Merkezleri Sorumlu Hekimi Dr. Zeynep Süzme, “Hastalığın yavaşlatılması için zihinsel rehabilitasyon çalışmaları, psiko-motor aktiviteler, müzik terapi, fiziksel aktivite yapılıyor. Hastaların merkezlerden mutlu ayrılması, keyif alması bizim için önemli.” dedi.

29 Şubat 2024 - 11:52

Kadıköy Belediyesi, vatandaşların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda projeler üretiyor, yeni çalışmalara imza atıyor. Kadıköy’de Alzheimer merkezi ihtiyacının doğması üzerine harekete geçen Kadıköy Belediyesi, 21 Eylül 2017 yılında Dünya Alzheimer Günü’nde 19 Mayıs Mahallesi’nde ilk Alzheimer Merkezi’ni hizmete açtı. İlk merkezin ardından taleplerin devam etmesi üzerine ikinci Alzheimer Merkezi’ni de 10 Aralık 2021 yılında Göztepe Mahallesi’nde hizmete soktu. 

Hastalığı nedeniyle sosyal izolasyon yaşayıp hızlı evre atlayan kişilerin hayatla bağlarının kopmaması, sosyal becerilerini kaybetmemesi ve yaşam kalitelerini artırmayı amaç edinen merkezler, hasta yakınlarına destek olmayı, onları bilinçlendirmeyi, Kadıköy ilçesinde Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık yaratmayı da amaçlıyor. 

BİLİNÇLENDİRME SEMİNERLERİ DÜZENLENİYOR”

Kadıköy’de ikamet eden 1. ve 2. evre Alzheimer hastalarına  hizmet verilen merkezde,  hastalık konusunda bilinçlendirme toplantıları, eğitimleri ve seminerler de düzenleniyor. Eğitim seminerlerine ve atölyelere katılım için Kadıköy’de ikamet şartı aranmıyor. 

Fiziksel aktivitenin, sosyalleşmenin, müzik ile yapılan terapilerin hastalığın seyrini yavaşlattığı ile ilgili akademik çalışmaları baz alan ve çalışmalarını bu doğrultuda planlayan her iki merkez, hastalara yönelik zihinsel, psiko-motor, fiziksel ve sosyal aktiviteler yapıyor. Bu çalışmalar hastaların durumuna, hastalık seyrine göre de çeşitlilik gösteriyor. Bunun yanında Kadıköy Belediyesi ile üniversiteler arasında yapılan protokoller kapsamında gerontolog, fizyoterapist, psikolog ve dil konuşma terapistlerinden de destek alınıyor.

“ALANINDA UZMAN EKİP HİZMET VERİYOR”

Merkezlerde hizmet veren personel, yaşlılık alanında eğitim almış ve bu konuda tecrübesi olan bir ekipten oluşuyor. Her iki merkez de 1 doktor, 1 sosyal hizmet uzmanı, 2 hemşire, 4 hasta destek personeli, mutfak, güvenlik ve temizlik personeli ile hizmet veriyor. Hafta içi 09.00 ile 16.30 saatleri arasında hizmet verilen merkezlerde, hastalar haftanın 2 günü yarım gün şeklinde ağırlanıyor. Cuma günü vaka değerlendirmeleri, bilişsel testler ve hasta gruplandırmalarını yapmak üzere çalışmalar sürdürülüyor. 

Merkezler hakkında bilgi almak veya hastası için başvuruda bulunmak isteyenler, Göztepe Alzheimer Merkezi’ne Tepegöz Sok. Nural Köşkü No: 41/1 adresinden, (0216) 356 21 55 ile (0216) 350 75 79 numaralı telefondan, 19 Mayıs Alzheimer Merkezi için de Sultan Sokak. No: 29 adresinden ve (0216)356 11 15 numaralı telefondan ulaşabilir. 

İnternet üzerinden başvuru yapmak isteyenler de https://alzheimermerkezi.kadikoy.bel.tr/ adresinden ön başvuru formunu doldurabilir, aynı web sitesi üzerinden iletişim formu ile de sormak istedikleri soruları sorabilir. 

“SOSYALLEŞMELERİNİ İSTİYORUZ”

Çalışmalarını hastaların sosyalleşmesi ve hastalığın yavaşlatılması üzerine yaptıklarını dile getiren Kadıköy Belediyesi Alzheimer Merkezleri Sorumlu Hekimi Dr. Zeynep Süzme, Alzheimer hastalığı hakkında şu bilgileri verdi: “Alzheimer önce yakın hafızanın kaybolması ile başlar, daha sonra bilişsel durumun daha geniş kapsamlı çökmesi ile devam ediyor. İlk belirtisi yakın olaylarda sık tekrarlar ve sorular. Örneğin biraz önce mutfağa gitmiştir. “Mutfağa mı gittim” diye sorar. Bir soruyu arka arkaya sık sorarlar, en son yaptıklarını unutmaya başlarlar. Fiziksel olarak kas güçlüğü de yaşarlar. Tedavisi yok. Sadece medikal tedavi ve kaliteli yaşamla yavaşlatılabiliyor. Hasta yakınlarının bu hastalıkla beraber yaşamlarına devam edeceklerini kabul etmeleri gerekiyor. Hastalara karşı yargılayıcı ve hayır cümleleri çok kurulmamalı. Örneğin ‘biraz önce sordun’ gibi cümleleri kullanmamaları lazım. Bir şeye hayır dedilerse, neden hayır dediklerini açıklamaları gerekir. Göz temasını hiç kaçırmasınlar. Ten teması ve duygu çok önemli. Anılar gidiyor, duygular kalıyor. Güler yüzlü olmak gerekir. İnatlaşmak yanlış. Huzursuz olurlar. Ailenin sabırlı olması gerekiyor.” 

“DEPRESYON HASTALIĞI İLERLETİR”

Alzheimer  için“Üç evreli seyreden bir hastalık. Bizim dokunduğumuz hastalar bir ve ikinci evredeki hastalar.” diyen Dr. Zeynep Süzme, “Hastalığın yavaşlatılması için hastaya yönelik zihinsel rehabilitasyon çalışmaları, psiko-motor aktiviteler, müzik terapi, fiziksel aktivite düzenleniyor. Hastaların merkezlerden mutlu ayrılması, keyif alması bizim için önemli. Merkezlerin güvenli yer olduğunu hatırlamalarını istiyoruz. Hastayı sosyal yaşamdan koparmak hastalığı ilerletiyor. Merkezlerde sosyal yaşamları, arkadaşları oluyor. Tekrar topluma karıştıkları için mutlu oluyorlar. Depresyon hastalığı ilerletir, hastalık ilerledikçe hasta depresyona girer. O kısır döngüyü kırmaya çalışıyoruz. Kırıyoruz da. Hasta yakınları ve halk için iki merkezde de bilgilendirme seminerleri oluyor. Çok çabuk tükenmişlik yaşanabildiği için hasta yakınları için iyi oluş destek programları yapılıyor. Ayrıca merkez çalışanlarına da olanaklar dahilinde iyi oluş programları düzenliyoruz” dedi.  

“İYİ Kİ BURAYA GELDİM”

19 Mayıs Mahallesi’nde hizmet veren Alzheimer Merkezi misafirlerinden Semiha Tuncay, “İyi ki buraya geldim. Çok güzel insanlarla birlikteyim. Sohbet ediyoruz, şarkılar söylüyoruz, spor yapıyoruz, güzel zaman geçiriyoruz. Birlikte olmaktan keyif alıyorum. Hocalarımı, arkadaşlarımı çok seviyorum. Bundan daha güzel ne olabilir ki” dedi. 

Göztepe Mahallesi’nde yer alan Alzheimer Merkezi’ne giden Sevim Okyay, “ Burada çok mutlu ve huzurluyum. O kadar mutluyum ki. Anlatamam. Buradaki herkesi çok seviyorum. Kızım beni buraya getirdi. Kızıma “iyi ki beni buraya kaydettirmişsin” diyorum.  Sohbet ediyoruz, spor yapıyoruz, yemek yiyoruz, kahve içiyoruz. Ayrıca binayı da çok seviyorum. Etrafındaki yeşilliği de” diye konuştu.  

Göztepe Mahallesi’ndeki merkeze giden Kemal Demirci de  “Her şey çok güzel. Şahane. Keşke her gün gelsem diyorum. O kadar güzel bir yer ki. Mutluyuz. Burada gönlüm açılıyor.” diyerek düşüncelerini ve duygularını dile getirdi.

“BURADA ÇOK MUTLUYUZ”

Hasta yakını Ünser Yücel Tuna ise şunları söyledi:  “Kızım araştırdı. Nörolog burayı önermiş. Doktor tavsiyesi üzerine geldik. Eşim bir yıldır Göztepe’deki bu merkeze geliyor. Burası bizim için çok hoş bir yer. Eşim geldiği zaman çok mutlu oluyor. Severek geliyor. Çok sıcak bir ortam. Çalışanlar çok anlayışlı. Böyle bir merkez açıldığı için teşekkür ediyoruz. Çok mutluyuz. Hep devam etsin. ”

 

ARŞİV