Akademi, kent araştırmacılarını bekliyor

Kadıköy Belediyesi’nin kent araştırmaları merkezi olan Kadıköy Akademi, yeniden düzenlendi. Akademi’de açılan ve 5 bin kitabın bulunduğu kitaplık ise İstanbul’a dair kaynak sunuyor

12 Şubat 2020 - 11:48

Beş yıl önce yerel yönetimler ve kent gündemiyle ilgili çalışmalar yapmak üzere kurulan Kadıköy Akademi, yeni yılın başında Rasimpaşa Mahallesi Duatepe Sokak’ta bulunan ve hâlihazırda Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün de kullandığı yerleşkeye taşındı. Kadıköy Belediyesi’nin kent araştırmaları merkezi olan Kadıköy Akademi kuruluşundan bugüne kadar farklı alanlarda faaliyetler yürüttü. Akademi’nin  internet sitesinde Türkiye’nin ve dünyanın öne çıkan yerel yönetim gündemleri yayınlanırken, ayrıca çeşitli çalıştaylar ve seminer programları da düzenlendi. Çarşamba Seminerleri’nde Kadıköy veya kent sorunları bağlamında yapılan tez çalışmalarının sunumları yapılırken, Açık Akademi Kent Seminerleri adı altında da dönemsel programlar gerçekleştirildi. Bu programlar sırasıyla “İstanbul Nereye?”, “İstanbul Yeniden”, “Yereli Yönetmek” ve “Geleceğin Kentleri” başlıklarıyla yapıldı. Ayrıca, biri ulusal biri de uluslararası iki konferansta “geleceğin kentleri” ve “yerelde sosyal politikalar” konuları ele alındı.

KULLANICILARLA İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK

Kadıköy Akademi’nin çalışmaları farklı çalışmalarla devam edecek. Kadıköy Akademi’nin sorumlusu Aras Aladağ, önümüzdeki dönemde nasıl bir çalışma programı izleyeceklerini gazetemize anlattı.

Yeni faaliyet döneminde kent araştırmacıları ile ortaklıklar geliştirmeyi ve bazı araştırma süreçlerini bu araştırmacılarla birlikte yürütmek istediklerini belirten Aladağ, bu konuya şöyle açıklık getirdi: “Bunu ise çalışma ofisimizi bu araştırmacılarla paylaşarak yapmayı düşünüyoruz. Aynı mekânı paylaşırken, araştırmacılar hem kendi bağımsız araştırmalarını yürütecek hem de gönüllülükleri oranında bizim araştırmalarımıza destek olacaklar. Ayrıca araştırma kitaplığımızdaki kitapları da bu kullanıcılarla paylaşacağız. Bunun dışında, ihtiyaç oluştukça belediyenin proje kuruluyla birlikte çalışacak ve daha önce çıkardığımız kent bülteninin formatını değiştirerek yayınlamaya devam edeceğiz.”

KENT ARAŞTIRMACILARINA AÇIK OLACAK

Aladağ’ın paylaştığı bilgilere göre çalışma alanı özellikle kent araştırmaları yapmak isteyenlere açık olacak. “Yarı sessiz çalışma alanı olarak tarif ettiğimiz bu alandaki sınırlı sayıdaki koltuğu; Kadıköy, İstanbul, şehircilik, kent sosyolojisi gibi alanlarda çalışma yürüten araştırmacılara tahsis ediyoruz.” diyen Aladağ nasıl bir çalışma programı izleyeceklerini şöyle açıkladı: “Başvuruları internet sitemizdeki başvuru formu üzerinden alıyoruz. Amacımız bu alanı tesadüfen yan yana gelmiş ve birbirleriyle teması olmayan insanların kullanmasından ziyade hem Akademi’yle hem de birbirleriyle temas halinde olan bir araştırmacı grubu yaratmak. Bu araştırmacıların çalışma konusu Kadıköy ise, biz Akademi olarak belediyeyle gerekli bağlantıları sağlayacak, paylaşılmasında sakınca olmayan verileri çalışma sahibiyle paylaşacak ve çalışmanın yürütülmesine uygun bir ortam sağlayacağız. Bu durumda bizim de araştırmacıdan bazı beklentilerimiz olacak.

Birincisi, çalışmanın temasının kamu faydası gözeten bir zeminden tartışmayı yürütüyor olması. İkincisi ise araştırma bulgularının uygun bir ortamda (kapalı/açık bir etkinlik ya da sunum dosyası) bizimle paylaşılması. Çünkü biz akademik alanda yapılan çalışmaların belediyenin üzerinde kafa yorduğu konular için anlamlı tartışmalar yapıp yapmadığını ve bu çalışmalardan belediyenin nasıl faydalanabileceğini merak ediyoruz. Tüm bunların dışında, araştırmacının bizim halihazırda gündemimizde olan konulara dair içerik üretmesi halinde bunları internet sitemizden yayınlayacağımızı söylüyoruz. Bizim her daim, yaşlı dostu kentler, çocuk dostu kentler, kent planlaması, kamusal alan kullanımı, iklim krizi, gıda egemenliği, soylulaşma, ulaşım planlaması, sokak hayvanları, katılımcı süreçler, akıllı kentler gibi gündemlerimiz bulunuyor. Araştırmacıların bu konular hakkında üreteceği haber içeriklerini ve dosya konularını sitemizde yayınlayarak, dünyanın başka kentlerinde benzer kentsel sorunlara üretilen çözümleri görmek ve bu konular hakkında yapılabilecekleri göstermek istiyoruz.”

Aladağ, araştırmacılarla 6 aylık ofis paylaşım sözleşmesi yaparak, zamanla daha farklı kullanıcıların bu alandan ve kitaplıktan faydalanmasını hedeflediklerini belirtti.

 5 BİN KİTAPLIK KÜTÜPHANE

Akademinin yeni dönemde en dikkat çeken yanlarından biri de şu an 5 bine yakın kitap ve süreli yayının bulunduğu kitaplığı. Ağırlıklı olarak İstanbul araştırmaları özelinde yayımlanan kitapların yer aldığı kitaplığı Aladağ şöyle anlattı: “Kitaplığımız, kent araştırmalarını destekleyen bir koleksiyon niteliğinde. Ağırlıklı olarak İstanbul araştırmaları temasında kitaplar bulunuyor. Sadece İstanbul’la ilgili 600 civarı kitabımız var. Bunun dışında, şehircilik, mimarlık, sosyoloji, kadın araştırmaları, yerel yönetimler, siyaset bilimi, tarih ve felsefe kitapları bulunuyor. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası gibi meslek örgütlerinin sempozyum, kolokyum, atölye ve raporları da kitaplığımızda yer alıyor. Her ne kadar kitaplığımız, kitapları incelemek ve okumak isteyenlere açık olsa da çalışma alanımızı kent araştırmaları yapan yüksek lisans ve doktora çalışması yürütenler başta olmak üzere bağımsız araştırmacılara açıyoruz. Ayrıca bu alanı kütüphane olarak da adlandırmıyoruz. Kütüphane formatı bizim tarif ettiğimiz modeli çok karşılamıyor.”

“Geçtiğimiz döneme kıyasla bu dönem enerjimizi panel ve söyleşilerden ziyade araştırmaya ayırmak istiyoruz.” açıklamasını yapan Aladağ gelecek dönemde neler yapacaklarını şöyle dile getirdi:  “Ama elbette zaman zaman kentin gündeminde olan konular hakkında söyleşiler yapacağız. Örneğin, çalışma alanını paylaştığımız araştırmacıların araştırma bulgularını açık bir etkinlikle sunma fikrine olumlu yaklaşmaları halinde buna imkan sağlayacağız. Ayrıca Kadıköy üzerine son zamanlarda epey çalışma yürütüldü/yürütülüyor. Bu çalışmaların sunumuna da mümkün olduğunca alan açmak istiyoruz.”

KADIKÖY ARAŞTIRMALARI YAPILACAK

Kadıköy Belediyesi’nin kurum içi araştırma ve proje geliştirme süreçlerine de destek vereceklerini ifade eden Aladağ,  “Proje kurulunun talep ettiği konular hakkında yapacağımız araştırmalar dışında, biz de dünyanın diğer kentlerinde gördüklerimize benzer uygulamaları ya da kendi üreteceğimiz projeleri kurula sunacağız. Ayrıca Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları bünyesinde yayınlanmak üzere Kadıköy temalı kitaplar hazırlayacağız. Kadıköy Akademi’nin genel amacı zaten Kadıköy’e odaklanıyor. Amacımız, Kadıköy’ün kentsel toplumsal hafızasını kayıt altına almak ve yine yaşadığımız kentin çeşitli sorunlarına dair çözüm önerileri üretmek. Bunu da değişen dünyanın yerel yönetim gündemlerini takip etme ve kamucu bir perspektifle sorunlara çözüm üretme olarak özetlemek mümkün.” dedi.

Kayıt ve bilgi için: [email protected]


ARŞİV