Adı gibi BÜYÜK KULÜP

İngiliz Elçisi Sir Alfred Sandison’un 130 yıl önce kurduğu Cercle d’Orient yani Büyük Kulüp, köklü geçmişi, Türkiye’nin en önde gelen isimlerinin yer aldığı üyeleriyle saygın bir yere sahip.

16 Şubat 2012 - 13:31

Kadıköy’ün tarihini, insanlarını, mekânlarını yazan Dr. Müfid Ekdal, “Bizans Metropolü’nde ilk Türk Köyü” adlı eserinde, günümüzde Cercle d’Orient yani Büyük Kulüp olarak bilinen kuruluşun bahçesinde bulunan bir köşkten bahseder. Hacı Bekir Köşkü denilen bu önemli eser ve bulunduğu bahçe yıllar evvel Hacı Bekir’in oğlu Muhiddin Bey’e aitmiş. Deniz tarafında bir kayıkhane, kayıkhanenin üstünde de selamlık bulunurmuş o yıllarda. Dr. Ekdal, Muhiddin Bey ile eşi Reski Melek Hanım’dan da bahsediyor. Reski Hanım’ın, Fenerbahçe Kulübü’nün kurucularından olduğu, I. Dünya Savaşı’nda Fukara Perver Cemiyeti’nin başkanlığını yaptığı, birçok gazeteye röportaj verdiği, hayır işlerine önem verdiği de belirtiliyor kitapta. Daha sonra 1935 yılında Hacı Bekir Köşkü dönemin meşhur tüccarlarından Uncu Akif Bey’e satılır. İki yıl sonra ise Celal Bayar’ın oğlu Refii Bey köşkü satın alır.

VE CERCLE D’ORİENT DÖNEMİ BAŞLADI
Tarihi köşkün Cercle d’Orient yani Büyük Kulüp’e geçmesi bu dönemde gerçekleşir. Refii Bey, köşkü Büyük Kulüp’e önce kiraya verir sonra kulübe devreder. Hacı Bekir Köşkü o gün bu gündür günümüzde Büyük Kulüp olarak bilinen kuruluşun içinde bulunuyor. Büyük Kulüp’ün içinde gözbebeği gibi bakılan Hacı Bekir Köşkü; tarihi geçmişi, içinde yaşayan insanları, hatıralarıyla Kadıköy’ün gözbebeği olarak varlığını sürdürürüyor.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KULÜPLERİNDEN
1882 yılında İngiliz Elçisi Sir Alfred Sandison tarafından başlatılan çalışmalar sonrasında diplomat, yönetici ve iş adamlarından oluşan 30 kurucu üyenin sosyal amaçlarla kurdukları (CERCLE a`PERA) adlı kulüp, 1884 yılında (Cercle d’Orient) adını aldı.
19 Mart 1882 tarihli Kurucular Toplantısında Baron De Hirsehfeld başkanlığında teşekkül eden 9 kişilik yönetim kurulu, 1884 yılına kadar toplantılarını muhtelif sefarethanelerde yaptı. Aynı yıl Abraham Paşa tarafından mimar Valloairi`ye yaptırılan Beyoğlu’ndaki binaya geçildi. Binanın tefrişinde İngiliz, Fransız ve Osmanlı’ya ait aksesuvarlar ve eşyalar kullanıldı.
1930 yılında Alaiyeli Mahmut Bey’in teklifi üzerine toplantı tutanakları Türkçe ve Fransızca olarak düzenlenmeye başlandı. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar siyasilerin ve bürokratların, ayrıca bilim, sanat ve iş dünyasının önemli isimlerinin başkanlık yaptığı kulüpte üye sayısının 6 bine ulaştığı belirtiliyor.
BÜYÜK KULÜP’TE SEÇİM HEYECANI
130 yıllık köklü geçmişi ve birbirinden ünlü üyeleriyle Türkiye’nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Büyük Kulüp’te seçim heyecanı başladı. Yaklaşık 6 bin üyenin yer aldığı Büyük Kulüp başkanlık seçimleri Mart ayında yapılacak. Büyük Kulüp; son seçimlerde 1344 oy ile başkanlık koltuğuna oturan Duran Akbulut tarafından yönetiliyor. Türkiye’nin tanınmış sanayicileri arasında yer alan Duran Akbulut, 16 yıldan bu yana Büyük Kulüp Derneği’nde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunuyor.
Büyük Kulüp’ün mevcut yönetim kurulu da ünlü isimlerden oluşuyor. Emekli Orgeneral Çevik Bir, Hazine ve Dış Ticaret E. Müsteşarı Tevfik Altınok, Doç. Dr. E. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, Avukat Mehmet Seren Dinçler, Kimya Mühendisi M. Melih Tavukçuoğlu, Doktor Dâhiliye ve Gastroent Uzmanı Mustafa İşcan, Turizmci ve Otelci Metin Baylav, Sanayici, İhracatçı, TİM E.Başkanı M. Okan Oğuz, Kızılay Eski Genel Başkanı Yüksek Mühendis Talat Yılmaz, yönetici ve aynı zamanda Gazete Kadıköy’ün köşe yazarlarından İnal Aydınoğlu da kulübün yönetim kurulu üyeleri arasında. 
FAALİYETLERİ VE MEKÂNLARIYLA GÖZDE BİR KULÜP
Büyük Kulüp’ün günümüzde Amerika’da Cosmos Club, The Columbia University Club of New York, Belçika’da İnternational Club Chateau Sainte-Anne, İngiltere’de The Lansdowne Club, Oxford and Cambridge Club ile İspanya, Fransa, Almanya, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde 12 tane kardeş kulübü var.
Kulüp, mekânları, hizmetleri, sosyal, sportif ve kültürel faaliyetleriyle üyelerine hizmet sunuyor. Açık ve kapalı alana sahip restoran ve barları, White& Black adıyla uyumlu gündüz cafe akşam da gece kulübü olarak üyelerine hizmet veren mekânıyla göz kamaştırıyor. Kulüpteki olanaklar bununla da bitmiyor. Küçük bir sarayı andıran görünümüyle hayalleri zorlayan bir balo salonu, Red Lounge salonu göz kamaştıran diğer yerler arasında. 700 metrekarelik bir alan üzerinde kurulu güneşlenirken içeceğinizi içebileceğiniz aynı zamanda istediğiniz zaman denize girip güneşin batışını da seyredebileceğiniz iskelesi, yarı olimpik ve aynı zamanda yaz akşamlarında kokteyl için muhteşem bir ambiyansa sahip olan açık havuzu, profesyonel standartlarda tenis oynayabileceğiniz kortlar, bilardo salonuna kadar boş zamanlarınızı değerlendireceğiniz pek çok imkân mevcut. 0-6 yaş için bir de çocuk kulübünün unutulmadığı kulübün Sağlık Kulübü ise sauna, buhar odası ve jakuzisi, profesyonel masörleri, fitness salonu, kapalı havuzuyla dört dörtlük hizmetler sunuyor. Üye ve çalışanlarının sağlığına önem veren kulüpte revir, uzman personeli ve ekipmanıyla acil durumlarda hazır konumda. Şık mı görünmek istiyorsunuz? Kuaför hizmeti de unutulmamış. Ya kış bahçesi… Yaz ve kış mevsimine göre kış bahçesi düğün, davet, konser, balo ya da doğum günleri gibi kutlamalarda açık veya kapalı hale dönüştürülerek üyelerine hizmet verebiliyor.
Mustafa SÜRMELİ

ARŞİV