Adalet filmleri zamanı

13. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, 17-23 Kasım 2023 tarihlerinde, Atlas 1948 Sineması, Kadıköy Sineması ve İBB Beyoğlu Sineması'nda yapılacak

13 Kasım 2023 - 14:49

13. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali tanıtım toplantısı 26 Ekim 2023 Perşembe günü Beyoğlu Metrohan'da yapıldı. Festival Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, festivalin her yıl olduğu gibi adalet temasını işleyeceğini  söyledi.

Sözüer, "İki ayrı dünyayı tek bir dünya haline getirmeye çalışıyoruz. Bu dünyalar, adalet fikrine doğru yürüsün diye arzu ediyoruz. Biz kendi yöntemimizle yürümeye gayret ediyoruz. Sinema dünyası, film gösterimleri ve akademik programlarla bunu yapıyoruz." dedi. Sözüer, bu yılki akademik programlarda ifade özgürlüğü konusunun da öne çıkacağını kaydederek, "Bugün Filistin'de yaşananlar da ifade özgürlüğünü ilgilendiriyor. Bu yılki akademik programlarda dünya genelinde ifade özgürlüğünün ortaya çıkardığı sorunları tartışacağız." diye konuştu.

GÖSTERİMLER 3 SİNEMADA

Festival Direktörü Bengi Semerci’nin verdiği bilgiye göre festival 17-23 Kasım arasında, Atlas 1948 Sineması, Kadıköy Sineması ve İBB Beyoğlu Sineması'nda gerçekleşecek. Akademik program ise her yıl olduğu gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yapılacak. Sinemanın toplum için bir ayna olduğu düşüncesi ve adaletin bu aynadan yansımasının önemine olan inancı; her yıl katılan yenilikler, yeni filmler, yeni bölümler ve adalet ve sinema gönüllüleri bir araya gelecek. 

9 FİLM YARIŞACAK

Bu yıl film gösterimleri her yıl olduğu gibi Türk ve Dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan filmlerden oluşuyor. Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nda 9 film yarışacak. Yine Türk ve Dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan filmler Altın Terazi Kısa Metraj Kurmaca Film Yarışması’nda yerini bulacak. Bu bölümde 10 film yarışacak. 'Adalet Terazisi' yine izleyiciye ulaşacak. 'Adalet Terazisi' bölümünde dünya sinemasının seçkin örneklerinden 14 film yer alıyor. 

4 ÖDÜL

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin her yıl verdiği onur ödülleri belli oldu. “Sinema Onur Ödülü” sinema ve tiyatroda yıllardır sürdürdüğü çalışmaları için oyuncu Ayşenil Şamlıoğlu’na, insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda sürdürdüğü çalışmaları nedeniyle  “Akademik Onur Ödülü” Prof. Dr. İonna Kuçuradi’ye, festivalin açılış töreninde takdim edildi. Törende, ayrıca; sinema sanatının tanıtılması ve gelişmesi için yaptığı katkılar nedeniyle Alin Taşçıyan’a ve görüntü yönetmeni olarak birçok filmin ortaya çıkmasında emeği olan Hüseyin Özşahin’e  “Sinemaya Katkı Ödülleri” verildi.

 AKADEMİK PROGRAM ÜCRETSİZ

13. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali akademik programı, 17 Kasım– 23 Kasım tarihleri arasında 'İfade Özgürlüğü” temasıyla gerçekleştirilecek. Akademik program 17 Kasım’da  Sözüer, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Gedikli ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Zülfikar'ın konuşmaları ile başlayacak. Prof. Dr. Yasemin Işıktaç yönetiminde; Prof. Dr. İoanna Kuçuradi'nin “İfade Özgürlüğü Bir Temel Hak Mıdır?” açılış konferansının ardından, Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız oturum başkanlığında, Dr. Öğr. Üyesi Serdar Talas: 'Ceza Muhakemesi Sürecinde Adil Yargılama ve Medya Özgürlüğü', Doç. Dr. Muhammed Demirel: 'Haber Verme Hakkı Bağlamında Soruşturmanın Gizliliğini İhlal Suçu' ve Dr. Öğr. Üyesi M. Buhari Çetinkaya: 'İfade Özgürlüğünün Kapsamının Disiplin Hukuku Çerçevesinde Değerlendirilmesi' oturumları yapılacak. Karşılaştırmalı bir metotla gerçekleştirilecek akademik programa katılım herkese serbest ve ücretsiz olup, oturum, panel ve konferanslar, İstanbul Üniversitesi Merkez Bina Doktora Salonu'nda yapılacak.

Tam biletler; gündüz (11.30 - 13.30) seanslarında 40 TL, akşam (16.30 - 19.00 - 21.30) seanslarında 60 TL. Festival boyunca öğrenciler tüm seanslar için sadece 20 TL'ye bilet alabilecek. https://www.icapff.com/tr



 


ARŞİV