24 saat yaşayan park: Kalamış

Haberiniz var mı? Kadıköy’ün merkezinde yaz, kış 24 saat yaşayan ve onlarca farklı aktivitesiyle sizi bambaşka bir kent deneyimine çağıran bir park var.

03 Ağustos 2023 - 15:26

"Bir çocuk parkıyım, sessiz ve kederli / Salıncaklar içinde yok hiç kimsesi” sözleriyle başlayan ve “Aşk bomboş bir park şimdi” nakaratıyla biten Kargo grubunun en güzel parçalarından ‘Kalamış Parkı’na ismini de veren Kalamış Atatürk Parkı bugünlerde hiç
de sessiz, kederli ve bomboş değil. Aksine cıvıl cıvıl, neşeli ve insanlarla dolu. Park, isim babası olduğu parçaya nazire yaparcasına 24 saatini huzur içinde geçiren, mutlu bir aşk gibi yaşıyor günlerini.

KENT KİMLİĞİNİN TEMEL TAŞLARINDAN
Parklar uzun zamandır modern kent kültürüne, kimliğine karakterini veren temel yapı taşlarından. Bugün Londra’yı Hyde Park’tan, New York’u Central Park’tan ayrı düşünmek, bu kentlerin yıllar içinde oluşturduğu kendilerine has kültürden bu parkların kapladığı beşeri ve doğal alanı çıkarmak mümkün değil. Aynı Kalamış Atatürk Parkı’nı, Kadıköy ve daha geniş anlamıyla İstanbul kent kimliğinden ayıramayacağımız gibi. 3 bin 400 metrekarelik bir alanda Kalamış sahili boyunca uzanan park, sadece yeşile,
ağaca hasret kalan Kadıköylüler için değil sosyalleşmek, kent kültürünün nimetlerinden faydalanmak isteyen her yaştan insan için de bir vaha gibi.

SPOR İÇİN AKLA GELEN İLK ADRESLERDEN
Sahil boyunca uzanan kayalıklarda güneşin batışını ya da doğuşunu izleyenlere siz de katılabilir veya akşam dolunayı ve yakamozu seyre dalabilirsiniz. Sahil ile park arasında kalan uzun yürüyüş ve bisiklet yolu da günün her saati kullanabileceğiniz bir başka Kalamış seçeneği. Ama konu spordan açılmışken bu parkın size sunduğu seçenekler bununla da sınırlı değil. Daha geçtiğimiz günlerde yenilenen halı saha ve plaj voleybolu ile masa tenisi ve tenis kortları tüm Kadıköylülere hizmet veriyor. Bugünlerin favorisi ise tabii ki plaj voleybolu. Her mevsim, 24 saat dolu olan kaykay pisti ise İstanbul’un en iyilerinden. Aslında Kalamış Atatürk Parkı’nın sunduğu spor alternatiflerinin bu kadar rağbet görmesi bir şans ya da zorunluluktan kaynaklanmıyor. 2020 yılında Kadıköy Belediyesi’nin başlattığı ve farklı STK’ların destek verdiği Kalamış Parkı Kolektif Dönüşüm Projesi bu işin başlangıç anahtarı olmuş. Proje kapsamında yenilenen spor alanları için kullanıcılardan, aktif kullanım sırasında gözledikleri eksikler ya da olması gerekenler görüş olarak alınmış. Bugün plaj voleybol alanlarının ya da kaykay pistinin bu kadar rağbet görmesinin anahtarı da burada yatıyor.

SABAHA KADAR MAÇ KEYFİ
Park sporseverlere geçtiğimiz günlerde bambaşka bir deneyim de sundu. Kadıköy Belediyesi’nin kurduğu dev ekranda A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın zafere ulaştığı Milletler Ligi maçları toplu olarak izlendi. Turnuva ABD’de oynandığı için sabaha karşı parkı dolduran yüzlerce İstanbullunun yaşadığı coşku parkın bu yaz yaşadığı eşsiz deneyimlerden biri olarak tarihe geçti.

KADIKÖY’ÜN AÇIK SANAT ALANI
Kalamış Atatürk Parkı son yıllarda Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği farklı organizasyonlarla da Anadolu Yakası’nın açık alan kültür sanat merkezi olmuş durumda. Özellikle Kalamış Yaz Festivali artık bir gelenek haline geldi. Takipçileri her sene bu festivalin kendilerine sunacağı sürprizleri dört gözle bekliyor. Nasıl beklemesinler ki; bir gece açık alanda Charlie Chaplin’in ‘Büyük Diktatör’ünü izleyebilir öbür gece Ceza konserinde müziğin ritmine kendinizi kaptırabilirsiniz. Tüm yaz boyu süren festivalde bir gece caz müzik konserine bir başka gece İstanbul Flüt Topluluğu’ndan klasik müzik dinletisine katılabilirsiniz.

KIŞLARI DA BUZZFEST VAR
Kaykaycıların rampalarda hünerlerini sergileme şansı bulduğu, sinema tutkunlarının klasikleri izlediği parkta çocuklar da unutulmuş değil. Kış aylarını BuzzFest ile geçiren çocuklar yaz tatillerini de kendilerine adanmış festival YazzFest ile geçiriyor. Şişme
oyun alanlarından mini golfe kadar çok sayıda etkinlik alanı çocuk sesleriyle yankılanıyor. Aktivite istemiyorum sadece çimenlere yayılmak ve bir parça denizi izlemek, dinlenmek istiyorum derseniz de sosyalleşip kültürel ve sportif aktivitelere katılmak isterseniz de Kadıköy’ün göbeğindeki bu yeşil park sizleri bekliyor. Hem de her mevsim, 24 saat yaşayan, canlı bir kent mekânı olarak.


ARŞİV