100. Yıl Kadın Dayanışma Platformu kuruldu

25 kadın derneği ve 3 vakıf, 100. Yıl Kadın Dayanışma Platformu adı altında yeni bir platform kurdu. Platform ilk toplantısını Kadıköy’de yaptı

20 Nisan 2023 - 14:35

İstanbul’da bir araya gelen 25 Kadın Derneği ve 3 vakıf, “100. Yıl Kadın Dayanışma Platformu” adı altında yeni bir platform oluşturdu. Kurucuları arasında Anadolu Kadın Hareketi Derneği'nin de olduğu platformun kuruluş toplantısına birçok siyasi partinin kadın milletvekili adayları başta olmak üzere, İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir gibi şehirlerden çok sayıda kadın aktivist katıldı. Platform, ilk buluşmasını 15 Nisan Cumartesi günü yaptı. Kalamış Wyndham Oteli’nde “Dayanışma ve Tanıtım Toplantısı”nda buluşan kadınlar önemli mesajlar verdiler.

25 DERNEK 3 VAKIF BİRLEŞTİ

100. Yıl Kadın Dayanışma Platformu’nu oluşturan dernekler ve vakıflardan bazıları şöyle: Anadolu Kadın Hareketi Derneği, Anadolu Muhtarlar Derneği, Anadolu Yakası Rumeli Göçmenleri Derneği, ASİDAD, Ataşehir Eğitim Derneği, Atlas Yardım Derneği, BETAV, Bursa 29 Ekim Kadınları Derneği, Engelli Kadınlar Derneği, Ataspor Kulübü, İstanbul Dayanışma Platformu, KADER Kadıköy, Kadın Basketbolcular Platformu, Kırmızı Biber Derneği, Tek Hedefimiz Eğitim Derneği, TUKODER, TÜLOV, Van Vakfı, Validebağ Günülleri.

Platformun ana amacı, bir yandan 6284 Sayılı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunla ve Medeni Kanun’la kazanılmış kadın haklarına karşı planlı saldırıları boşa çıkarmak, diğer yandan da İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkarak hayatın her alanında toplumsal bir direnç oluşturmak, her platformda eşit temsiliyeti sağlamak.

Platformun kurucu Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluşuyor: Ayşegül Kansak, Birsen Temir Saraç, Cemile Aluç, Farah Diba, İklamiye Demir, Leyla Rukiye Süren, Sabiha Çarmıklı, Sevgi Ulu, Seval Özkan, Yasemin Avşar.

Etkinliğin davetlileri arasında Gazeteci Sedef Kabaş, Miyase İlknur, Prof. Dr. Meral Sağır Öztoprak, Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, İlay Aksoy, Türker Ertürk gibi değerli isimler vardı.

Platformu Kurucusu Ferah Diba Yeğin, 14 Mayıs seçimlerinin kadınlar için hayati önem taşıdığına vurgu yaparak; “Platformda bir araya gelen her meslek ve siyasi görüşten kadınlar olarak şiddetin önlenmesi ve kadın haklarının güçlendirilmesi için mücadele etmeye kararlıyız” dedi.

“KADIN OLMA PAYDASINDA BİRLEŞTİK”

Yeğin, konuşmasına şöyle devam etti: “Kadın haklarını güçlendirmeyi öngören ve parlamentoda milletin vekillerinin onayıyla yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi’nin tek bir kişinin tasarrufuyla iptal edilmesi yetmiyormuş gibi, şimdi de anayasal hakkımız olan yaşam hakkı, kadına karşı şiddetin önlenmesi, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması gibi temel haklarımızı koruyan 6284 Sayılı Kanun, siyasi ittifaklar için pazarlık konusu yapılıyor. Siyaset malzemesi yapılan bu haklarımızı korumak adına kadın gücümüzle mücadeleye karar verdik. Farklı siyasi tercihlerimiz olsa bile kadın olma paydasında birleşip, birlikte güçleneceğiz ve birlikte mücadele edeceğiz.”

Toplantıda konuşma yapan Miyase İlknur, Prof. Dr. Meral Sağır Öztoprak, Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz ve İlay Aksoy, platformun kadınların kazanımları için önemli bir işlev üstleneceğini dile getirdiler.


ARŞİV