10 adımda 'Acıbadem'

Eskiden geniş çayırların, bağların, bahçelerin ve koruların arasında yer alan Acıbadem Mahallesi bugün yoğun bir yerleşme bölgesi haline geldi.

01 Eylül 2016 - 17:20
Eskiden geniş çayırların, bağların, bahçelerin ve koruların arasında yer alan Acıbadem Mahallesi bugün yoğun bir yerleşme bölgesi haline geldi. Tarihin derin izleri ile modern yaşamın yan yana durduğu Acıbadem Mahallesi kendine has güzellikleri ile yıllara meydan okuyor. Peki, bu mahalleyi sevmek için nedenlerimiz neler? Validebağ Korusu’ndan Koşuyolu Parkı’na temiz sokakları ve düzenli caddeleri ile buyurun Acıbadem’i tanımaya…

1-Ulaşım ağının merkezinde
Acıbadem’de yaşayan insanlar; otobüs, minibüs, metro, metrobüs gibi araçların hepsini kullanabilme imkanına sahip. Ulaşım ağının tam ortasında kalan mahalle, hem yer altı hem de yer üstü toplum taşıma güzergâhlarına yakınlığı ile ön plana çıkıyor.

2- İki ilçenin mahallesi
Acıbadem Mahallesi’nin bir başka özelliği ise sınırlarının bir kısmının Kadıköy, diğer kısmının ise Üsküdar sınırları içerisinde yer alması. Her iki ilçenin de havasından suyundan nasibini alan mahalleyi iki ilçeye birleştiren ise Acıbadem Caddesi’dir.

3- Mahallenin orta bahçesi
Acıbadem Mahallesi’nde çok fazla park bulunmuyor. Ancak Koşuyolu Parkı mahallenin ortasında yer alan bir bahçe kadar huzurlu. Her mevsim yeşil kalabilen bu park çocuk, genç ve yaşlı her yaştan bireyin uğrak yeri.

4. Acıbadem’in tarihi tadı Badem Tat
Geçmiş zamanlarda yazlık olarak kullanılan bu semt adını bahçeli evlerin ve konakların bahçelerindeki badem ağaçlarından almış. 1957 yılında Ahmet Okan ve Cavit Okan kardeşler tarafından Kadıköy Yıldızbakkal mevkiinde “Badem Pastanesi” olarak kurulan bu köklü pastane dönemin önemli lezzet duraklarından biri haline geldi. Bu lezzet durağı 1966 yılında Badem Tat Pastanesi unvanı ile Acıbadem’in merkezine taşındı.

5-Düzenli sokaklar ve caddeler
İstanbul ve Kadıköy’de yoğun bir kentsel dönüşüm yaşanırken, sokaklardaki yaşam bundan olumsuz etkileniyor. Ancak Acıbadem Mahallesi henüz bu durumdan etkilenmiş değil. Bu mahalle Temiz, sakin sokakları ve caddeleri ile şehrin gürültüsünden uzak duruyor.

6-Mahallenin komşusu Koşuyolu evleri
Dar gelirlilerin ev sahibi olması amacıyla yapılan konutlarla mahalle kültürü oluşan Koşuyolu, ilk evlerin temelinin atıldığı 1951 yılından bu yana büyük bir değişim geçirdi. 28 Ekim 1952 yılında gerçekleştirilen kura ile “Emlak Bankası Konutları”na yerleşmeye başlayan Koşuyolu sakinlerinin büyük bir kısmı gitmiş, iki katlı müstakil evlerin yerini şirketler almış olsa da Koşuyolu hala İstanbul’un mahalle kültürünü korumayı başarmış yerlerinden biri.

7-Sporun ve dinlenmenin adresi Validebağ
Validebağ Korusu, Acıbadem ile Altünizade arasında kalan ve binlerce dönümlük yeşil alanı ile Kadıköy’ün en önemli noktalarından biri. Koruda 100 yaşını aşkın tarihi ağaçlar yer alırken, koru geniş doğal parkurları ile hem amatör hem de profesyonel sporculara ev sahipliği yapıyor.

8- Padişahın Nişantaşı
Acıbadem’de adını II. Mahmud’dan alan gerçek bir Nişantaşı bulunuyor. Bugün otobüs durağı olarak kullanılan Nişantaşı’nda, bir zamanlar Padişah bin adım öteden burduğu yumurtanın şerefine bu taşı dikmiştir. Şimdi ise arkasında birkaç katlı bir apartman yer alıyor.

9- Tarihi su terazisi
Acıbadem dört yol ışıklardan Taşköprü caddesine giderken sol tarafta yer alan bu yapı Koşuyolu-Kuşdili arasında yer alan surlardan küçük bir bölümdür. Bu surların imparator Valens zamanında sökülerek Valens kemeri olarak adlandırılan Bozdoğan kemerinde kullanıldığı biliniyor.

10-  Gençlerin uğrak noktası
Gelişen ve değişen bir mahalle olan Acıbadem şimdilerde gençlerin de eğlendiği, sosyalleştiği adreslerin başında geliyor. Son yıllarda açılan modern ve yenilikçi cafeler ile birlikte mahalle cazibe merkezi olmuş durumda.

 
Etiketler; acıbadem

ARŞİV