'Dönmek üzere gidiyorum'

Sendikal faaliyetler gerekçe gösterilerek Hopa’ya sürgün edilen Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Yokuş için eylem yapıldı

10 Kasım 2016 - 16:34
Kaan DERTÜRK
Sendikal faaliyetleri nedeniyle ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilen Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu (Kadıköy) Şube Başkanı Turgut Yokuş, hakkında verilecek karar kesinleşinceye dek Artvin Hopa’ya sürgün edildi. Yokuş için eğitim emekçileri 8 Kasım Salı günü Kadıköy İskele Meydanı’nda eylem yaptı. Eyleme, ÇYDD Kadıköy Şubesi, Yeşilbahar Ortaokulu velileri, Ahmet Sani Gezici Lisesi velileri, Validebağ Savunması ve ‘Projeniz Değiliz’ platformu da destek verdi. 
Basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu adına Sevtap Akdağ yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, sendikal hakların kullanımıyla ilgili birçok kararının mahkemelerden döndüğünü belirten Akdağ,  Eğitim Sen’e yönelik ayrımcı uygulamalar yapıldığını söyledi. Bu tür girişimlerin eğitim emekçilerini yıldırma amaçlı yapıldığını ifade eden Akdağ, Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Yokuş’un, sendikasının yaptığı basın açıklamasına katıldığı için ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildiğini ve karar verilinceye dek Hopa’ya sürgün edildiğini aktardı. Kararı kınayan Akdağ, “Üyelerimize yönelik baskı, sürgün ve soruşturmalara son verilmeli. Ülke çapında başlatılan cadı avı sonlandırılmalıdır.” diye konuştu.
“SÜRGÜN NEDENİM BELLİ”
Eğitim Sen’in yıllardır demokratik, laik, bilimsel, parasız eğitim için mücadele ettiğini belirten Turgut Yokuş, hiçbir sürgününün kendilerini yıldıramayacağının altını çizerek şunları söyledi: “Sürgünün nedeni açık bir şekilde bellidir. Yıllardır Eğitim Sen olarak sadece üyelerimizin özlük ve demokratik hakları için mücadele etmedik. Bir yandan özgürlükler mücadelesi sürdürürken, bir yandan da çevreye duyarsız kalmadık. İktidarın kendini yeniden üretme aracı olarak gördüğü okulları şekillendirmesine sessiz kalmadık. Dönmek üzere gidiyorum. Eninde sonunda biz haklı olanlar bu topraklarda kazanacağız. Bu çizgi var oldukça, Eğitim Sen var oldukça mutlaka kazanacağız, biz kazanacağız.”

ARŞİV