Yoga ile güzelleşmek mümkün mü?

Günlük yaşamın stresi ve sağlıksız çevre koşulları insan metabolizmasını her geçen gün tehdit ediyor.

15 Şubat 2013 - 09:43
 
Günlük yaşamın stresi ve sağlıksız çevre koşulları insan metabolizmasını her geçen gün tehdit ediyor. Spor, sosyal faaliyetler veya daha sağlıklı beslenmek bu tehdidi bertaraf etmenin çeşitli yolları arasında.
Son zamanlarda daha zinde bir yaşama kavuşmak için önerilen aktivitelerden biri de yoga. Yoganın sırrı nedir? Gerçekten faydalı mı yoga ile ilgili merak ettiğiniz çeşitli soruları yıllardır sporun içinde olan veteran atlet ve yoga eğitmeni Semra Onaran’a sorduk.
Tekniğine uygun yapıldığında solunum, sindirim, dolaşım ve sinir sistemleri açısından yoganın birçok faydası olduğunu söyleyen Yoga Eğitmeni Semra Onaran, yoganın bedenin sesini açtığını, kişinin zihnini canlandırıp, üçüncü gözü açtığını söyledi. Yoganın birleştirmek ve bağlanmak anlamına geldiğini, bu yönüyle de insanı var eden tüm parçaları bir araya getirmeyi, yaşama her anlamda uyum sağlamayı ifade ettiğini söyleyen Semra Onaran, “Yoga felsefesinin klasik yorumuna göre yoga insana özgürleşmenin yolunu açar. Yoga esneklik, kuvvet ve denge gerektiren bedensel uygulamalar dizisidir. Bunun yanı sıra derin nefes teknikleri, gevşeme ve meditasyon da yoganın ayrılmayan parçalarıdır. Yoga duruşları sağlığımızı önemli ölçüde etkiler, ruhsal anlamda da bir gelişme sürecine sokar. Rahatlamanın büyük bir bölümü nefesten gelir. Dudaklar yumuşak bir biçimde kapalı dururken burundan nefes alıp vermekle yapılan ‘Ujjiya nefesleri’dir ve bu metot düşünceler hareket etmeye başladığında ya da poz zorlaştığında odaklanmaya yardımcı olur. Hem nefese hem de poza odaklanmak, yoganın, stres olgusunu azaltmasının sırrıdır. Sadece 5 dakika durup nefese odaklanıldığında bile günün geri kalanının çarpıcı bir şekilde değiştiğini görebilirsiniz. Nabız yavaşlar ve beyin rahatlar” diye konuştu.
 
GÜZELLİK İÇİN DE YOGAYI TAVSİYE EDİYOR
Yoga sayesinde bedenin sesinin volümünün açıldığını, genel olarak tüm beden sistemlerini geliştirdiğini, kan basıncını düzenlediğini, uyku kalitesini arttırdığını ve zihini sakinleştirdiğini söyleyen Onaran, “Yaşam enerjimiz nefestir. Nefesimizi kontrol etmeyi öğrendiğimizde enerji tıkanıklıkları akışını bulur ve rahatlar. Nefese odaklanarak yapılan hareketlerde uzun süre kalmak bize sabrı öğretir ve bunu öğrendiğimizde kendimizi daha sakin ve huzurlu hissederiz” dedi.
Hanımlara güzellik için de birkaç tavsiyede bulunan Onaran, “Gençlik ve yüz yogası yaparak, 10 yıl genç görünebilirsiniz. 2 yıl, 5 yıl, 10 yıl önce çekilmiş fotoğraflarınıza bir bakın: Aynı insan mısınız? Geçen zamanla birlikte değişen görüntünüze bir bakın. Durum değerlendirmesi yapın. Yüz yogası sadece bir dizi yüz hareketi değil, yoga prensiplerine dayanan etkili bir alternatif bakım ve tedavi sistemidir. Bu sistemi doğru metotlarla uyguladığınızda olumlu sonuçlar elde edersiniz” diye konuştu.
 

ARŞİV