Yenilmez kaplan: Tiger Woods

Sadece sportif başarıları değil hayatlarıyla da insanlara ilham kaynağı olan, yaptıklarıyla dünya tarihine geçen sporun büyük isimlerinin hikâyeleri artık her hafta bu köşede olacak…

02 Haziran 2023 - 22:47

30 Aralık 1975’te ABD California’da dünyaya gelen golfün efsane ismi Tiger Woods gerçek bir ‘dahi çocuk’tu. ABD askeri olan babasının hem golf sevgisi hem de golf alanlarına ulaşmada yarattığı kolaylık bu spora başlamasında en büyük etkendi. Ancak başlangıç yaşı hayli küçüktü... Daha adam akıllı yürümeyi öğrenmeden golf oynamaya başlayan Tiger, her göreni hayrete düşürüyordu. Daha üç yaşında topları deliklere atmada gösterdiği üstün maharet haberlere konu olmaya başlamıştı. 1978’de, daha üç yaşındayken ABD televizyonlarında gösterilen The Mike Douglas Show programında komedyen Bob Hope’a karşı golf oynadı. Beş yaşına geldiğinde ABC kanalının Incredible (İnanılmaz) programında konu oldu.

Basının daha 3 yaşından itibaren bu kadar ilgisini çekmesinin ardında sadece bir çocuk sevimliliği yatmıyordu. Beş yaşına geldiğinde babasının görev yaptığı ABD donanmısının golf sahasında 9 deliğe başarılı atış yapmayı başardı. Yedi yaşına geldiğinde ise ilk çocuklar golf turnuvasını kazanmıştı bile. Babasının golf tutkusu ve daha yürümeye başlamadan eline golf sopası vermesinin bunda tabii ki etkisi vardı. Ancak Tiger yıllar sonra verdiği bir röportajda, babasından getirdiği Afro-Amerikalı genlerinin yanı sıra Taylandlı ve yarı Çinli annesinden getirdiği genlerin de onun çok zengin bir gen havuzundan beslenmesine neden olduğunun altını çizdi.

LİSE ÖĞRENCİSİ ŞAMPİYON
13 yaşına geldiğinde ilk ulusal gençlik turnuvasına katılan ve 15 yaşında ABD’nin en genç amatör golf şampiyonu olan Tiger bu esnada lise öğrencisiydi. Çok küçük yaşlarında medyayla tanışması ve hiç es vermeden devam eden başarıları medyanın gözünün de ondan ayrılmamasına sebep oluyordu. Medya onu o medyayı sevmiş gözüküyordu. Amatör şampiyonluğunu üst üste üç kez olmak üzere devam ettirdi. 18 yaşına geldiğinde sayısız kupa kazanmış ve neredeyse bütün bir ABD halkının tanıdığı ikonik bir figüre dönüştü. Bu tanınırlık 1980’li yıllardan itibaren format değiştirmeye başlayan, medya, spor ve reklam üçgenindeki zengin pastadan ona da büyük bir dilim verdi. 1996’da, 20 yaşındayken profesyonelliğe ilk adımını attığı gibi büyük sponsorluk anlaşmalarına imza attı. Sporda ve ticarette gelen başarıları onu dergi kapaklarına taşıyordu. Bir yanda spor dergilerinin kapaklarında tarihin en genç şampiyonu, bir yanda ekonomi dergilerinde yılın en çok kazanan sporcuları listesindeydi.

1997 ile 2002 arasında golf sporuna adeta damga vurdu Tigar Woods. Beyaz, zengin ve yaşlı sporu olarak bilinen bir spor dalında siyahi, genç ve orta sınıftan gelen bir insan olarak yaptıkları herkesi hayrete düşürüyordu. Golfün popülaritesini ve izlenirliğini tek başına arttırdı. Ancak 2002’den itibaren performansında gözlenen düşüş 2008’de eşiyle yaşadığı olaylı boşanma davasıyla dibi gördü. Medyanın büyük ilgi gösterdiği dava sırasında Woods birliktelikleri sırasında eşine sadık kalmadığını itiraf etti.

Yaşananlardan sonra kariyerinin biteceğini, dahi çocuğun bir daha elinde sopa ve bir küçük topla sihirler yaratamayacağını iddia edenler çoğunluktaydı. Ama işte büyük sporcuların genlerinde taşıdığı kazanma alışkanlığı bir kez daha ortaya çıktı ve 2019’da ustalar turnuvasını bir kez daha kazandı. Golf sporunun modern zamanlardaki en büyük ustası, büyük turnuvalarda 15 şampiyonluğu bulunan, 683 hafta 1 numara koltuğunda oturan Tiger Woods bugünlerde geçirdiği bir trafik kazasının ayağında yarattığı sakatlığı atlatmaya çalışıyor. 3 yaşında golfe başlayan bu spor ikonu, bu skatlıktan da kurtulup şampiyon olursa hiçbir spor otoritesi şaşkınlık yaşamaz. 


ARŞİV