'The Clear' neyi temizledi neyi kirletti?

2000 Sdyney Olimpiyatları atlet Marion Jones için rüya gibi geçmişti

02 Haziran 2022 - 21:09

3’ü altın olmak üzere toplam 5 madalya alarak, olimpiyatlarda 5 madalya kazanan ilk kadın sporcu oldu. Gülümsemesiyle dünya medyasının manşetlerine çıktı. Moda dergilerinin kapaklarında yer alıyor milyon dolarlık sponsorluk anlaşmalarına imza atıyordu. Ancak dergi kapaklarından taşan o gülümsemenin ardında yatan trajik hikâyenin açığa çıkması çok da uzun sürmedi. İpin ucu çekildiğinde arkasından dökülen ifşalar öyle bir hal aldı ki, bu hal hapishane hücresinde son buldu.

16 YAŞINDA ANNE DEVREDE
Jones daha lise yıllarında kendisinden çok büyük başarılar beklenen genç bir sporcuydu. California’daki lise yıllarında ABD atletizm takımı için en büyük adaylardan biriyken doping testine girmemesi bir anda şüpheli bakışları ona çevirdi. Ceza almaktan ise ilginç bir şekilde kurtuldu; annesi onun için hukuk kitaplarına giren O.J. Simpson davasında avukatlık yapan bir hukukçuyu tutmuştu. İlk kez 1997’de 100 metre yarışını kazandı. O yıllarda hayatını önemli ölçüde etkileyecek iki adım attı; gülle atıcı C.J.Hunter ile evlendi ve Trevor Graham antrenörlük anlaşması yaptı. 2000 Sdney Olimpiyatları’nda ilk altın madalyasıyla medyaya poz verirken eşi Hunter’ın doping testinin pozitif çıktığı haberi düştü. İkilinin evliliği bu sarsıntıyı atlatamadı, boşandılar. Ancak Jones’un hocası Graham ile işbirliği devam etti.

BALCO SKANDALI PATLIYOR
Sdyney’den sonra Jones’un başarıları devam etti. Dünya şampiyonalarında, turnuvalarda madalyalar almaya devam ediyordu. Bu esnada spor dünyasında ABD merkezli bir skandal patlak verdi. BALCO (Conte’s Bay Area Laboratory Co-Operative) isimli bir şirketin sporculara sunduğu performans artırıcı ilaçların doping içerdiği ve sistemli bir doping ağı kurduklarını iddia ediyordu ABD savcıları. Listede kimler yoktu ki ünlü beyzbolculardan atletlere, buz hokeycilerden ABD futbolcularına... Marion Jones da listedeydi ve savcılar önüne ‘The Clear’ isimli doping ilacını koyduğunda bunun bir doping olduğunu bilmediğini, ‘keten tohumu’ sandığını söyledi. Soruşturmanın sürdüğü yıllar boyunca bu söylemini devam ettirdi.

DÜZENLİ VE ISRARLI YALAN
2004 Atina Olimpiyatları’na skandalın karanlık gölgesiyle birlikte giden son olimpiyatın altın kızı istediğini alamadı. Jones, Atina’dan madalyasız ayrıldı. Ancak asıl şoku Atina’dan kısa süre sonra yaşadı. Diyetisyeni Victor Conte savcılara verdiği ifadede Jones’un beş farklı doping ilacını kullandığını iddia etti. Açıklamalar şok etkisi yarattı; BALCO soruşturması dışında olimpiyat komitesi de Jones hakkında soruşturma başlattı. Tüm gelişmelere rağmen Jones geri adım atmıyor, doping yapmadığını söylüyordu. Ancak doping soruşturmasında elde edilen deliller ve itiraflar sonrasında savcılar bu kez de Jones hakkında adalete yalan söylemekten soruşturma açtı. Artık yolun sonuna geldiğini anladı. Önce tüm kazandığı madalyaları ve aldığı para ödüllerini olimpiyat komitesine iade etti. Daha sonra savcılara 2000 Sdyney öncesi doping yaptığını itiraf etti ve savcılardan vicdanlı olmalarını istedi. Savcılar ise düzenli ve ısrarla yalan söylediği için Jones’a hapis cezası verdi. Ocak 2008’de 6 ay ceza alan Jones, Mayıs ayında cezaevine girdi.


ARŞİV