‘Tatu’ Kadıköylü gençlere yol gösteriyor

‘Tatu’ lakabıyla bilinen eski basketbolcu Zaza Enden, “Türkiye basketbol altyapısındaki eksikliğin en temel sebebi, basketbol geçmişi olan bireylerin camiadan uzaklaşmalarıdır” diyor

30 Eylül 2020 - 11:11

HABER: Simge KANSU/ Görkem DURUSOY

Eski profesyonel güreşçi ve basketbolcu Zaza Enden, şimdilerde Kadıköy İstanbul Spor Kulübü’nün basketbol koçluğunu yapıyor. Kadıköy Caferağa Spor Salonu’nda biraraya gelerek basketbolun korona virüsü sürecindeki durumunu değerlendirdiğimiz Zaza Enden, basketbol alanında kendini geliştirmek isteyen gençlere tavsiyelerde de bulundu.

1976 Gürcistan doğumlu olan Zaza Enden, basketbola 8 yaşında başlamış. Çeşitli takımlarda forma giydikten sonra 1991 yılında Türkiye’ye gelmiş. 1992 ile 1995 yılları arasında Darüşşafaka’da, 1995 ile 2003 yıllarında Fenerbahçe’de oynadıktan sonra bir sene Fransa Chalon takımında, bir sene de Mersin Büyükşehir’de oynayıp basketbolu bırakmış.

“LİGLER YETERSİZ”

Koçluk yaparak basketbol camiasına hizmet etmeye devam eden Enden, çalıştırdığı takım hakkımda şu bilgileri veriyor: “Benim genç takımım geçen sene İstanbul üçüncüsüydü. Korona virüsü olmadan önce çok iyi gidiyorduk. Bu sıkıntıları yaşamasaydık Türkiye Şampiyonasına gidip dereceyle dönmek istiyorduk.”

“Basketbolda 19 yaşına basan bir bireyin A takıma girmesi oldukça güçleşiyor. Bunun en büyük sebebi Türkiye'de az takım olmasıdır.” diyen Zaza Enden, şöyle devam ediyor: “Süper Lig, Türkiye Basketbol 1. Ligi, Türkiye Basketbol 2. Ligi ve daha sonralarında altyapılar olmak üzere dört lig bulunuyor. Bu 80 milyon nüfusu olan bir ülke için çok yetersiz. Takım yeterliliği olmadığı için başkanımız Sinan Bingör ve benim gibi insanlar alternatif takımlar kurarak gençlerin yolunu açıyor. TBL2’de kurmuş olduğumuz Kadıköy İstanbul Spor gibi takımlar çoğalırsa gençler daha çok şansa sahip olmuş olur. Çocuklarımızı sokağa değil okula ve spor salonuna alıştırmalıyız. Bu sezon takımda 19 ile 22 yaş arası oyuncular ile anlaşma yapmayı planlıyoruz. Bu anlaşmanın amacı, hepsini A takımına hazırlamak olacaktır. Biz şansımızı vereceğiz, geri kalan tüm işlem onların yeteneğine kalıyor. Gençlerimiz verilen şansı değerlendirirlerse iyi birer basketbolcu olabilirler.”

“ARTIK ŞARTLAR EŞİT”

Korona virüsü öncesi hayatı unutmamız gerektiğini belirten Zaza Enden, her şeyin geçmişte kaldığını söylüyor. Enden, “Korona virüsünden sonraki hayata baktığımızda, bütün spor kulüpleri sıfırdan başlamak durumunda kaldı. Bizim takımımız da bu yarış içerisinde sıfırdan doğmuş oldu. Ancak biz daha avantajlıyız. Çünkü büyük takımlar alacak verecek davalarıyla, antrenör ve oyuncularla ilgili sıkıntılar yaşarken biz bu konularda her şeyi sıfırdan başlatarak bir adım öne geçmiş olduk. Bir çocuğun doğması ve büyümesi gibi düşünebiliriz. Şu anda bizim çocuğumuz 1 yaşında. Kısacası hiç kimse bizden önde sayılmaz. Yarın Fenerbahçe takımı da seyircisiz oynayacak, Kadıköy İstanbul Kulübü de seyircisiz oynayacak. Şartlar neredeyse eşit sayılır. Korona virüsü bazı kulüplere dezavantajı sağlarken bize avantaj sağlamış oldu.” diyor.

“BU TAKIMI BİR SENE İÇİN KURMADIK”

Takımın hedeflerine de değinen eski basketbolcu Zaza Enden, “En başında bölgesel amatör olarak başlamayı düşünüyorduk. Ancak federasyona vermiş olduğumuz belgeler doğrultusunda TBL2’ye uygun görüldük. Bu sene en iyi yerlere gelip seneye TBL1’de mücadele etmek istiyoruz. Tabi bu hedefleri anlattığınız zaman çok basitmiş gibi duruyor ama iş uygulamaya geldiği zaman seneler ve yıllar gerekiyor. Bu takımı bir sene için kurmadık. Beş sene sonra Süper Lig’e çıkıp belirli takımlarla mücadele ettiğimizde hedeflerimizi başarmış olacağız. Bu yalnızca benim hedefim değil, ekip olarak yükselmek istiyoruz” diyor. Enden, genç oyuncular için tavsiyelerde de bulunuyor: “Genç oyuncular öncelikle kendine bir hedef koymalıdır. Hedefe ilerlerken yakınlarından biri onlara mutlaka yol göstermelidir. Benim burada tek amacım U18 bitirmiş olan genç oyuncuları A takıma kazandırmak ve A takım seviyesinde mücadeleyi öğretmektir. Şu anda toplamda 18 oyuncum var. Ama 18 oyuncudan anlaşmam gereken oyuncu sayısı 12. Bu sebeple takım olarak kimi seçip kimi seçmeyeceğime henüz karar vermedik. Daha zamanımız olduğunu düşünüyorum. Takım ile ilgili bir projem var. Ben, 19-22 yaşında gençleri alıp Türkiye Basketbol Ligine kazandırmayı istiyorum.”

"TEMELİ OLANLAR KENDİ SİSTEMİNİ KURMALI”

Alt yapılardaki eksikliğin sebeplerinden de bahseden Zaza Enden, “Türkiye basketbol altyapısındaki eksikliğin en temel sebebi, basketbol geçmişi olan bireylerin camiadan uzaklaşmalarıdır. Hâlbuki bizim gibi temeli olan oyuncuların kendi sistemlerini kurmaları gerekiyor. Burada amaç gençleri spora yönlendirmektir. Biz de devlet ya da insan desteğiyle kendi takımlarımızı ve sistemlerimizi kurabiliriz.” diyor ve ekliyor: “Spor ve okul aynı anda yürütülebilir. Örneğin benim takımımda yer alan oyuncuların hepsi üniversite kazandı. Basketbol yolunda emin adımlarla ilerleyen bir genç, zamanı geldiğinde spor ve okul arasında tercih yapmak durumunda kalıyor. İyi bir oyuncu fazla antrenman yapma zorunluluğundan dolayı okulunu bazen aksatabiliyor. Ama hepsi için belli bir zaman periyoduna ihtiyaç var. Hem okumayıp hem basketbolcu olamadığınızda durum daha vahim olacaktır. Bu sebepten okumak şart. Okulda hayatı ve doğru adım atmayı öğretiyorlar. Siz bunu sporla birleştirmeyi başarırsanız basketbolda başarılı olma ihtimaliniz daha yüksek olacaktır. Aileler hiçbir zaman çocuğunun kötü yola gitmesini istemez. Bu sebeple sporcu geçmişi olmayan ailelerin doğru yönlendirme yapabilmeleri için doğru bir danışmana başvurması şarttır.”


ARŞİV