Tartışmalarla başladı

Tarihin en tartışmalı kupası olarak adlandırılan Katar 2022, beklendiği gibi açılışından itibaren eleştirilere ve polemiklere sahne oluyor.

25 Kasım 2022 - 12:27

Aralık 2010’da hem düzenleneceği ülke Katar hem de organizasyon tarihlerinin açıklanmasından bu yana spor dünyasında tartışmaların ana gündeminde bulunan Katar 2022 Dünya Kupası başladı ancak tartışmalar daha da arttı. Tartışmaların başlangıcı daha oylama sonucunun açıklanmasından hemen sonra gündeme gelen rüşvet iddialarına dayanıyordu. 2015’te ABD merkezli başlayan ve FBI’ın yürüttüğü soruşturmada İsviçre’deki FIFA merkezi basılmış, çok sayıda üst düzey FIFA yetkilisi gözaltına alınmış ve soruşturma dayanağının yaklaşık 150 milyon dolarlık bir rüşvet çarkı olduğu açıklanmıştı. Soruşturma sonunda kupanın Katar’da oynanmasında bir değişiklik olmamış ancak bu kez de tartışmalar organizasyonun kış aylarında yapılması, stadyum inşaatlarında ölen Asyalı işçiler ve insan haklarına dayalı bir boyuta taşınmıştı. Kupa geçtiğimiz hafta başladı ve tartışmalar bir kez daha alevlendi.

ALKOL TARTIŞMASI
Geçtiğimiz şubat ayında Katar’daki alkol yasağı gündeme gelmiş ancak ev sahibi ülke, turnuva boyunca maç öncesi ve maçtan bir saat sonra stadyum çevrelerindeki alanlarda alkol satışında bir sıkıntı olmayacağını açıklamıştı. Ancak turnuvanın başlamasına iki gün kala Katar ve FIFA’nın yaptığı yeni bir açıklama tartışmayı tekrar alevlendirdi. Buna göre, Katar’ın başvurusu ve FIFA’nın onayıyla stadyumlarda içki satışı yasaklandı. FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun kararı açıkladığı basın toplatışında verdiği “Üç saat bira içmezseniz hayatta kalacağınızı düşünüyorum” demeci de tartışmaların üzerine benzin döktü.

LOVE YAZILI FORMAYA YASAK
Alkol tartışması sürerken Belçika takımının yaptığı açıklama bir başka polemiğin fitilini ateşledi. Belçika Milli Takımı, kupa elemeleri boyunca giydikleri sırtında ‘love’ yazan ve farklı yerlerinde gökkuşağı şeritleri olan beyaz formalarını kullanamayacaklarını FIFA yetkililerinin kendilerine ilettiğini açıkladı. FIFA daha öncesinde de Katar'daki insan hakları ihlallerini protesto etmek amacıyla gökkuşağı rengindeki 'OneLove' kol bandını kullanmayı planlayan bazı Avrupalı takımlarını tehdit etmiş, bu bandı takan takım kaptanlarına maç başlangıcında sarı kart verileceğini duyurmuştu.

Öte yandan İngiliz basınının gündeme getirdiği, Katar’ın Pakistan’dan taraftar kiraladığı ve bu insanların farklı ülkelerin tribünlerinde yer alacağı iddiasını Katar Organizasyon Komitesi yalanladı. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre ise Senegal-Hollanda maçının 77. dakikasında yapılan anonsta seyirci sayısı 41.721 olarak açıklandı. Bu sayı, stadın seyirci kapasitesinden 1.721 kişi fazla.

İngilizlerden şaşalı başlangıç
Tartışmalar sürerken futbol da kendi mecrasında akmaya devam ediyor. Turnuvanın açılış maçında Ekvador ev sahibi Katar’ı, Fenerbahçeli Valencia’nın golleriyle 2-0 mağlup etti. İlk maçların en dikkat çekici sonucu ise İngiltere’den geldi. Rakibi İran’ı adeta sahadan silen İngilizler sahadan 6-2’lik galibiyetle ayrıldılar.

Kupa keyfi Kalamış’ta sürüyor
Dünya Kupası’nın keyfi Kadıköy Belediyesi’nin katkı ve desteğiyle Kalamış’ta da sürüyor. Turnuvanın da resmi sponsoru King’in katkılarıyla Kalamış Atatürk Parkı’nda kurulan Football Kingdom, dev ekranlarda maç gösterimleri, DJ performansları, söyleşi ve sürpriz buluşmalarıyla kupa ruhunu Kadıköy’de yaşatıyor. Maç gösterimleri ve futbol dünyasının önemli isimlerinin katıldığı söyleşi ve paneller de dahil olmak üzere tüm etkinlikler ücretsiz.


ARŞİV