Sporseverler 2022’de ne okudu?

Ekonomik kriz geride bıraktığımız yıl yayıncılık dünyasında da etkilerini gösterdi. Buna rağmen sporseverler için onlarca farklı seçenekteki kitap raflardaki yerini aldı.

04 Ocak 2023 - 23:25

2022 sadece aktif olarak spor yapan ya da sporu izleyici olarak takip edenler için değil kültürünü de merak eden, farklı okumalar yapmak isteyenler için de verimli bir yıl oldu. Ekonomik krizin yayıncılık sektöründe de kendini hissettirmesine rağmen farklı seçeneklerde onlarca spor kitabı raflarda yer aldı. Sporseverlerin geçtiğimiz yıl okuduğu bu kitaplar spor kültürüne meraklı okuyucular için uzun yıllar önemli seçenekler olarak kalacak. İşte onlardan öne çıkanlar…

FENERBAHÇE TARİHİ MESELELERİ
Sultan 2. Abdülhamid, 2. Meşrutiyet ve dönemin baskın siyasi gücü İttihat Terakki… Tüm bunların gölgesinde ülkede boy atmaya, yeşermeye başlayan futbol ve kulüpleri. Fenerbahçe Tarihi Meseleleri bu arka planı kendine zemin alıp sarı lacivertli kulübün kuruluş yıllarına, hikâyenin başlangıcına odaklanıyor.             

FUTBOLUN ARKA BAHÇESİ
Spor basının önemli isimlerinden Atilla Türker’in kitabı, milyonların bir imzayla el değiştirdiği futbol ekonomisindeki kirli arka plana mercek tutuyor. Transfer oyunları, yöneticiler ile menajerler arasındaki kirli ilişkiler, tüm bu ilişkilerin Futbol Federasyonu’ndaki etkileri… Belgelerle Türkiye futbol ekonomisinin kirli arka planını merak edenler için iyi bir okuma seçeneği.
 

FIRTINA, İHTİLÂL, EFSANE: TRABZONSPOR
Hakan Kulaçoğlu’nun derlediği kitap, Trabzonspor’un Türkiye sporu ve futbolu için ne anlama geldiğine, tarihteki yerine dair önemli bir çalışma. Kitapta Tanıl Bora’dan Şenol Güneş’e, Sunay Akın’dan Fuat Saka’ya kadar farklı isimlerin bordo maviye dair yazıları yer alıyor.

CEHENNEMDEN ÖTE: TÜRKİYE FUTBOLUNUN RUHUNU ARAYIŞ
Uzun yıllardır ülkemizde yaşayan John Mcmanus, bir tutku olarak yaşanan ülkemizdeki futbola ve kültürüne hem dışarıdan hem de içeriden bir bakış sunuyor kitabıyla. Ülkemizdeki futbolu, figürlerini, olaylarını, hikâyelerini ve hem futbolcular hem de gazetecilerle yaptığı röportajları harmanlayarak bize objektif bir bakışla bizi anlatmış.

 

ÜÇ YÜZÜKLÜ SİRK
Shaquille O’Neal ve Kobe Bryant ile başlarında koç Phil Jackson’ın yer aldığı Los Angeles Lakers, 1996-2004 yılları arasında NBA’e damga vurmuştu. Yazar Jeff Pearlman o yılların hikâyesini, arka planında yaşananları, üst üste gelen üç şampiyonluğu akıcı bir üslupla anlatıyor kitabında. Basketbol ve NBA sevenler için iyi bir okuma fırsatı.

NASIL YILDIZ OLUNMAZ?
Ülkemizde çok fazla örneğini görmediğimiz türden bir kitap eski futbolcu Ergin Keleş’in kaleme aldığı Nasıl Yıldız Olunmaz? Kariyerinde Trabzonspor da 3. Lig de bulunan Keleş, bir futbolcunun Türkiye’deki futbol aleminde başından geçenleri objektif ve yansız olarak üstelik de ince bir mizah duygusuyla kaleme almış. Kendi kaleminden ‘başarısızlığının’ hikâyesi…

ARETE
Akademisyen Serhat Sevik, alt başlığı ‘Eski Mısır’dan Antik Yunan Olimpiyatları’na Sporun Kültür Tarihi’ olan kitabında eski Yunan başta olmak üzere kadim kültürlerdeki sporun anlamı, toplumsal kökenleri ve olimpiyatların çıkış hikâyesini anlatıyor. Kitaba ismini veren Arete ise eski Yunan’da mükemmellik, üstünlük ve erdem gibi anlamlara geliyor.

 


ARŞİV