Sporda 2023 böyle geçti

Sporun dünyasında 2023 her zaman olduğu gibi unutulmaz anların, çekişmelerin ve zaferlerin yılı oldu. Ülkemizde spor sahalarında yaşanan şiddet olayları yılın son günlerine damga vurdu. Kadınların uluslararası alandaki başarıları göğsümüzü kabarttı. Kadıköy ise yine sporla dolu bir yılı geride bıraktı.

29 Aralık 2023 - 12:41

KADIN VOLEYBOLCULAR DÜNYANIN ZİRVESİNDE
Türkiye kadın voleybolu için 2023 unutulmaz bir yıl oldu. Yılın ilk günlerinde Guidetti'den boşalan A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın başına geçen Daniele Santarelli ile kadın milliler adeta uçuşa geçti. 2023'te Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonası'nda şampiyonluğa ulaşan Türkiye ayrıca 2024 Paris Olimpiyat elemelerindeki grubunu da lider tamamlayarak Paris biletini cebine koydu. Milliler 2023'ü dünya bir numarası olarak kapattı. Kulüpler bazında da kadın voleybolcular büyük başarılara imza attı. FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası finalinde iki takımımız karşı karşıya geldi. Vakıfbank'ı 3-2 mağlup eden Eczacıbaşı Dynavit, bu kupayı 3. kez müzesine götürdü. Vakıfbank ise CEV Şampiyonlar Ligi'ni kazanarak Avrupa'nın en büyüğü oldu.

 

POTAYA DA KADIN DAMGASI
Kadınlar Euroleague'de 2023 finali iki türk takımı arasında oynandı. Fenerbahçe finalde Mersin Yenişehir Belediyesi Çukurova Basketbol'u yenerek Euroleague şampiyonluğunu elde etti. Süpe Kupa Finalinde ise Fransız temsilcisi Asvel'i 109-52 yenen Fenerbahçe, Süper Kupa'yı da müzesine götürdü.

İSTANBUL'DA İPİ KENYALILAR GÖĞÜSLEDİ
2023 yılında 45'inci kez koşulan İstanbul Maratonu'nda Kenyalı atletlerin bariz bir üstünlüğü vardı. Erkeklerde 2:10:35 derecesiyle Kenyalı atlet Panuel Mkungo şampiyonluğa ulaşırken, aynı ülkeden Benard Cheruiyot Sang ikinci ve James Kiplagat üçüncü oldu. Kadınlar kategorisinde ise Kenyalı Beatrice Cheptoo 2.27.09’luk derecesiyle birinci olurken ikinci aynı ülkeden Veronicah Njeri Maina, üçüncü Valentina Mateiko oldu.

SPORLA DOPDOLU KADIKÖY
Kadıköy 2023'ü sayısız spor organizasyonunun neşesi ve rekabeti içinde yaşadı. Acıbadem, Kalamış, Koşuyolu, Özgürlük Parkı gibi yerlerdeki spor merkezleri ve tesislerde yıl boyu her yaştan Kadıköylü sporla buluştu. Kadıköy Belediyesi'nin Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak düzenlediği Kadıköy Cumhuriyet Kupası Yelken Yarışları büyük ilgi gördü. 7 sınıf ve 14 kategoride 3 gün boyunca süren yarışlara onlarca milli yelkenci katıldı. Kalamış'taki tesislerde Kadıköy Belediyesi'nin öncülüğünde düzenlenen ve 60'tan fazla kız çocuğunun katıldığı altyapı plaj hentbol şenliği, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık mottosuyla düzenlenen Kadın Futbolu Farkındalık Turnuvası yılın öne çıkan organizasyonlarından bazılarıydı.

Kadıköy amatör takımları ise yıl içinde hem sevinci hem üzüntüyü yaşadı. Fikirtepe Dumlupınar Süper Amatör Lig'den düşerken Yeldeğirmeni aynı lige çıkmayı başardı. Halen sürmekte olan 1. Amatör Lig'de ise Erenköy Acarspor ve Fikirtepe Dumlupınar'ın başarılı performansları dikkat çekiyor.

EURO 2032 TÜRKİYE'DE
Yıl içinde UEFA'nın Nyon'daki merkezinde gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısının ardından gerçekleştirilen törenle Euro 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye - İtalya ortaklığı tarafından yapılacağı açıklandı. İleri bir tarihte açıklanacak ev sahibi şehirler ve stadyum adayları arasında ise Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadyumu da bulunuyor.

Öte yandan inişli çıkışlı bir performans gösteren A Milli Takım ise teknik patronluğa Vincenzo Montella'nın gelmesi sonrasında vites yükselterek 2024 yazında Almanya'da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'na katılım bileti almayı başardı.

UTANDIK
Yılın son günlerine ise spor sahalarındaki şiddet olayları damga vurdu. Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının ardından sahaya inen Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, orta hakem Halil Umut Meler'e saldırdı, yumruk attı. Yere yığılan Meler'e, Koca'nın yanındaki Ankaragücü kulüp çalışanları tekmeler savurdu. Yaşanan görüntüler büyük infiale neden oldu liglere bir hafta ara verildi. Faruk Koca ve yanındakiler futboldan ömür boyu men edildi. Aradan sonra oynanan ilk maçlardan biri olan İstanbulspor-Trabzonsopr maçında ise ev sahibi ekibin başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, hakem kararları gerekçesiyle takımı sahadan çekti. İstanbul ekibine hükmen mağlubiyet ve 3 puan silme cezası verildi.

DÜNYADA YAŞANANLAR
-Şampiyonlar Ligi finalinde Inter'i 1-0 mağlup eden Manchester City futbolda Avrupa'nın en büyüğü oldu.

-2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın finalinde İngiltere'yi 1-0 yenen İspanya, tarihinde ilk kez şampiyon oldu.

-2023 NBA Finalleri'nde Denver Nuggets ile Miamı Heat şampiyonluk için mücadele etti. Rakibini 4-1'le geçen Denver Nuggets şampiyonluğa ulaştı. Nuggets'ın Sırp oyuncusu Nikola Jokic sezona damga vurdu.

-Tenis kortlarında ise bir başka Sırp sporcu hâkimiyetini perçinledi. Novak Djokovıc, Fransa Açık, Avustralya Açık ve Amerika Açık'ta şampiyonluğa ulaştı, 4 Grand Slam'in üçünü kazandı. Wimbledon finalinde ise Carlos Alcaraz'a kaybetti. Kadınlarda ise Fransa Açık ve Amerika Açık'ta şampiyonluk Iga Swiatek'in oldu. Wimbledon'da Marketa Vondrousova, Avustralya Açık'taysa Aryna Sabalenka şampiyonluğa uzandı.

-Formula 1'de Red Bull takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen, üst üste 3. kez Formula 1 Dünya Şampiyonu oldu.


ARŞİV