Spor ansiklopedisi: Netbol ve Lacrosse

İzlediğiniz, merak ettiğiniz ancak kurallarını bilmediğiniz sporların temel bilgileri, kuralları, tarihleri...

08 Nisan 2022 - 11:49

NETBOL: ABD’nin en sevilen en popüler oyunlarından Basketbolun kadınlara yönelik bir sürümü olarak bulunan netbol, yedişer kişilik iki takım halinde ve dikdörtgen bir alanda oynanır. Takımlar basketbol potasını andıran bir çembere topu geçirmek için uğraşırlar. Ancak basketboldan farklı olarak oyuncular topu ne sürebilir ne de topla koşabilir. Şutör, hücumcu, kanat hücumcu, orta saha, kanat savunma, kale savunma ve kaleci olarak görev yapan 7 oyuncu kendilerine ayrılan bölümler dışına çıkamaz-
lar. Bu kısıtlamalardan dolayı oyun mantığı düzgün ve çok hızlı bir paslaşma üzerine kurulmuştur. Oyun her biri 15’er dakikalık 4 çeyrek sürede oynanır. Netbol günümüzde Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin yanında İngiliz Milletler Topluluğu üyesi ülkelerde popülerdir.

LACROSSE: Futbol sahasına benzeyen dikdörtgen bir sahada erkeklerde 10 kadınlarda ise 12 kişiyle oynanan bir takım oyunu olan lacrosse, oldukça hızlı ve sert bir spordur. Oyuncular çim sahada ellerinde, ucunda file olan bir sopayla topu rakip kaleye sokmaya çalışırlar. Oyun esnasında topu yakalamak, sürmek, rakibe müdahale etmek, topu taşımak, kepçelemek ve fırlatmak oyuncuların temel aksiyonlarıdır. Erkek mücadelesinde baş, omuz ve kolları koruyan aparatlar takılır. Kadınlar ise sadece gözlük kullanır, bunun nedeni ise erkeklerdeki oyunda sopalarla birbirine müdahalenin serbest olmasıdır. Kadınlarda ise bu tip müdahalelere tolerans gösterilmez. Özellikle Kanada’da ulusal spor olarak kabul edilen lacrosse, Kuzey Amerika ülkelerinde oldukça popülerdir.


ARŞİV