Pilates bantları

Egzersiz bantlarının ya da pilateste çok kullanıldığı için bir başka deyişiyle “pilates bantlarının” hangisini tercih etmelisiniz?

26 Aralık 2012 - 11:00
Egzersiz bantlarının ya da pilateste çok kullanıldığı için bir başka deyişiyle “pilates bantlarının” hangisini tercih etmelisiniz? Renklerinin farklı olması ne anlama gelir? Hangi tür egzersizler bu malzemelerle yapılabilir? Belki bu soruların cevaplarını siz de merak ediyorsunuzdur. İşte bu yazımızda tüm bu sorulara cevap vermeye çalışacağız. Egzersiz bantları kolay taşınma özelliği sayesinde çok çeşitli yerlerde çalışabilme olanağı sağlar. Evde, arabada, işyerinde, tatilde… Yanınızda kolayca götürüp, uygun ortam bulduğunuzda da kullanabileceğiniz ürünlerdir. Farklı renklerde olması da ayrı bir cazibe konusudur. Egzersize yeni başlayanlar da, deneyimli vücut geliştirmeciler de bu bantları kullanabilirler. Kapı ve mobilya ekleriyle beraber egzersiz bantları bir anlamda pilates aleti olan reformer’i  taklit eder tarzda bir kullanım sunabilir. Bu bantlar tek satılabildiği gibi farklı direnç seviyelerinden oluşmuş setler hâlinde de satılabilir. Bantların direnç seviyesini renkleri ve kalınlıkları belirler (hafif, orta, ağır ve çok ağır). Genellikle açık renkli bantlar hafif direnç seviyesine sahiptirler. Rengi koyulaştıkça ve kalınlaştıkça dirençleri de artar. Eğer siyah bir bant alıyorsanız bu en ağır direnç özelliğine sahip olan bant anlamına gelecektir. Bu bantların rengine ve kalınlığına göre gösterdikleri direnç miktarı bir standarda sahiptir.
 
-Bantları dirençlerine göre ayırın:
Egzersiz ekipmanlarını seçerken direnç miktarı çok önem taşımaktadır. Egzersiz bandınızı gücünüze ve egzersiz özelliklerinize göre seçebilirsiniz. Hafif dirence sahip bantları çalışmadan önceki ve sonraki esneme seanslarında kullanabilirsiniz. Yüksek direnç özelliğine sahip bir bant istiyorsanız da düz lasteks bantlar yerine yuvarlak boru gibi olan bantları (kabloları) tercih edebilirsiniz. Bazen de bu bantlar tutacaklarla beraber satılmaktadırlar. Bunları tutarak daha iyi kavrama sağlarsınız ve bantları değiştirerek direnç seviyesini ayarlayabilirsiniz. Egzersiz bandı alırken uzunluğuna da dikkat etmelisiniz. Eğer boyunuz kısaysa uzun bir bant tercih etmemelisiniz. Bant uzunluğunun boyunuzdan biraz daha uzun olması uygundur. Tutuş rahatlığı için de çok enli olmayan bantları almanız önerilir.
 
-Hasarlı bantlara dikkat!:
Dayanıklılık ve uygun esneklik açısından kaliteli ürünleri almaya çalışın. Kullanmadan önce bantlarınızı gözden geçirin. Üzerinde delikler ya da yırtıklar oluşmuş olabilir. Bu şekildeki bantları kullanmak risklidir, yaralanmalara neden olabilir. Mobilya ya da kapıya takılan aksesuvarlarla kullandığınızda da bandınızın tam olarak sabitlendiğinden emin olun.
 
-Pilates bantlarıyla çalışmanın farkı:
Egzersiz bantlarıyla çalışan kişiler bazı farklılıkları bilmelidirler: Serbest ağırlıkla çalışıldığında yerçekiminin etkisiyle direncin geldiği yön bellidir. Böylece hareketin bazı bölümlerinde diğerlerine göre daha fazla direnç oluşturabilirsiniz. Bantlarla çalışmak ise kablolu makinelerle çalışma prensibine benzer ki onlar kasları sürekli gergin tutma eğilimindedir. Ayrıca egzersiz boyunca harekete dengeleyici kaslar da dâhil edilerek bir uyum oluşturulur ve eski hareketlere yeni dinamikler eklenebilir. Ağırlık ile çalıştığınızda ne kadar kaldırdığınızı bilirsiniz, bant ile çalıştığınızda ise çalıştığınız bölge üzerinde bir gerilim hissedersiniz. Bu nedenle egzersizin amacına ulaşması için hareketin doğru yapılması çok önemlidir. Ek olarak, bantlar hareketlerle ilgili daha fazla çeşitlilik sunar ve aşağıdan, yukarıdan, yanlardan, tüm yönlerden direnç olanağı sağlar. Şunu unutmayın ki, serbest ağırlıkla yaptığınız egzersizlerin aynısını egzersiz bantlarıyla da yapabilirsiniz; farklılık, bandın pozisyonunda yatar. Örneğin bandın üzerinde durup iki ucundan kavrayabilirsiniz ve pazu için kol bükmeler (bicep curls) ya da omuzdan kaldırış (overhead press) yapabilirsiniz. Bandı bir kapıya bağlayarak kanat çekiş (lat pulldowns) ya da arka kol için aşağı itiş (tricep pushdown) yapabilirsiniz. Göğüs ve omuz rotasyonu için, bir direğin etrafına bandı sararak çalışabilirsiniz.
 
PİLATES BANTLARINI TERCİH ETMEK İÇİN 5 SEBEP
1-Egzersiz bantları, taşınması kolay, seyahatlerde yanınızda kolayca götürebileceğiniz malzemelerdir. Kullanmak için mekân sıkıntısı yaşamazsınız.
2-Egzersiz boyunca gerginlik oluşturduklar için dengeyi artırmaya yardımcıdırlar. Bu sayede koordinasyonun da artmasını sağlarlar. Denge ve koordinasyon sayesinde daha fazla kas grubu harekete dâhil olur.
3-Yapacağınız egzersizleri çeşitlendirebilirsiniz. Ağırlık kullanarak yapacağınız egzersizler sınırlıdır. Fakat direnç bantları, pozisyonunuzu çok çeşitli yollardan değiştirmenizi sağlar. Bu değişiklikler nasıl çalışmak istediğiniz ya da hangi egzersizleri yapmaktan hoşlandığınız ile yakından ilgilidir.
4-Ucuz malzemelerdir. Kaç tane aldığınıza ya da nereden aldığınıza bağlı olarak fiyatı değişiklik gösterir fakat yine de diğer spor malzemeleriyle kıyaslandığında oldukça ucuzdurlar.
5-Tüm fitness seviyelerinde kullanmak için uygundurlar. Nasıl kullandığınıza bağlı olarak yeni başlayanlar için de gelişmiş egzersiz yapanlar için de mükemmeldirler. Temel hareketler için ya da geleneksel hareketlere yoğunluk eklemek için kullanabilirsiniz.
Egzersiz bantları, sizin için sıkıcı olabilecek bazı hareketleri daha keyifli ve eğlenceli hâle getirecektir. Nasıl kullanılacakları konusunda fikir sahibi olduktan sonra, ev ortamında da rahatlıkla kullanabileceğiniz ürünlerdir.
 
(Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi
Pilates Eğitmeni Nurcan Bengin)

ARŞİV