Olimpik İkonlar: Hülya Şenyurt Fındık tarlasından olimpiyat kürsüsüne

Hülya Şenyurt, 1992 yılında henüz 19 yaşında Barselona’'da gerçekleştirilen Yaz Olimpiyat Oyunları'nda 48 kiloda bronz madalya kazarak Türkiye’nin Olimpiyat tarihinde madalya alan ilk kadın sporcusu olurken aynı zamanda olimpiyat madalyalı en genç sporcu olarak da adını tarihe yazdırdı

02 Nisan 2024 - 13:10

1973 yılında Ordu’da dünyaya gelen Hülya Şenyurt, 1992 Barselona Olimpiyat Oyunları’nda Judo branşında bronz madalya kazanarak Türkiye’nin Olimpiyat Oyunları’nda madalya alan ilk kadın sporcusu oldu.

ŞEKER ÇUVALINDAN YAPILMIŞ JUDOGİ

Hülya Şenyurt’un sporla tanışması henüz 13 yaşındayken, Ordu’da beden eğitimi öğretmeni olan amcasının teşvikiyle oldu. Karadenizli birçok çocuk gibi o da hem okula gidip hem de fındık tarlasında çalışmaya devam ediyordu. Spora başladığı dönemde annesiyle birlikte Ordu’da yaşayan Şenyurt’un babası o dönem Almanya’da işçiydi. Judoya başladıktan kısa bir süre sonra yeteneğiyle dikkat çekti ve özel olarak judo antrenmanlarına  başladı. 1986 yılının ülke koşullarında judoya özel kıyafet bulmak oldukça zordu. Kendi ailesinin sosyo ekonomik durumu da çok iyi olmayan Şenyurt Judo gibi niş bir sporun kıyafeti olan judogiye ulaşmak için oldukça zorlandı. Bu duruma çare olarak Şenyurt’un annesi kendisine şeker çuvalından yapılma bir kıyafet dikti ve Şenyurt bütün antrenmanları bu şeker çuvalından yapılma judogiyle yaptı.

Şenyurt; “Türkiye’de o yıllarda judogi bulmak zordu, bulunsa da pahalı bir şeydi. Rahmetli annem bana, ‘Kızım üzülme ben sana şeker çuvalından dikerim. Markasını da bacağına saklarım görünmez’ dedi ve onun sayesinde ilk judogime sahip oldum.” diyerek annesinin desteğinin bu spora başlamasındaki yerini anlatıyor.

Judoya başladıktan 4 yıl sonra 1990 yılında henüz 17 yaşındayken  Avrupa Gençler Şampiyonası’nda 2. olan Şenyurt bu başarıyla ilk uluslararası başarısını elde etti. 1991 yılında ise yine aynı şampiyonada 18 yaşında altın madalya kazanarak Olimpiyat vizesini aldı. Şenyurt aynı yıl Akdeniz Oyunları’na katılarak bronz madalya kazanarak başarısını sürdürdü.

MADALYA ALAN İLK KADIN SPORCU

Genç yaşında elde ettiği ulusal ve uluslararası başarıları kendisi için beklentiyi oldukça yükseltti. 13 yaşında başladığı sporu 18 yaşında Avrupa şampiyonu olarak taçlandıran Şenyurt için sırada uluslararası arenanın en önemli spor organizasyonu olan Olimpiyat Oyunları vardı. Şenyurt 1992 Barselona Olimpiyat Oyunları’nda 48 kiloda bronz madalya kazanarak Türk spor tarihinde bir ilke imza attı. 1936 Berlin Olimpiyat Oyunlarına katılan ilk kadın sporcular Halet Çambel ve Suat Fetgeri’den tam 56 yıl sonra Olimpiyat kürsüsünde bu kez bir kadın sporcu vardı. Bu madalya, Türkiye’nin Olimpiyat Oyunları’nda kazandığı ilk kadın madalyası olmasının yanında, o zamana dek  madalya kazanan en genç  sporcu unvanını da Şenyurt’a getirdi.

GELECEĞİN ŞAMPİYONLARINI YETİŞTİRİYOR

Olimpiyat Oyunları’ndan sonra da judoya devam eden Şenyurt, 1993 yılında Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı. 1996 yılında Atlanta Olimpiyat Oyunları’na da katılan Şenyurt, burada madalya kazanamadı. 2000 yılında aktif sporu bıraktıktan sonra 19 Mayıs Üniversitesi’nde eğitimini tamamlayan Şenyurt, 2012-2016’da Ümit Milli Kadın Judo Takımı’nın antrenörlüğünü yaptı. Halen Ordu Altınordu Meslek İlköğretim Okulu'nda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği yapan Şenyurt, judo antrenörlüğüne de devam ederek judoda kendisinden sonra madalya alınmasa da umutsuzluğa kapılmadan yeni sporcular aramaya ve yetiştirmeye devam ediyor. 


 


ARŞİV