Olimpik ikonlar: Birlikte şampiyon

İkon olmak için sadece üstün başarılar sağlanması gerekmez. Bazen bazı basit anlar olağan olanı olağanüstü kılar ve ikon tanımını hak eder. Tokyo 2020’de erkekler yüksek atlama dalında Katarlı Mutaz Essa Barshim ile İtalyan Gianmarco Tamberi 2,37 metre atlayış gerçekleştirdi ve birlikte altın madalyanın sahibi oldular.

26 Mart 2024 - 17:08

Bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci sportif faaliyeleri de büyük oranda etkiledi. 2020 yılında yapılması planlanan Olimpiyat Oyunları 1 yıl ertelemenin ardından 2021 yılında düzenlendi. Bu olimpiyatlar tarihe “Pandemi Olimpiyatları” olarak geçmesine rağmen içinde birçok hikayeyi barındırıyordu. Bu hikayelerden belki de en güzeli yüksek atlama müsabakasında yaşandı. İtalyan yüksek atlamacı Gianmarco Tamberi’nin final atlayışında 2,37 metreye ulaştı, ardından atlamasını yapan Katarlı Mutaz Essa Barshim de 2,37 yüksekliğe ulaşarak aynı dereceyi aldı. Olimpiyat jürisi iki sporcuya da üçer defa daha deneme hakkı verdi ancak ikisi de 2,37 metre sınırını aşamadı.

Kurallara göre her ikisi de ya atlamaya devam edecek ya da şampiyonluğu paylaşacaklardı. Kuralları sporculara bildiren Türk atletizm hakemi Can Korkmazoğlu da tarihi bir videonun başrollerinden biri oldu.

TARİH YAZIYORUZ DOSTUM

Can Korkmazoğlu’nun baraj atlayışıyla devam edebiliriz teklifi üzerine Barshim “İkimiz de altın alabilir miyiz?” diye sordu. Korkmazoğlu’ndan gelen “Mümkün, size bağlı bu yönde karar.” demesiyle Barshim’in Tamberiye elini uzatarak dönüp “Tarih yazıyoruz dostum, Şampiyonuz!” demesiyle o ikonik sevinç anları da tarihe kazındı. Jüriye kararlarını bildiremeden çoktan büyük bir kutlama ve coşku seremonisi başlamıştı. Her ikisi de ikinci bir baraj atlayışı sonucunda neler olacağını hiç merak etmedi, birbirlerine baktılar ve sadece tebrikleşip sevindiler. Tamberinin Barshim’in kucağana atlayarak başlattığı kutlama anları 100 metre dalının kazananı ve oda arkadaşı Marcell Jacobs’a sarılıp sakinleşene dek sürdü.

20 YILLIK DOSTLUK

Barshim ve Tamberi ilk kez 2010 Gençler Dünya Şampiyonası’nda tanıştı ve bu şampiyona 10 yıllık bir dostluğun başlangıcı oldu. Aynı şampiyonada Barshim altın alırken Tamberi finale kalmayı başaramadı. Şampiyona sonrası bu ikili görüşmeyi hiç bırakmadılar ve o tarihten beri beri pistte rakip olarak karşı karşıya gelirken ve pist dışında dost kalmayı başardılar. İkisinin de kariyerlerini tehdit eden sakatlıklar nedeniyle aralarındaki bağ daha da sıkılaştı. Tamberi’nin 2016 Rio Olimpiyatları'ndan hemen önce ayak bileği kırıldı ve Olimpiyatlara katılamadı. Barhim, 2016'da gümüş madalya kazandı ancak o da ayak bileğinden sakatlanarak 2018’in büyük organizasyonlarının çoğunu kaçırdı.

Barshim verdiği bir röportajda; "Sakatlanma o kadar kötü ki geri dönüp atlamayı hayal bile edemiyorduk, zihinsel, fiziksel olarak neler yaşadık; o biliyor, ben biliyorum. Ayağa kalkabilmek için kadar çok şey gerekiyor ki.” sözleriyle birbirlerinin ruh halini ne kadar iyi anladıklarını ve hatta ancak kendilerinin anladıklarını söylüyordu. Tamberi yaşadığı sakatlık sonrası pistlere döndüğünde fiziksel hasarı atlatmıştı ancak özgüven zedelenmesi ve paniği hala üzerinde taşıyordu. Tam bu dönemlerde Paris’te düzenlenen bir şampiyonada kötü giden bir yarış sonrası Barshim, Tamberi’nin odasına gidip onu motive ettti. 2019’da Barshim’in sakatlığındaysa aynı şekilde Tamberi onu ayağa kaldırdı.

Barshim’in “Neler yaşadık; o biliyor, ben biliyorum.” sözleri gerçekten de şairene bir sözden öte tam bir gerçekliği yansıtıyor. En zor zamanlarda birliktelerdi ve ayağa kalkarken birbirlerinin ellerini tuttular. Olimpiyat altınına uzanırken yine el elelerdi ancak bu kez zor zamanları atlatmak için değil birlikte başarılarını kutlamak için.

1912’DEN BERİ BİR İLK 

1912 Yılında Stockholm’de düzenlenen Olimpiyatlardan beri ilk defa iki atlet, altını paylaşmaya karar verdi. 1912 Stockholm’de ABD’li Jim Thorpe ile İsveçli Hugo Wieslander altını paylaştığından bu yana olimpik atletizm tarihinde bu durum yaşanmadı. Altın madalyanın paylaşılması nedeniyle erkekler yüksek atlama müsabakası gümüş madalya olmadan sona ererken bronz madalya, Barshim ve Tamberi'nin 2,37 metredeki son atlayışına eşit olan ancak ilk turlarda birkaç atlamayı kaçırdığı için daha düşük bir genel puana sahip olan Belaruslu Maksim Nedasekau'nun oldu. 100 yılı aşkın Olimpiyat tarihinde ikinci kez yaşanan bu ortak altın madalya kazanılması büyük ilgi yarattı, olayın yaşandığı gün Tamberi’nin Barshim’e sarıldığı anların fotoğrafları dünya genelinde en çok görüntülenme alan fotoğraf oldu.

 

 

 

 


ARŞİV