Muhtarlardan Okutan Kadıköy'e destek

Kadıköy’ün beş kadın muhtarı, İstanbul Maratonu’nda koşarak, Kadıköy’de ikamet eden ve maddi gücü yetersiz öğrencilere burs desteği sağlamak için hayata geçirilen Okutan Kadıköy projesine 50 bin 545 TL’lik bağış topladı

09 Aralık 2022 - 11:36

Kadıköy Belediyesi ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) işbirliği ile ilçe muhtarları, Kadıköylüler ve gönüllülerin katkılarıyla hayata geçirilen Okutan Kadıköy projesine Kadıköy’ün beş kadın muhtarından önemli bir destek geldi.

Caferağa Muhtarı Zeynep Ayman, Fenerbahçe Muhtarı Tuba Aldeniz, Sahrayıcedit Muhtarı Seval Özkan, Merdivenköy Muhtarı Nazan Gürkan ve Erenköy Muhtarı Necla Alpüstün geçtiğimiz 6 Kasım’da koşulan İstanbul Maratonu’na TEV adına katılarak hem maraton koştu hem de öğrenciler için bağış topladı. Beş kadın muhtar toplam 50 bin 545 TL’lik bağış toplayarak TEV üzerinden Okutan Kadıköy projesine destek sağladı.

“ALIŞKANLIK MESELESİ”
Maratona TEV adına katılarak proje için 34 bin 230 TL’lik bir bağış toplayan Cafeağa Muhtarı Zeynep Ayman, aslında maratonun ve bağış toplamanın yabancısı değil. 2018’deki maratonda da AKUT için bağış toplamış: “İlk teklif aslında Türk Eğitim Vakfı’ndan geldi. ‘Acaba katılır mısınız?’ dediler. Malum Okutan Kadıköy projesi de var. Ben kendi adıma ‘Katılırım’ dedim. Zaten daha önce de katılmıştım, 2018’de AKUT için yapmıştım. Daha sonra diğer muhtar arkadaşlarımızla beraber başvurumuzu
yaptık ve katıldık.”

Ayman topladığı bağış miktarıyla TEV adına katılan tüm bağış toplayıcılar arasında 8. olmayı da başarmış. “TEV’in sitesi üzerinden her koşucunun bir sayfası, kodu var. Bireysel destek vermek isteyen kişiler de bu sayfa üzerinden bağışlarını gönderdiler. Sonuçta her koşulda bağışlar TEV’e gidiyor ve onlar da Okutan Kadıköy projesine aktarımı sağlıyor. 2018’de AKUT için bağış topladığımızda 370’inci koşucu olmuştum bu sene ise 126’ncı oldum. TEV için koşan bireysel koşucular arasında ise 8’inci sı-radayım.”

Muhtar Ayman’a göre bağış bir alışkanlık aynı zamanda. İnsanların bağış kültürüne alışkanlığının oluşturulması gerekiyor. “Aslında Moda’nın çok desteğini gördük mü derseniz, görmedik. Daha fazla olabilirdi. Bu tür bağışlara biraz alışık olmak gerekiyor. Yoksa çok büyük meblağlar talep etmiyoruz aslında amma velakin kişilerin alışık olması ve unutmaması gerekiyor. Hep hatırlatmak gerekiyor insanlara. Sokakta gördüğüm çok sayıda insan ‘Aa unuttum, bugün yatıracağım’ diyor. Gündelik koşuşturma için-de akıldan çok rahat çıkıyor. Yoksa yatırılmayacak meblağlar değil.”

“TOPLAYAN İÇİN DE ZOR BİR DURUM”
Bu alışkanlığın toplum içinde tam olarak oturmaması bağış toplayanlar için de bambaşka zor bir durum yaratmış. Zeynep Ayman insanlara her gün bu durumu hatırlatmanın hiç de kolay olmadığının altını çiziyor. “Bağış toplayan insan için de zor bir durum. Sürekli birilerine bu durumu hatırlatıyorsunuz. İlk defa katılan muhtar arkadaşlarımız ya da ilk defa maratonda bağış toplayan koşucu arkadaşlarımız bu tip bir sıkıntı yaşadı. Ben onlara hep şunu hatırlattım, ‘Unutmayın ki bunu birisi için yapıyorsunuz. Kendinize para istemiyorsunuz. Sizin hesabınızla hiçbir bağlantısı yok. Otomatik olarak TEV’in hesabına giden bir para.’ Tabi bunu sürekli olarak karşınızdaki insanlara hatırlatma karşı tarafı da bıktırabiliyor, bu sorun değil. Biz üzerimize düşeni yapalım.”

“BAŞLANGIÇLAR SANCILI OLUYOR”
Kadıköylü kadın muhtarların İstanbul Maratonu’nda koşarak Okutan Kadıköy projesine sağladığı 50 bin 545 TL’lik bağış önemli bir miktar ancak Ayman bu miktarın daha da yüksek olması gerektiğine inanıyor. Gelecek yıllardan da umutlu: “Aslında Kadıköy’e baktığınızda hissiniz, binlerce öğrencinin okutulması gereken paranın toplanacağı yönünde. Çünkü gerçekten çok büyük paralar değil. Her ay 50 lira verseniz binlerce öğrenciye destek sağlanabilir. Ama bu alışkanlığın yerleşmesi gerekiyor. Bu tabii Okutan Kadıköy’ün ilk senesi, yüksek ihtimal bu destekler önümüzdeki sene daha da artacaktır. Başlangıçlar genelde sancılı oluyor.”


 

1000 ÖĞRENCİYE KARŞILIKSIZ BURS
Kadıköy Belediyesi ve Türk Eğitim Vakfı’nın geçtiğimiz mayıs ayında hayata geçirdiği Okutan Kadıköy projesi ile ilçede ikamet eden ve maddi güçlük çeken 1000 üniversite öğrencisine karşılıksız burs sağlanması amaçlanıyor. İlçe muhtarları ve gönüllüler de projeyi aktif olarak destekliyor. Başvuru yapan öğrenciler arasından mülakatlar sonrası belirlenenler 9 ay boyunca burs alacaklar.


ARŞİV