Kahraman herkesi aldattı: Lance Armstrong

Sadece sportif başarıları değil hayatlarıyla da insanlara ilham kaynağı olan, yaptıklarıyla dünya tarihine geçen sporun büyük isimlerinin hikâyeleri artık her hafta bu köşede olacak...

03 Ağustos 2023 - 15:52

1988 Seul Olimpiyatları’nın en çok beklenen yarışı 100 metre finaliydi. Bütün dünya, televizyon ekranlarından Ben Johnson’ın Carl Lewis’i geçtiği yarışı canlı olarak izlemiş, başarıya ortak olmuş ve 48 saat sonra da aldatıldığını öğrenmişti. Sadece spor yazarları değil konu hakkında çalışan birçok akademisyene göre de modern zamanların bu en büyük spor skandalının yarattığı tahribatın boyutları çok büyüktü. Bütün dünya canlı yayında aldatılmıştı. Ancak bu yıkımın üzerinden fazla zaman geçmeden bir yenisi daha yaşandı. Bu kez başrolünde ‘bisiklet tanrısı’ olarak görülen ABD’li sporcu Lance Armstrong vardı.

ZORLU YOLCULUK BAŞLIYOR
1971’de ABD Teksas’ta doğan Lance Armstrong, anne ve babasının o daha iki yaşındayken boşanması sonrasında kolay olmayan bir çocukluk yaşadı. Erken yaşlardan itibaren bisiklet süren ve triatlon yapan Armstrong gençler kategorisinde ABD triatlon sıralamalarına girmeye başladı. Bisiklet üzerindeyse adeta kendini kaybediyordu. Pedal çevirirken geri dönüşü unutup eyalet değiştirdiği ve annesinin otomobille gidip onu aldığı bolca yaşanan bir vaka olmuştu. 1992 yılında profesyonel bisiklet kariyeri başlayan Armstrong, 1992 ile 1996 arasında içlerinde Fransa Bisiklet Turu da olmak üzere bir dizi klasik tur etabı kazandı. Ancak ABD’li bisikletçiye 1996 yılında, 25 yaşındayken üçüncü aşamada testis kanseri teşhisi kondu. Bir yıllık yoğun bir tedavi sürecinin ardından 1997 yılında hastalığı atlattığı açıklamasının ardından 1998 yılında tekrar bisiklet yarışlarında boy göstermesi bir mucize olarak görüldü. Medyanın ilgisi de artık kanseri atlatarak tekrar yarışlara dönen Lance Armstrong’un üstündeydi.

MUHTEŞEM GERİ DÖNÜŞ
Kanser teşhisi öncesinde umut vadeden ancak sadece klasik turlarda birkaç etap kazanabilmiş Armstrong tedavi dönüşü adeta uçuşa geçti. Art arda gelen etap zaferleri sonrasında 1999 Fransa Turu’nu kazanması onu bir ikona dönüştürdü. Ancak o yıl yarışta iki efsane isim, Jan Ullrich ve Marco Pantani’nin olmaması başarısını gölgelemişti. 2000 yılındaki tur ise üçlünün sarsıcı rekabetine tanıklık etti. Dağ etaplarında en dik yokuşları korkusuzca yaptığı ataklarla geçen Armstrong artık insanlık için örnek gösterilen bir ‘insan üstü’ varlığa dönüşmüştü. Kanseri yenerek sporun belki de en zorlu organizasyonlarından Fransa Bisiklet Turu’nu 1999 ile 2005 yılları arasında domine etti. Art arda gelen bu 7 şampiyonluk onu bir efsaneye dönüştürse de bisiklet sporunun çevresinde dolaşan doping iddiaları ona da bulaştı. Ancak söylentilerin çıktığı ilk günlerde kimse buna inanmak istemedi hatta bu iddiaları dile getirenler şiddetli bir tepkiyle karşılandı. Üstelik girdiği doping testlerinden de temiz çıkıyor ve yaptığı açıklamalarla da doping iddialarını aşağılıyordu. Aktif sporculuk yaşantısı boyunca doping iddialarını yalanladı ve 2011 yılında emekliliğini ilan etti.

CANLI YAYINDA TARİHİ İTİRAF
Armstrong sporu bıraktıktan sonra da bir spor efsanesi olarak medyanın gündemindeydi. Doping iddiaları daha sık tekrarlandıkça onun tepkisi de daha agresif oldu. Basındaki iddialara dair davalar açtı ve kazandı. Ancak David Walsh ve Pierre Ballester isimli iki gazetecinin iddiaları merkeze aldığı kitaplarında Armstrong’un özel masözü Emma O’Reilly’nin itirafları ve ismi doping iddialarıyla hep gündemde olan doktor Michele Ferrari ile açıklanamayan para ilişkisinin ortaya çıkması sır perdesini araladı. İnsanlığın ‘insanüstü kahramanı’ Lance Armstrong yıllardır bütün dünyayı kandırıyordu. Amerikan Anti-Doping Ajansı tarafından 2013 yılında doping yapmaktan suçlu bulundu. Bütün gözler kendine çevrilmişken itirafını da hikâyesinin belki de merkezindeki medya üzerinden yaptı. ABD’nin ünlü televizyon programcısı Oprah Winfrey’in programına çıkarak yedi Fransa Bisiklet Turu zaferini doping yaparak elde ettiğini itiraf etti. Ancak itirafında bile hâlâ mağrurdu: “Tur’u kazanırken doping yapmam bana yanlış
yapıyormuşum gibi hissettirmedi. Bu durumu hile yapıyormuş gibi görmüyordum.”

Mahkemenin sonuçlanması ve itirafı sonrasında Armstrong’un bütün sponsorları onunla olan anlaşmalarını feshetti. Bir gecede 75 milyon Dolar kaybettiği açıklandı. Bugün halen ABD Teksas’ta yaşamına devam ediyor bisiklet üzerine zaman zaman medyada yorumlarıyla yer alıyor.


ARŞİV