Kadıköy'de olimpiyat adayı boksörler yetişiyor

Boks kariyerinin yanı sıra antrenörlük yaşamında da başarı kaydeden Serdar Avcı Kadıköy’den olimpiyat şampiyonları çıkarmak için çalışıyor

29 Eylül 2016 - 15:03

Mustafa SÜRMELİ
Serdar Avcı, 7 yaşında Fenerbahçe Spor Kulübü’nde boksa başladı. Sayısız Türkiye ve İstanbul şampiyonlukları elde etti. Türk Milli Takımı’na girmeyi başardı ve yıllarca en başarılı sporcular arasında yer aldı. Uluslararası birçok turnuvada dövüştü. Altın kemer turnuvasında Romanya’da final oynadı. Macaristan’da Rusya’da düzenlenen turnuvalarda şampiyon oldu. Azerbeycan’da, Atina Olimpiyat elemelerinde bronz madalya kazandı. Bulgaristan’da bronz madalya kazandı. Ukrayna’da Karadeniz turnuvasında şampiyonluk kupasını kazandı. Almanya’nın başkenti Berlin’de ve Hamburg’ta düzenlenen bir başka önemli turnuvada şampiyon oldu. İtalya’da katıldığı bir turnuvada da şampiyon oldu.

DÜNYA ŞAMPİYONUNU YENDİ
Atina elemesinden sonra el bileğinden sakatlanarak talihsizlik yaşadı. Yılmadı, çalıştı, Eylül 2005’te İspanya’nın Almeria kentinde düzenlenen şampiyonada Türkiye’ye bronz madalya kazandırdı. Dünya ve Avrupa şampiyonluğu gibi maçlarda ringe çıktı. 2004’te 20 yaşındayken Güney Kore’de ilk maçta İsrail, ikinci maçta Romen, üçüncü maçta ise iki Dünya, iki Avrupa şampiyonluğu bulunan Rus boksör Albert Selimov’u yendi ve rakibine ilk yenilgisini yaşattı. Maçlardan sonra genç boksöre Ukrayna’dan, Rusya’dan boks kariyerine buralarda devam etmesi yönünde birçok teklif geldi. Ukrayna’da kariyerine devam etme kararı aldı. Dünya şampiyonasından önce yurtdışı tecrübeleri de yaşadı. “Çin, Azerbeycan, Rusya, İspanya da yurtdışı maceralarım oldu. Ama asıl dünya şampiyonunu yendikten sonra başladı” diyen başarılı sporcu, Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek için var güçleriyle çalıştıklarını anlattı. 
“2005’te Akdeniz Olimpiyatlarında bronz madalya aldıktan sonra Fenerbahçe Spor Kulübü bizi davul zurna ile karşıladı. Ondan sonra yurtdışında profesyonel hayatıma devam etmeye başladım. Gayet iyi maçlar yaptım. İki yıl Almanya’da kaldıktan sonra Ukrayna’ya geçtim. Kendimi orada bayağı geliştirdim, unvan maçlarına çıkmaya başladım. Elimde oluşan sakatlıktan dolayı doktorum ara vermemi istedi boksa. O nedenle bırakıp Türkiye ye geldim” diyen Serdar Avcı,  Fenerbahçe Spor Kulübü Boks Şubesi alt yapı antrenörü olarak görev aldı. Boks kariyerindeki başarısıyla dikkat çeken Avcı, antrenörlükte de boks tecrübesini konuşturdu ve şampiyon sporcuların yetişmesinde önemli katkıları oldu.

“KADIKÖY ÇOCUĞUYUM”
“Fenerbahçe Spor Kulübü’nü seviyorum. Ben şu an oranın antrenörüyüm. İstanbul’da doğdum 8-9 yaşlarında Kadıköy’e geldim. Kadıköy çocuğuyum. Kadıköy’de büyüdüm. Kadıköy’ü temsil edecek şeyler yapmak istedim. Kadıköy Boks Kulübü’nü 2012’de Yeldeğirmeni’nde kurduk. 4 yılda çok iyi başarılar elde ettik. Milli takımda 6-7 Türkiye şampiyonu çıkardık” diyen Avcı,  ülkesine, spora başarılar getirmeleri için sporcularıyla tek tek ilgileniyor, eksiklerini gidermeye çalışıyor.
Antrenörlük nasıl yapılır, iyi boksörler nasıl yetiştirilir, gençler spora nasıl kazandırılır? diye sorduğumuz Avcı, “Spor her şeyin başı. Spor kişilik ve sağlık açısından çok önemli. Ahlaklı olunur, kötü alışkanlıklardan uzak durulur, sağlıklı genç olunur, sağlıklı düşünülür” dedi.

BOKS NASIL BİR SPOR?
Boks’un 5 bin yıllık bir tarihi olan çok asil bir spor olduğunu, dövüş sporlarının öncüsü olduğunu anlatan Serdar Avcı, “Gerçekten çok zekâ isteyen bir spor. Tamamen stratejik bir oyun. Öyle güce dayalı bir spor değil. Aynı özelliklerde iki kişi ringe çıkıyor yumruklaşarak birbirine üstünlük sağlamaya çalışıyor. Almış olduğun eğitim katmış olduğun bilgi önemli. Ama yüzde 60 kişiye de bağlı. Şampiyonluğun yüzde 80’i antrenöre bağlıdır. İyi bir eğitmene bağlıdır” şeklinde konuştu. “Bu işi yapan antrenörün bu işin içinden gelmesi lazım bunu üstüne basa basa söylüyorum. Avrupa, dünya, olimpiyat gibi büyük arenalarda dövüşmüş olacak, o atmosferi solumuş olacak ki çocuklara bir şey verebilsin.” diyen Serdar Avcı, şunları söyledi:  “Hani çok okuyan mı çok gezen mi? İllaki çok gezen… Bu işi çok iyi bilen adam yapmış adamdır. Antrenörlerimizin hepsinin bu işi çok iyi yapmış olmaları lazım. Şu atmosferi ringde solumasan o an orada ne yaşadığını Rocky filmlerini izleyerek, kitap okuyarak öğrenemezsin.”

“HEDEF OLİMPİYAT ŞAMPİYONLARI ÇIKARMAK”
Kadıköy Boks Kulübü,  Türkiye’nin ilk profesyonel boks kulüplerinden. Yetiştirdiği birçok başarılı sporcuyla amatör ve profesyonel boks dünyasında adından söz ettiriyor. Antrenörleri aynı zamanda Türk Milli Takımı ile Fenerbahçe Spor Kulübü Boks Şubesi’ni de çalıştırmakta. Kulüpte her yaşa uygun boks dersleri veriliyor.  Serdar Avcı, “Kadıköy Boks olarak Kadıköy’ün tanıtımını yapacağız. Bir yıllık bir çalışma yaptık yine şampiyon çıkardık. Bu İstanbul şampiyonasında 54 kiloda bayanlarda Duygu Yılmaz şampiyon oldu. 4 aydır boks yapan sporcumuz Selenay Çetin İstanbul üçüncüsü oldu. 49 kiloda Ramazan Özboğanlı İstanbul şampiyonu, Rıza Sönmez İstanbul ikincisi oldu. Kürşat Saral İstanbul Şampiyonu oldu. Bunlar 1-1 buçuk yıllık boksörlerimiz. Şimdi çok güzel bir takım yapıyoruz. Kadıköy’den Avrupa, dünya şampiyonları ve olimpiyat şampiyonları çıkartacağız. Bundan adım gibi eminim. Kadıköy’ü elimizden geldiğince tanıtmaya çalışıyoruz. Ama asıl hedefimiz bundan sonra Allah’ın izniyle bir sonraki olimpiyatlarda madalya almak. Kadıköy Boks’tan olimpiyatlara sporcu gönderebilmek” diye konuştu.

ARŞİV