Kadıköylüler güne sabah sporuyla başlıyor

Kadıköy Belediyesi’nin 20 yılı aşkın süredir düzenlediği sabah sporları 3 farklı noktada sürüyor. Güne sabah sporuyla başlayan Kadıköylüler sadece fiziksel değil ruhsal olarak da olumlu etkilendiklerini söylüyor

29 Mart 2024 - 09:13

Kadıköy Belediyesi tarafından 20 yılı aşkın süredir düzenlenen ve Kadıköy’ün belli yerlerinde yapılan sabah sporlarına ilgi çok yoğun. Hafta içi her gün düzenlenen sabah sporları, yaz ve kış aylarında katılımcıların sağlık durumu gözetilerek değişiklik gösteriyor. Özgürlük Parkı’na giderek sabah sporu katılımcıları ve spor antrenörü Yasin Kudu ile konuştuk. 

HER GÜN FARKLI EGZERSİZ

Özgürlük Parkı spor antrenörü Yasin Kudu “Her gün aynı egzersizi çalıştırmıyoruz. Farklı kas gruplarına yönelik olarak tüm vücut kapasitesini arttırmak için her gün farklı bir kas grubu çalıştırmaya gayret ediyoruz. Pazartesi bacak, salı kol, çarşamba karın, perşembe sırt, cuma omuz çalışarak hafta içi 5 güne tüm kas gruplarını yayıp sağlıklı yaşama destek amaçlı spor antremanlarımızı sürdürüyoruz. Önemli olan tekdüze bir programla spor yaptırmaktan öte gerçekten verimli olabilecek ve tüm vücudun kapasitesini yükseltebilecek bir takvimle çalışmak.” dedi. 

Katılımcıların yaş ortalaması genelde 50 ve üzeri olduğu için bu yaş grubuna yönelik egzersiz programı hazırladığını belirten Kudu, “Bu yaş gruplarında herkesin sağlık durumu ve fiziksel yatkınlığı aynı olmuyor. Katılımcıların sağlık durumunu, rahatsızlığını göz önüne alarak  bir program hazırlıyoruz.  Hava durumunun katılımcıların sağlık durumunu olumsuz etkileyebileceğini düşündüğümüzde kapalı tesislere ya da ağaç altı gibi gölge yerlere geçerek sporumuzu orada tamamlıyoruz.” diye konuştu.

SPORDAN ÖTE REKREATİF BİR ALAN

Gelen katılımcıların sadece sabah sporuyla sınırlı kalmayıp aynı zamanda sporu yaşamlarının bir parçası haline getirdiklerini ve burada sağladıkları sosyal ortamı gündelik olarak da sürdüklerini anlatan Kudu, şöyle devam etti: “ Gelen katılımcılar spor yapıp gidiyor gibi düşünmemek gerek. Burada sadece fiziksel değil ruhsal olarak da olumlu etkiler yaşanıyor. Gelen katılımcılarla kurduğumuz 100 kişiyi aşan bir whatsapp grubumuz var, oradan sürekli iletişim halindeyiz. Birinin doğum günü oluyor kendi aralarında hemen organize olup parkta sabah bir kutlama yapıyorlar. Sabah kahvaltıları yapılıyor hep beraber. Son derece keyifli bir ortam var. Burayı sadece sabah sporu olarak görmemek gerek aslında burası rekreatif bir alan.” 

“F VİTAMİNİ ALIYORUM”

Belediyeye bağlı sabah sporlarına 22 yıldır ara vermeden devam eden kıdemli katılımcı Bülent Pekşen, “Burada bulunmak benim bütün günümü olumlu etkiliyor. Güne nasıl başlarsan öyle devam eder buraya geldikten sonra kendimi çok daha zinde hissediyorum.” dedi. Düzenli sporun görüntü olarak da çok olumlu etkileri olduğunu söyleyen Pekşen “65 yaş kartı aldım belediyeden şoför sürekli kontrol için soruyor kart size mi ait diye, yani burada yaptığım fiziksel aktiviteler hem sağlığım hem de fiziksel olarak görünüşüm açısından bana çok olumlu etkiler sağlıyor.” Spor yapmanın ruhsal olarak da kendisine çok iyi geldiğini söyleyen Pekşen, “Endorfin ve serotonin depolarımı dolduruyor çok zinde hissettiyor buraya gelmek, sporu sadece fiziksel olumlu etki gibi düşünmeyin ruhsal olarak da çok olumlu etkileri var, tatile gitmezsem kaçırmadan yıllardır geliyorum.” diye konuştu. Sabah sporlarında tanıştığı ve beraber spor yaptığı insanlarla sosyal hayatta da sık sık görüştüğünü söyleyen Pekşen, “Burada bulunan insanlar sadece spor yapıp gitmiyor, bu insanlar arkadaş. Hepsi benim çok çok iyi arkadaşım oldular zaman içinde. F vitamini (frienship) alıyorum ben burada, bu vitamini biz burada bolca alıyoruz. Gelmeyen arkadaşlarımız olduğunda hemen arayıp sorarız neden gelmedin problem mi var yardımcı olalım diyoruz. Herkesin birbiriyle arkadaşlığı çok güzel.” yorumunu yaptı. 

KADIKÖY İÇİN SPOR VAKTİ

Kadıköy Belediyesi 3 farklı parkta eğitimciler eşliğinde sabah sporu düzenliyor. Özgürlük Parkı, Krion Curi Parkı ve Koşuyolu Parkı’ında düzenlenen sabah sporlarının saatleri şöyle:

Özgürlük Parkı: Kış aylarında 08.00 - 09.00 ve 09.00 - 10.00 şeklinde iki farklı seans düzenleniyor. Bu seansların egzersiz seviyeleri de kendi içlerinde ikiye ayrılıyor. İlk seansın katılımcıları için yapılan egzersizlerin yoğunluğu daha fazlayken ikinci seans daha hafif egzersizlerden seçiliyor. Yaz aylarında 07.00 - 08.00 ve 08.00 - 09.00 şeklinde iki farklı seansla sabah sporları devam ediyor.

Kriton Curi Parkı’: Kış aylarında 09.00 - 10.00 saatlerinde tek seans yapılan sporlar yazın da  08.00 - 09.00 arasında gerçekleştiriliyor.

Koşuyolu Parkı: Kış ayları 09.00 - 10.00, yazın 08.00 - 09.00 tek seans sabah sporları yapılıyor.

 
 
 
 
 
 
 

ARŞİV