İstanbul'da Basketbolun Doğuşu

İstanbul’un 1900’lü yıllarda başlayan basketbol serüvenini, oyuna dokunan en önemli isimlerden Modaspor, Kurtuluş ve Beykoz gibi kulüplerin tarihlerine değinerek derleyen “Basket İstanbul” şehrin spor hafızasını tazeliyor

22 Şubat 2024 - 16:05

İstanbul’u ülkenin diğer şehirlerinden ayıran birçok özelliğinin içinde en önemlilerinden biri, derin spor hafızası. Türkiye’nin ilk spor kulüpleri ve teşkilatları kurulduğundan beri her zaman spora ev sahipliği yapan İstanbul’da ilk adımlarını atan Türk basketbolu için, şehrin spor hafızasına böylesine güzel bir derleme eserle katkı sağlanması şüphesiz çok önemli. Yirminci yüzyılın başlarında Galatasaray Lisesi beden eğitimi öğretmeni Ahmet Robenson ile başlayan Türk basketbolu, şimdilerde Avrupa’nın en kıymetli kupalarına sahip olup NBA’e ve Euroleague’e çok değerli oyuncular gönderiyor. 

21 YAZAR KALEME ALDI 

Basket İstanbul, bu sporun memlekete geldiği günden itibaren bütün kilometre taşlarını köklerine inerek yalın bir dille anlatıyor. Kitap, basketbolun öncü isimlerinden Yalçın Granit, Aydan Siyavuş, Efe Aydan ve Ergin Ataman gibi pek çok ismin ülke basketboluna dokunduğu anları ve kulüplerin yetiştirdiği isimleri özenli derlemelerle bizlere sunuyor. Konu seçimleri ve arşiv araştırması titizlikle yürütülmüş olan bu eser, alanında yapılmış en kapsamlı çalışma. Toplam 21 yazardan alınmış 24 yazı içeren eserde; Alp Balcıoğlu, Buğra Balaban, Can İşbakan, Cem Pekdoğru, Erdi Tiran, Fatih Dilber, Fethi Aytuna, Furkan Karasoy, İnan Özdemir, İsmail Şenol, Kaan Kural, Mehmet Yüce, Murat Murathanoğlu, Nazım Alpman, Sevecen Tunç, Sinan Güler, Şevket Furkan Erbay, Tanju Baran, Uygar Karaca, Volkan Günak ve Yiğiter Uluğ gibi spor yazarlarının yazıları yer alıyor..

MODA PLAJ'INDAN ŞAMPİYONLUĞA
“Moda Plajı’ndan Türkiye Şampiyonluğuna’’ isimli derleme bölümünü Nazım Alpman’ın kaleminden, “Çeyrek Asırlık Bir Mahalli Macera’’ yazısını ise Fethi Aytuna’dan okuyoruz. Aytuna, 1950’lere damga vuran Modaspor’un kuruluş yıllarını ve Galatasaray ile lig çekişmelerini çok yalın bir dille anlatmış. Kitap, basketbol meraklarının muhakkak okuması gereken bir kitap olmakla beraber, İstanbul tarihini çok daha farklı bir yerden görmek isteyenlerin aradıklarını bulacakları, yazıları ve geniş görsel arşiviyle okuması çok keyifli bir eser. İBB Kültür Yayınları tarafından basılan esere istanbulkitapcisi.com ve İstanbul Kitapçısı şubelerinden ulaşılabilir.


ARŞİV